Diumenge, 12 de juliol de 2020

El Bus Turístic celebra el seu primer quart de segle

 

Abans i ara del Barcelona Bus Turístic / Pep Herrero

El Bus Turístic celebra el seu primer quart de segle

El Bus Turístic compleix 25 anys descobrint Barcelona a 21,7 milions de turistes. Durant aquest temps ha ajudat a generar activitat en 67 equipaments i ha contribuït a descentralitzar el turisme dins de la ciutat i a promocionar-la.

Redacció / 16.07.12 - 18:40h

El 25 de juny del 1987, fa 25 anys, començava a funcionar el Barcelona Bus Turístic, una iniciativa conjunta de TMB i Turisme de Barcelona per proporcionar un transport regular, pràctic, sostenible i atractiu a les persones que volen conèixer la ciutat al seu aire.

Durant aquests anys, el Bus Turístic ha donat servei a un total de 21,7 milions de persones. L’augment de la xifra d’usuaris ha estat constant al llarg d’aquest període, com ja es va demostrar l’estiu passat.

El BBT contribueix a la descentralització del turisme cap als districtes, al sosteniment del transport públic i a la promoció internacional de la ciutat

Amb la perspectiva del temps, no hi ha dubte que l’experiència ha estat un èxit per a la ciutat i per a l’operador. Així ho va expressar el president de TMB, Joaquim Forn, a l’acte de commemoració amb el sector del turisme que es va celebrar el 16 de juliol a la capella del Macba, en què va recordar que el Bus Turístic s’ha convertit en el segon operador mundial, per darrere de Nova York, i va explicar com el BBT ha contribuït a generar activitat en 67 equipaments culturals i d’oci de la ciutat, a la descentralització del turisme cap als districtes, al sosteniment del transport públic i a la promoció internacional de Barcelona.

“El Bus Turístic ha donat a conèixer l’estil de vida de la ciutat i ha actuat com un vertebrador del seu vessant lúdic i cultural, cosa que ha revertit directament en l’activitat econòmica i en el finançament del transport públic regular”, va destacar Forn.

En el mateix acte, el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, també va reivindicar el servei “com un dels més exitosos que hi ha al món”. Una afirmació que va reiterar la segona tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació i vicepresidenta de Turisme de Barcelona, Sònia Recasens, per a qui aquest autobús és una icona de la ciutat i de Catalunya: “Ens aporta oferta cultural i comercial i ens situa com una ciutat puntera en activitat turística”.

Un aniversari ple de fites

En 25 anys el Bus Turístic també ha canviat la flota i els recorreguts. Al principi el Bus Turístic funcionava només la temporada d’estiu, com una línia especial de TMB, la número 100, en un petit circuit de 90 minuts de durada que recorrien dos busos amb el lema "Descobrim Barcelona".

A mesura que l’atractiu de Barcelona i l’interès per visitar-la augmentaven, també ha anat creixent el servei, que ara circula tot l’any i té tres recorreguts complementaris (dues rutes, la vermella i la blava, funcionen tot l’any, mentre que la tercera, la verda o ruta Fòrum, ho fa des de Setmana Santa fins a finals d’octubre) amb sis punts de connexió entre ells.

Actualment la flota està formada per 74 vehicles, 67 de dos pisos i set d’un pis descobert.

Un servei que no para de reinventar-se

Tot i l’èxit del servei ─el nombre d’usuaris ha superat els dos milions anuals diverses vegades els últims anys, i ha arribat el 2011 als 2,12 milions de passatgers, que puntuen amb un 8,2 sobre 10 de mitjana el servei─, el bus no ha parat de reinventar-se a mesura que ha anat madurant.

Amb el BBT, Barcelona va ser la primera gran ciutat europea a implantar el bitllet forfet o sistema "puja i baixa" en un servei d’aquest tipus. La peculiaritat d’aquest bitllet és que cada viatger pot baixar i fer les visites que consideri a l’entorn de cada parada i, a continuació, pot tornar a pujar i reprendre el recorregut, gràcies al freqüent interval de pas dels vehicles.

El 1996 es va decidir també incorporar vehicles de dos pisos amb la part de dalt descoberta, i una de les darreres propostes ha estat el Bus Turístic de Nit, que està en marxa des de fa sis anys i ha venut més de 9.000 bitllets l’última temporada. Aquest recorregut nocturn permet descobrir les nits d’estiu de la Ciutat Comtal amb la llum i els colors dels monuments més característics, inclosa la Font Màgica de Montjuïc.

A més a més, el Bus Turístic també ofereix audioguies en 10 idiomes, ja que el 89% dels usuaris són estrangers, mentre que els visitants de Catalunya i de la resta d’Espanya representen l’11%.

+ Recorregut online per la línia del temps dels últims 25 anys del BBT 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Llocs
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE