Dimarts, 7 de juliol de 2020

La Unitat Canina diu adéu al César i hola al Brandon

 

Foto actual del César a casa seva, després de superar el càncer / Pep Herrero

La Unitat Canina diu adéu al César i hola al Brandon

El César és un pastor alemany que per un càncer ha deixat la Unitat Canina de Metro, però que sha convertit en el company encara més fidel del seu guia i la seva família. Un labrador anomenat Brandon pren el seu relleu i també canvia radicalment de vida.  

Oriol Pàmies / 19.09.13 - 16:07h

Feia quatre anys que formava part de la Unitat Canina de Metro quan, a finals dabril passat, el César, un imponent pastor alemany de 7 anys ensinistrat per a tasques de prevenció i seguretat en entorns ferroviaris, va caure malalt: sel veia cansat, es mostrava apàtic, ignorava el menjar... Lendemà, al centre veterinari li diagnosticaven un tumor a la melsa i tot seguit lintervenien per extirpar-lhi.

La ràpida reacció de lestructura tècnica de la unitat va salvar la vida del gos, que ara està bé de salut però ha hagut de deixar la feina que feia al metro, molt valorada, com la dels seus altres companys de quatre potes, per la sensació de seguretat i domini que transmeten en els trens i les estacions per on patrullen. En aquests casos, i també quan es retiren per edat, la sortida que busquen els responsables és ladopció. El Miguel, el seu guia, amb qui formava parella professional (binomi en largot del sector) des del 2010, no va dubtar gens i va demanar quedar-sel.

Lendemà de loperació el César ja dormia a casa seva. Fa quatre mesos, doncs, que el pastor alemany viu tranquil·lament a Santa Coloma de Gramenet com a animal de companyia, amb el Miguel i la seva parella i amb una nova companya de jocs, una gossa mestissa de 5 anys.

Paral·lelament, la Unitat Canina de Metro va adoptar el Brandon, un sociable i intel·ligent labrador de 3 anys, que els seus antics amos tenien mig abandonat en un pis deshabitat i no se’n podien fer càrrec. El gos va passar el reconeixement veterinari i va respondre duna manera òptima a lentrenament que el feia apte per treballar al metro. Un any després de la seva adopció sha convertit en "un dels millors gossos que donen servei a la Unitat Canina de Detectors", segons els seus responsables. 

Una referència internacional

Les peripècies amb final feliç del César i el Brandon han deixat empremta a la Unitat Canina de Metro de Barcelona, una referència per a operadors i experts en seguretat de tot el món. La seixantena d’equips de guies canins i gossos que la componen presten cada dia un servei inestimable en una àmplia gamma de situacions, des de la patrulla fins a la detecció de materials perillosos, passant per les intervencions en incidents, fins al punt que els gossos es poden considerar ja col·laboradors distingits i responsables en part de l’alta valoració que els usuaris donen al metro.

"L’èxit en la inserció dels gossos en el sistema de seguretat del metro s’ha de relacionar amb la metodologia i el model organitzatiu adoptat des de fa ara 10 anys", apunta Andrés Sancho, gerent de Transport de Securitas, lempresa que té contractada la Unitat Canina sota la supervisió i coordinació de la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de Metro, i que sha fet càrrec del tractament del César.

"El model de la Unitat Canina està basat en l’existència d’una estructura tècnica adequada, i en la formació conjunta de gossos i guies. Tot això ha propiciat una operativitat que evita situacions desagradables adaptant el treball del gos a la proporcionalitat de les intervencions", afegeix Sancho. De fet, i atès que les intervencions de gravetat són afortunadament molt poc freqüents, es tracta d’aprofitar el seu desplegament per tota la xarxa per afrontar els reptes diaris d’alta incidència: assistència humanitària, informació bàsica, prevenció de delictes...

Assistència 24 hores

Securitas, com a responsable del desenvolupament i evolució dels binomis que formen guies i gossos, els selecciona, els ensinistra i se n’ocupa en tot moment, a través de la seva estructura d’equips veterinaris (assistència 24 hores), tècnics (formació, atencions, neteja, passejos...) i comandaments intermedis.

Tenir els gossos dins l’equip de treball comporta responsabilitats. Se’ls ha d’aplicar estrictament la pauta de vacunacions que estableixen els veterinaris i que marca la normativa, i que inclou la immunització contra la ràbia i l’heptavalent. De la mateixa manera, hi ha una pauta preventiva de desparasitacions que inclou tractaments trimestrals, bimestrals i mensuals amb diferents productes, a més de controls regulars per detectar qualsevol alteració sanitària.

Dels gossos es diu que són molt fidels, els millors amics de l’home. A la Unitat Canina del metro troben la reciprocitat perfecta: un company fix, el seu guia, amb qui formen un tàndem permanent totes les hores de feina. Si un fa festa o vacances, l’altre també (i el gos té un assistent que l’acompanya a passejar). Un binomi que complementa amb eficàcia el dispositiu de seguretat i protecció civil que assegura la tranquil·litat en els 1,2 milions de viatges que es fan cada dia feiner a la xarxa.

Instal·lacions reformades

Al metro els gossos tenen residència fixa: cadascun ocupa una gossera de sis metres quadrats a les instal·lacions de Can Boixeres, que són netejades i desinfectades diàriament. El 2010 aquestes instal·lacions van estrenar un renovat espai de lleure a cel obert, habilitat amb criteris de salut i ambientals. Les instal·lacions compleixen les normatives i es complementen amb un espai per relaxar-se i disfrutar amb els passejos i els jocs diaris. Actualment sestà dissenyant una zona d"agility" i piscina.

No es passa per alt cap detall. L’alimentació dels gossos està feta a base de pinsos de gamma alta, un d’alta energia i un altre de manteniment, segons cada cas. Durant l’horari de servei, de 8 o 9 hores, els animals descansen 15 minuts cada dues hores, període en què els passegen pels carrers i els guies aprofiten per donar-los aigua mineral amb el seu recipient (és part de l’equip que porten a la motxilla). A la nit fan l’àpat diari, per evitar la temuda torsió d’estómac.

El funcionament de la Unitat Canina ha estat presentat com a referent a la Comissió de Transports de la Unió Europea el 2010, i més recentment ha rebut visites de les entitats de defensa dels drets dels animals que shi han interessat.

"És en aquest marc que sha de situar l’exemple de professionalitat i responsabilitat que la història de gossos com el César suposa per a tots nosaltres", apunta Ricardo Ortega, cap de la USPC de Metro, que aprofita per "agrair al César i al seu guia, així com també al Brandon i a l’empresa Securitas, la bona feina feta".

El César quan treballava a la Unitat Canina del metro de Barcelona / Pep Herrero
El César quan treballava a la Unitat Canina del metro de Barcelona / Pep Herrero
El César ha començat una nova vida com a animal de companyia / Pep Herrero
El César ha començat una nova vida com a animal de companyia / Pep Herrero
El César, feliç i relaxat al domicili de la seva familia d'adopció / Pep Herrero
El César, feliç i relaxat al domicili de la seva familia d'adopció / Pep Herrero
 El Brandon ajudant en tasques d’inspecció en una estació de metro / Pep Herrero
El Brandon ajudant en tasques d’inspecció en una estació de metro / Pep Herrero

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE