Dimarts, 7 de juliol de 2020

Els furts disminueixen el 34% en tres anys amb el dispositiu Xarxa

 

Patrulla uniformada de Mossos d'Esquadra al metro / Pep Herrero

Els furts disminueixen el 34% en tres anys amb el dispositiu Xarxa

El balanç de la vigilància conjunta que fan els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona és altament positiu per a la seguretat de la xarxa de metro i del transport públic metropolità en general.

Redacció / 01.08.14 - 11:35h

El dispositiu Xarxa, iniciat al mes de juliol del 2011 per combatre els furts al metro, ha aconseguit reduir l'activitat dels carteristes en un 34%, segons les dades facilitades pel departament d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona. De les 26.130 sostraccions denunciades pels viatgers el 2011, s'ha passat a les 17.156 registrades entre juny del 2013 i juny del 2014. Comptant els fets delictius de tot tipus, la baixada ha estat del 32%.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, han subratllat l'èxit d'aquesta pressió policial conjunta entre els efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana, com a reforç del patrullatge de paisà que ja es feia per part de la policia catalana i en col·laboració amb els efectius de seguretat de Metro.

Trias: "Decisió encertada"

Trias considera que posar en marxa el dispositiu especial de vigilància “va ser una decisió encertada” i que “l'actuació conjunta i coordinada dels dos cossos policials s'ha demostrat una eina eficient i eficaç per combatre la delinqüència" al transport.

Amb el dispositiu Xarxa, ha remarcat Espadaler, no s'ha fet fora els carteristes del metro de Barcelona perquè actuïn ara als carrers o la perifèria. "Els hem foragitat ben lluny", ha assegurat, esgrimint el registre de fets delictius, que mostra que no ha pujat a la resta de la ciutat. El descens al metro és d'uns 9.000 furts denunciats menys que el 2011, quan va activar-se l'operatiu.

Prohibició d'entrada contra 18 carteristes

El Grup de Multireincidents dels Mossos ha investigat 98 persones que han protagonitzat un percentatge elevadíssim dels furts patits per usuaris d'aquest transport. De fet, entre ells acumulen 4.417 detencions i 3.181 denúncies. Gràcies a la "bona sintonia" amb la fiscalia, ha destacat el conseller, ha estat possible dictar una ordre de prohibició d'entrada contra 18 d'aquests carteristes.

En el cas d'aquests reincidents s'ha pogut acreditar que actuaven organitzadament i que per ells el metro no tenia cap interès com a mitjà de transport, ja que únicament el feien servir per intentar sostreure pertinences dels viatgers. Dels 98, a banda, més d'una setantena han acabat rebent condemnes de presó.

La meitat de les 3.628 detencions practicades contra carteristes en tres anys s'han fet in fraganti. La majoria d'aquestes actuacions les han protagonitzat agents de paisà, que es barregen entre els usuaris precisament per sorprendre els delinqüents en acció. L'operatiu Xarxa també compta amb una bona part d'agents uniformats que responen a la voluntat d'evitar conductes delictives i d'augmentar la sensació de seguretat dels viatgers. Els agents també han formalitzat 7.134 denúncies.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE