Divendres, 29 de maig de 2020

Finalitza la rehabilitació de Glòries, Bellvitge, Artigues i Sant Ildefons

 

Estació Sant Ildefons (L5), remodelada

Finalitza la rehabilitació de Glòries, Bellvitge, Artigues i Sant Ildefons

Les obres han consistit a renovar parets, paviments, sostres, escales, peatges, llums i senyalització. En tots els casos s'han complementat els treballs d'adaptació de les estacions a persones amb mobilitat reduïda.

Laura Martínez / 29.06.12 - 13:00h

TMB ha completat les obres de rehabilitació integral de les estacions de metro de Glòries (L1), Bellvitge (L1), Artigues / Sant Adrià (L2)Sant Ildefons (L5), iniciades el 2011 dins del programa per actualitzar i millorar la funcionalitat d’estacions antigues o d’elevada utilització.

Les rehabilitacions integrals persegueixen deixar les estacions com noves, tant en les parts visibles com en les invisibles, a banda de millorar aspectes de l’accessibilitat, sense afectar estructures. En tots els casos la intervenció és posterior i independent de les obres d’adaptació a persones amb mobilitat reduïda que realitza la Generalitat i que comporten la instal·lació d’ascensors.

S’han reconfigurat vestíbuls per aprofitar millor l’espai, s’han substituït paviments, graons, sostres i revestiments de parets, s’ha millorat la il·luminació, s’ha renovat la senyalització informativa i el mobiliari, i s’han instal·lat barreres de control del tipus més efectiu (excepte a l’estació d’Artigues, on ja hi eren). En el disseny arquitectònic es procura distribuir els espais per facilitar els fluxos de persones, augmentar la sensació de lluminositat amb acabats de tonalitats clares i facilitar el manteniment posterior amb l’elecció de materials d’elevada resistència.

Elevació de les andanes

En tots quatre casos s’han complementat els treballs d’adaptació de l’estació a persones amb mobilitat reduïda, per disminuir les separacions verticals i horitzontals entre trens i andanes. L’actuació principal ha estat el recreixement de les andanes, per situar-les al mateix nivell dels estreps dels trens.

Colors clars per als revestiments

Pel que fa als acabats, a l’estació de Glòries les parets i terres s’han revestit amb elements de formigó reforçat amb fibra de vidre (GRC), de tons clars, en contrast amb els sostres foscos. L’estructura original de grans bigues s’ha mantingut visible, com a part de la identitat de l’estació, i s’ha integrat el mobiliari en una pell contínua de formigó GRC. El pressupost ha estat d’1,5 milions d’euros.

A Bellvitge (situada a l’Hospitalet de Llobregat) s’ha aplicat el granit flamejat al paviment de les escales d’accés des del carrer i el terratzo als vestíbuls i andanes, mentre que per als paraments verticals s’ha escollit el granit i plafons fenòlics. Els cels rasos són de lamel·les d'alumini. Els treballs estan valorats en 1,7 milions d’euros.

L’estació d’Artigues / Sant Adrià (al límit dels termes de Badalona i Sant Adrià de Besòs) ha canviat notablement d’aspecte, ja que els paviments de passadissos, vestíbul i andanes ara són de colors clars, igual que els paraments verticals dels accessos i passadissos, amb cels rasos nous. En aquest cas, el pressupost ha estat d’1,1 milions d’euros.

Finalment, Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat) estrena revestiments nous de pedra de granit als accessos, mentre que al vestíbul i les andanes s’ha optat per la solvència del terratzo al paviment i plafons fenòlics i d’acer inoxidable als paraments. S’han enderrocat alguns panys de paret per fer més transparent la perspectiva de l’espai entre el vestíbul i les andanes. El pressupost d’execució ha estat de prop d’1,7 milions d’euros.

Glòries, la de més afluència de les quatre

Aquestes quatre estacions que s’han rehabilitat són d’antiguitat variable, entre els 60 anys de Glòries i els 22 anys de Bellvitge. Pel que fa a la utilització, la més concorreguda és Glòries, amb prop de 18.000 entrades els dies feiners. Artigues / Sant Adrià en registra unes 12.000, Sant Ildefons prop de 9.000 i Bellvitge unes 7.000.

En anys anteriors han estat rehabilitades també les estacions de Santa Eulàlia, Sant Andreu i Santa Coloma (L1), Joanic, Alfons X i Llucmajor (L4), Sants Estació, Drassanes i Liceu (L3), i Hospital Clínic, Sant Pau / Dos de Maig i Pubilla Cases (L5).

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
TMB
Servei
L1 / L2 / L5 / Metro
Conceptes
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE