Dimarts, 7 de juliol de 2020

Tornen a rugir els motors dels busos més singulars

 

Panoràmica de l'exposició d'autobusos clàssics a l'avinguda Maria Cristina, el 31 de maig a la tarda / Miguel Ángel Cuartero

Tornen a rugir els motors dels busos més singulars

Més de trenta autobusos d'època, representatius dels últims cent anys, han participat al cinquè Ral·li Internacional d'Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui, un esdeveniment ja obligat per als aficionats a la història del transport públic.

Laura Martínez / 02.06.14 - 15:41h

El cap de setmana del 31 de maig i l'1 de juny una nova exhibició de 35 vehicles històrics a l'avinguda Maria Cristina i el cinquè Ral·li Internacional d'Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui han tornat a acaparar l'atenció d'un públic majoritàriament familiar que ha volgut conèixer per dins i per fora els busos més emblemàtics de la Fundació TMB.

Aquesta activitat està organitzada per TMB, la Fundació TMB, Sagalés i l'Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA) i s'ha convertit en un esdeveniment imprescindible i únic per veure autèntiques joies del transport públic sobre rodes amb més de cent anys d'història.

Com a novetat, en aquesta cinquena edició s'ha ampliat l'oferta d'activitats infantils de dissabte a la tarda, amb diferents tallers per als més petits relacionats amb el món de l'autobús, amb la col·laboració de TMB Educa, el projecte educatiu de TMB, Jovi i Nestlé. Una edició més han tingut un gran èxit les visites guiades per conèixer les característiques dels vehicles més singulars.

Vehicles únics com a protagonistes

Aquesta oportunitat única per veure reunits vehicles que representen cent anys del transport públic a Catalunya ha comptat amb la presència de participants d'altres països europeus, com França, representada amb el Rochet Schneider del 1928, d'un propietari privat de la regió de Grenoble. A més, hi participen els vehicles de TUS, Baixbus i els de l'empresa Gamón (Lleida), així com els cotxes propis dels organitzadors de l'acte. Entre les novetats, un Ford TT, un Hispano Suiza 15/20 del 1925 i un Pegaso 5226 Obradors del 1992, tots tres de Sagalés, un Setra Seida S10 del 1967 i un Pegaso 6038 Maiso, procedents de col·leccions privades.

Entre els autobusos procedents del fons patrimonial de la Fundació TMB destaquen el Dodge 265, de fabricació nord-americana, del 1936, el Chausson 59, del 1955, l'Aclo 410 de dos pisos i l'autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, restaurat amb motiu del 25è aniversari del Barcelona Bus Turístic. A més, també s'han pogut veure el Pegaso 6035, el Pegaso 6038 i el Pegaso 6420.

Per la seva banda ARCA ha lluït com sempre els Pegaso 5062 i 5064 i l'articulat 6035 del 1968 i Sagalés el Ford AA (1929), els Chevrolets de 1928 i 1934, el Mercedes Benz 0319 (1968), el Barreiros (1969), el Pegaso 5024 (1985) i el Setra Seida S215.

Empreses patrocinadores i col·laboradores

El 5è Ral·li Internacional d'Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui ha estat possible gràcies al patrocini i a la col·laboració de diverses empreses relacionades amb el sector de l'automoció i altres sectors associats: Nestlé, Cocentro, MAN, ERM - Plus Ultra Seguros, Mercedes-Benz, Broker BCN - Generali Assegurances, Atendo, Frigicoll, Josep Mas, KH-7, Engar, EPHA, FAINSA, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Rodi Motor Services, Automoció Mon Bosch, CBM, Iveco Bus, Volvo, Enginyers de Catalunya, Delivra, Castrosua, Dianthus Planellae, INIBSA, Cinking Studio, Termes Victòria, Jovi, PMC, Associació de Comerciants Creu Coberta, CEPSA, Rètols Palau, ACEMA i Associació de Jubilats i Pensionistes de Tramvies i Autobusos de Barcelona.

La caravana d'autobusos d'època fent camí cap a Caldes / M. Á. Cuartero
La caravana d'autobusos d'època fent camí cap a Caldes / M. Á. Cuartero
El Chausson 59 de la Fundació TMB creua la línia d'arribada / M. Á. Cuartero
El Chausson 59 de la Fundació TMB creua la línia d'arribada / M. Á. Cuartero

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
Conceptes
Seccions
Infraestructura
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE