Dimarts, 7 de juliol de 2020

El primer híbrid biarticulat s'estrena amb passatge a la H12

 

El cotxe 3901 sortint de la parada d'Espanya amb els primers passatgers a bord / Pep Herrero

El primer híbrid biarticulat s'estrena amb passatge a la H12

Des d'aquest migdia ja agafa passatgers el primer dels tres autobusos híbrids biarticulats, de 24 metres de longitud i capacitat per a 164 persones, adquirits per TMB per posar-los a prova en línies d'altes prestacions.

Redacció / 14.05.13 - 13:50h

El primer autobús biarticulat de la flota de TMB, numerat com a 3901, circula des d'aquesta setmana en períodes curts de diferents franges horàries a la línia H12 (Gornal - Besòs / Verneda), com a reforç de la flota habitual, formada per cotxes articulats de gas natural comprimit.

L'autobús és el que va ser presentat públicament per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el 5 de març, poc després d'arribar de la fàbrica Van Hool, a Bèlgica. Posteriorment ha estat sotmès a diferents proves, ha passat l'homologació i la inspecció tècnica de vehicles i s'hi han instal·lat diversos accessoris. Es tracta del primer vehicle d'aquestes dimensions dedicat al transport de viatgers que circula per l'Estat espanyol i un dels primers biarticulats híbrids en servei a Europa.

Les tres setmanes últimes, el biarticulat ha circulat en buit pel mateix itinerari de la línia H12, per rodar-lo i perquè el personal de conducció es familiaritzés amb les característiques del vehicle. Per a l'entrada en servei comercial s'ha preparat un fullet informatiu adreçat als usuaris, que detalla les diferències respecte dels altres vehicles de la flota. Les primeres setmanes, a més, hi haurà personal a bord destinat a resoldre dubtes dels viatgers. Pròximament, s'hi instal·larà també una màquina de venda de bitllets, ja que el conductor no pot fer aquesta tasca des de la cabina.

Dues portes d'entrada i dues de sortida

En termes pràctics, els usuaris hauran de tenir en compte que l'entrada als biarticulats es pot fer per qualsevol de les dues portes davanteres, on hi ha les màquines validadores, mentre que la sortida és per les dues portes posteriors. Les portes són elèctriques i consten de dues fulles lliscants. En arribar a la parada, el conductor habilita l'obertura de totes les portes i és el passatge el que acciona el polsador per obrir cada porta de manera independent. Al cap d'uns segons sense trànsit, les portes es tanquen automàticament, per preservar la climatització interior. Cada porta té senyals lluminosos i acústics d'avís de tancament, i el conductor les supervisa a través d'un circuit de càmeres de televisió.

Com tota la flota actual de TMB, l'autobús biarticulat és de plataforma baixa i està equipat amb una rampa per a l'accés de cadires de rodes, en aquest model situada a la porta davantera. A l'interior hi ha dos espais per a cadires de rodes, a més de 40 seients fixos (6 dels quals reservats a persones amb necessitats especials) i 6 seients plegables. La capacitat total és de 164 places.

Informació dinàmica a bord

La informació dinàmica als passatgers està assegurada amb els indicadors lluminosos i sonors del sistema SIU i tres parells de pantalles TFT del sistema MouTV d'informació de servei i entreteniment. A més, hi ha intèrfons al costat de les portes per comunicar incidències al conductor.

El segon bus biarticulat està ara en la fase de marxa en buit, amb la previsió d'integrar-se al servei comercial a finals de maig, també a la H12. El tercer vehicle s'espera que arribarà a Barcelona al juny. Tots tres tindran la base a la cotxera de la Zona Franca.

La incorporació d'aquests tres vehicles de gran capacitat i alta qualitat ambiental és una de les actuacions que s'estan duent a terme a la nova xarxa de bus que impulsen l'Ajuntament de Barcelona i TMB, i de les quals ja ha informat Hora Punta. A la tardor la nova xarxa creixerà amb la implantació de cinc línies més, tres d'horitzontals i dues de verticals: H8 (Collblanc - La Maquinista), H10 (Collblanc - La Pau), H16 (Paral·lel - Diagonal Mar), V3 (Zona Franca - Sarrià) i V17 (Port Vell - Carmel).

Joaquim Forn, president de TMB, atenent avui els mitjans / Pep Herrero
Joaquim Forn, president de TMB, atenent avui els mitjans / Pep Herrero
La primera passatgera valida el títol a l'interior del biarticulat / Pep Herrero
La primera passatgera valida el títol a l'interior del biarticulat / Pep Herrero

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
Conceptes
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE