Dimarts, 7 de juliol de 2020

Participació en un simulacre d’accident de dos autocars

 

La col·lisió simulada entre els dos cotxes, suposadament autocars de línies de mitjana distància / TMB

Participació en un simulacre d’accident de dos autocars

El transport públic és la columna vertebral de la mobilitat sostenible i segura. Això no vol dir que els operadors no s’hagin de preparar per atendre contingències greus, com la que es va simular a Castelldefels amb la participació de l’àrea operativa de Bus de TMB.

Redacció / 29.05.12 - 12:10h

Dos autocars de les línies Manresa-Tarragona i Tortosa-Barcelona col·lisionen violentament en una cruïlla del terme municipal de Castelldefels, al Baix Llobregat. És el 24 de maig a les 10.22 del matí, inici del simulacre daccident amb múltiples víctimes promogut per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat per posar en pràctica els procediments dels seus plans d’emergències, en concret el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat)  i el pla bàsic d’emergència municipal (PBEM). 

El Procicat és el pla territorial multirisc de Catalunya, elaborat per fer front als riscos que no tenen una pla especial. El PBEM és un pla municipal multirisc, anàleg al Procicat, que tots els municipis de Catalunya de més de vint mil habitants i els qualificats com a turístics han de redactar, aprovar i implantar.

Autobusos com a cotxes de línia

TMB ha cedit els dos vehicles necessaris per a l’exercici, un autobús articulat i un d’estàndard, que s’han "disfressat" de cotxes de línia de mitjà recorregut per adaptar-se a les condicions de la simulació. Però a més l’àrea operativa de Bus ho ha aprofitat per posar a prova els protocols d’actuació previstos per a casos d’accident, analitzar-ne els resultats mitjançant una auditoria i treure’n conseqüències per millorar i ajustar els protocols.

La col·lisió va desencadenar una alerta, en aquest cas donada al Centre de Regulació de Trànsit (CRT) de TMB per un dels dos conductors, que havia resultat il·lès, i s’engegava així el desplegament de tots els mitjans del pla, tant humans ─unes 300 persones─ com materials. Hi han participat els Bombers de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, el SEM, la Policia Local de Castelldefels, la Creu Roja, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, una comitiva judicial del jutjat de Gavà, Protecció Civil de la Generalitat i del municipi de Castelldefels i assistents socials de l’Ajuntament, els serveis CAT-112 012, el CECAT i la resta de sales de coordinació de tots els serveis d’emergència implicats, a més d’un centenar de figurants i una trentena d’observadors.

Procediments a prova

Per part de TMB, hi van intervenir personal del CRT, tant des de la sala com sobre el terreny, diversos caps de grup operatiu de línies (CGOL), comandaments d'explotació i conductors, l’equip de remolcatge R-3, personal de l’Àrea Tècnica i el servei de Prevenció de Riscos Laborals, amb personal tècnic com a observadors en el lloc de l’accident i al CRT. Es van aplicar els procediments de comunicació i resolució d’incidències, desviaments de línies, transports alternatius i retirada del material mòbil a tallers.

Cap a les 3 de la tarda del dia 24 es donava per acabat l’exercici sobre el terreny a Castelldefels. S’havien recuperat 12 cadàvers i s’havia atès 34 persones, de les quals 26 amb ferides greus, però afortunadament totes havien simulat les lesions seguint el guió preestablert o, directament, eren maniquins, i per tant no van patir cap mal, com tampoc els figurants que van fer el paper de familiars de les víctimes. Com a balanç real queda, per tant, l’experiència i la formació adquirida en la resposta coordinada a una contingència que tant de bo no s’arribi a produir mai.

Evacuació d’un passatger suposadament ferit a l’accident / ACN
Evacuació d’un passatger suposadament ferit a l’accident / ACN
Els serveis de rescat en acció durant el simulacre de col·lisió / DGPC
Els serveis de rescat en acció durant el simulacre de col·lisió / DGPC

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Bus
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE