Dimarts, 7 de juliol de 2020

Nou pal de parada solar: tecnològic i autònom

 

Aspecte que tindran els nous pals solars d’informació de la nova xarxa de bus.

Nou pal de parada solar: tecnològic i autònom

Els innovadors pals de parada de TMB proveiran l’usuari d’informació del servei en temps real. Alimentats amb energia solar, seran una de les novetats de la xarxa de bus que es posa en marxa aquesta tardor.

Marta Espinosa / 09.07.12 - 18:18h

La ciutat de Barcelona estrenarà en breu, coincidint amb la posada en marxa de la nova xarxa d’autobusos, nous pals solars de parada equipats amb pantalles d’informació dinàmica de servei. Es tracta d’un nou disseny de mobiliari urbà ideat i produït per TMB i el fabricant Capmar. Aquests pals de parada són autònoms i autosuficients, ja que s’alimenten exclusivament d’energia solar, no tenen connexió a la xarxa elèctrica i, per tant, contribuiran a l'estalvi d'energia. Tenen un disseny innovador que, a més, facilita que es puguin instal·lar en qualsevol tipus de vorera, ja que no necessiten tant d’espai com requeriria una marquesina estàndard.

Aquest pal de parada tecnològic és una evolució dels pals solars que actualment ja donen servei en algunes línies de bus de la capital catalana i la seva àrea metropolitana. Com a novetat, i a diferència d’aquests altres, els nous pals estan equipats amb dues pantalles que funcionen gràcies a l’energia solar.

Dues pantalles de tinta electrònica

A la part superior, una pantalla que utilitza la tecnologia de la tinta electrònica (sistema de baix consum energètic que permet la lectura en tot tipus de condicions lumíniques i des de qualsevol angle, la mateixa tecnologia dels lectors de llibres digitals) i que indica la previsió del temps d’arribada del següent autobús (la mateixa informació que trobem en les pantalles d’algunes marquesines). A sota, una segona pantalla on l’usuari troba els recorreguts i horaris de les diferents línies que hi tenen parada (informació que actualment està en format cartell a les parades i marquesines); a més, l’operador podrà enviar missatges sobre les possibles afectacions que pugui patir la xarxa. Tota aquesta informació de servei estarà actualitzada a distància en temps real gràcies a la tecnologia 3G que incorporen aquests pals.

La tecnologia tampoc no oblida que la informació ha de ser accessible per a tothom, especialment per a les persones invidents o amb alguna discapacitat visual. Aquests pals incorporen un sistema d’àudio que s’activa amb un comandament que du l’usuari i que dóna la informació del temps de pas que apareix a la pantalla de la parada.

La tecnologia, al servei de l’usuari

En total, s’han adquirit 18 pals solars que es destinaran a les cinc primeres línies de la nova xarxa de bus que es posarà en marxa aquesta tardor. Aquest sistema d’informació vol ser la base del disseny estàndard del mobiliari urbà de Barcelona, que prioritza l’espai i l’estalvi energètic i que posa la tecnologia al servei de l’usuari, perquè aquest conegui en temps real la situació del servei i pugui planificar el viatge amb el màxim de facilitats.

Per tal de provar l’eficiència del nou sistema, TMB va instal·lar un primer pal pilot a prop de les seves oficines de la Zona Franca que està en funcionament des del passat 12 de desembre del 2011.

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE