Divendres, 10 de juliol de 2020

Dissenyar l’autobús europeu del futur

 

TMB participa en el projecte europeu d'autobús del futur

Dissenyar l’autobús europeu del futur

Desenvolupar un sistema d’autobusos de nova generació que faci el transport públic urbà de superfície més eficaç i atractiu, a més de sostenible: aquest és l’objectiu del projecte europeu EBSF, en què participa TMB.

Redacció / 24.04.12 - 17:00h

EBSF és la sigla en anglès de Sistema Europeu d’Autobusos del Futur, un projecte col·laboratiu concebut per impulsar el potencial de les xarxes d’autobusos en les àrees urbanes mitjançant el desenvolupament de noves tecnologies en vehicles i infraestructures, junt amb l’extensió de les millors pràctiques en matèria d’operació.

Fins ara els treballs han anat orientats a assenyalar les característiques del que ha de ser l’autobús europeu del futur, tant pel que fa a la satisfacció de la demanda com des del punt de vista de l’explotació, la conducció, el medi ambient, les infraestructures (parades), la intermodalitat i la informació al client. Dels diversos tests portats a terme en sortiran quatre prototips de bus que seran provats l’any vinent en quatre ciutats diferents: Göteborg (Suècia), Budapest (Hongria), Bremerhaven (Alemanya) i Roma (Itàlia).

Projecte de quatre anys liderat per la UITP

L’EBSF és una iniciativa de la Comissió Europea dins del setè programa marc de recerca i desenvolupament. Es tracta d’un projecte de quatre anys, iniciat el 2008 sota el lideratge de l’Associació Internacional de Transport Públic (UITP) i dotat amb un pressupost de 26 milions d’euros.

El projecte aplega per primera vegada els cinc principals constructors europeus d’autobusos (Evobus Mercedes, Irisbus Iveco, MAN, Scania i Volvo), operadors i autoritats del transport, fabricants de components, consultories i diverses universitats.

TMB participa en el projecte com a membre del User Group. Més endavant (a l'octubre, un cop l'hagi aprovat la Comissió Europea), es preveu engegar el projecte 3IBS, continuació de l’EBSF, en què TMB liderarà el grup d’eficiència energètica.

Declaració d’Istanbul

Precisament la setmana passada va tenir lloc a Istanbul la setena Conferència Internacional d’Autobusos de la UITP, amb el lema “Pensa en el bus: efectiu en cost per a la societat, atractiu per als clients”. Com a conclusió, els més de 360 delegats participants van subscriure la Declaració d’Istanbul, un compromís del sector de l’autobús per proporcionar un servei d’alta qualitat, i un missatge a les autoritats, operadors i dirigents polítics en el sentit que hi ha condicions per fer realitat aquest compromís.

La UITP ha marcat l’objectiu de doblar la utilització del transport públic des d’ara fins al 2025. “En aquest sentit, l’autobús apareix com una eina fonamental per assolir aquesta meta i exercir un paper clau en l’estratègia”, apunta la declaració, que esmenta explícitament la necessitat de reservar espai per al bus en carrers i carreteres, en proporció a la seva quota de participació en la mobilitat dels ciutadans.

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
TMB
Servei
Bus
Conceptes
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE