Dimarts, 7 de juliol de 2020

Començament de curs amb els deures fets

 

El lateral muntanya de la Gran Via, entre Marina i la plaça d'Espanya, per on circularà la línia H12, està reservat al transport públic, els veïns i els serveis. / Miguel Ángel Cuartero

Començament de curs amb els deures fets

Durant l'estiu s'han fet als carrers de Barcelona una part important dels preparatius en la infraestructura per a la posada en servei de les cinc primeres línies de la nova xarxa de bus, que han de començar a funcionar l'1 d'octubre.

Redacció / 10.09.12 - 17:40h

Barcelona ha aprofitat els mesos de juliol i agost per donar un impuls fort als treballs previs a la implantació de la primera fase de la nova xarxa de bus, sobretot pel que fa a la reordenació del trànsit de determinats carrers, la reserva de carrils exclusius per al transport públic i la ubicació de noves parades. Per a les pròximes setmanes queden algunes intervencions urbanístiques, de senyalització vertical i horitzontal al carrer, el desplegament del mobiliari urbà i la senyalització de les parades així com la campanya d'explicació als usuaris i ciutadans.

Com va avançar Hora Punta, les actuacions les ha fet l'Ajuntament de Barcelona en les setmanes de menys activitat perquè el curs comenci amb els deures fets, i en tots els itineraris de les cinc línies de la primera fase de la nova xarxa, amb l'objectiu de facilitar les mesures de prioritat del bus i alhora millorar les condicions generals de la circulació.

Eix vertical V7 (Pl. Espanya - Sarrià)

 • Canvi de sentit dels carrers de Nicaragua, per on pugen les línies 30 (futura V7), 43 i 78, i Equador, que ha passat a ser de baixada.
 • Redistribució dels carrils del passeig de Sant Joan Bosco i reserva del carril de baixada per al bus i el taxi. Nou carril bus a Numància - Prat de la Riba.
 • Canvi de sentit de diversos carrers per millorar la connexió entre Vergós i la Via Augusta en sentit muntanya, a la plaça d'Orient.
 • Recreixement de voreres per muntar noves parades al carrer Constança i a l'avinguda de Sarrià.

Eix vertical V21 (Montbau - Pg. Marítim)

 • Redistribució dels carrils a les dues calçades del carrer Marina, entre Almogàvers i la plaça dels Voluntaris Olímpics, i habilitació de carrils bus en tots dos sentits.
 • Creació d'un carril bus al carrer Marina, entre Diputació i la Gran Via, en sentit descendent, perquè el bus V21, que baixa per Lepant, connecti millor amb el metro i els altres autobusos a Monumental i continuï recte per Marina.

Eix horitzontal H6 (Zona Universitària - Fabra i Puig)

 • S'han fet adequacions en tres parades del tramvia de la Diagonal, entre Palau Reial i Maria Cristina, perquè el bus pari a la mateixa plataforma en sentit Besòs, pel costat de la calçada central.
 • S'està construint una nova parada al tronc central de la Diagonal davant l'Escola d'Arquitectura.
 • S'ha preparat el nou gir a l'esquerra des de la calçada central a Maria Cristina cap a la Gran Via de Carles III i s'està construint la parada de Cartagena - ronda del Mig.

Eix horitzontal H12 (Gornal - Besòs Verneda)

 • Reserva del lateral muntanya de la Gran Via, entre Marina i la plaça Espanya, per al transport públic, els serveis i els veïns.
 • Reserva del lateral mar de la Gran Via, entre Llançà i la rambla de Catalunya, per al trànsit local i els girs a la dreta. Queda per fer la delimitació del doble carril bus a la calçada central, en el mateix sector, perquè la lína H12 pugui progressar entre el dens trànsit d'autobusos urbans i interurbans.

Eix diagonal D20 (Ernest Lluch - Pg. Marítim)

 • Habilitació de l'espai al carrer de la Torre Melina perquè en una mateixa vorera se situïn els terminals de la D20 i els de les línies del Baix Llobregat 57 i 157, per afavorir l'intercanvi.
 • Creació de carrils bus al Paral·lel. 

De manera simultània, s'estan fent petits moviments de parades en itineraris de les futures noves línies, per millorar-ne la connectivitat, com és el cas del trasllat de la terminal de la línia 10 (futura V21) del carrer Trias Fargas al carrer Trelawny, per acostar-la a la terminal de les línies 57 i 157 (futura D20), itinerari que es farà efectiu el 12 de setembre. En altres ocasions, quan dues parades són molt a prop, se substitueixen per una de nova situada a mig camí, com ha passat al carrer Escòcia / Malgrat.

Les actuacions relacionades amb la nova xarxa de bus han constituït el més destacat del programa de millores a la ciutat d'aquest estiu. Entre les obres, la senyalització i la regulació semafòrica, l'Ajuntament de Barcelona invertirà un milió d'euros en la infraestructura de la primera fase de la nova xarxa.

Carrils bus delimitats al carrer Marina entre la Meridiana i la plaça dels Voluntaris Olímpics, en tots dos sentits. / M. Á. Cuartero
Carrils bus delimitats al carrer Marina entre la Meridiana i la plaça dels Voluntaris Olímpics, en tots dos sentits. / M. Á. Cuartero
El nou carril bus de baixada que farà servir la línia V21 per donar servei al punt d'intercanvi de Monumental. / M. Á. Cuartero
El nou carril bus de baixada que farà servir la línia V21 per donar servei al punt d'intercanvi de Monumental. / M. Á. Cuartero

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
Conceptes
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE