Divendres, 29 de maig de 2020

TMB, el pas de municipals a metropolitans

 

Evolució d’alguns dels logos de TMB / Arxiu TMB

TMB, el pas de municipals a metropolitans

L’actual TMB es va començar a configurar l’any 1979 amb la instauració de la democràcia i amb l’objectiu d’oferir un servei de transport públic en el qual la xarxa de superfície i la subterrània fossin complementàries i estiguessin integrades.

Gustau Lamadrid / 15.11.12 - 12:54h

L’arribada de la democràcia a l’Estat espanyol i a Catalunya va tenir una gran incidència en el món del transport públic. A casa nostra, el 26 de juliol del 1978, la Generalitat provisional va rebre del govern central el traspàs de la majoria de competències sobre els transports terrestres i es va fer càrrec dels ferrocarrils de via estreta, els actuals Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), i de la infraestructura del metro de Barcelona, mentre que la Renfe continuava depenent de l’Estat.

Per la seva banda, els ajuntaments democràtics es van quedar les competències en matèria d’urbanisme, via pública i mobilitat, i van assumir el control de les companyies municipals de transport públic, metro i autobusos. En el cas de Barcelona, aquesta responsabilitat va ser rebuda amb la voluntat d’impulsar i racionalitzar el servei de transport públic.

El principal operador de Catalunya

El primer pas per assolir aquest objectiu va ser la creació l’any 1979 de Transports Municipals de Barcelona (TMB), que havia de gestionar conjuntament els serveis de transports de metro i de bus. Així, TMB unia sota la mateixa direcció les societats de transports de superfície (Transports de Barcelona) i subterranis (Ferrocarril Metropolità de Barcelona).

Més tard, l’any 1986, Transports Municipals de Barcelona es va rebatejar oficialment com a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que es l’actual denominació de l’empresa i que recull millor la realitat d’una companyia que dóna servei a la ciutat de Barcelona i a 11 municipis més de l’àrea metropolitana. Aquest canvi, mantenint la mateixa sigla, ha portat des d’aleshores a moltes confusions pel que fa al nom de TMB i encara avui hi ha qui l’anomena “transports municipals”, quan ja fa més de 26 anys que es va modificar el nom de la companyia.

Actualment, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) és el principal operador de transport públic de Catalunya i una empresa de transport i mobilitat ciutadana referent a Europa i a tot el món.
 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE