Divendres, 29 de maig de 2020

La línia 4 de metro s’estenia pels extrems fa 30 anys

 

Autoritats a la inauguració del tram Selva de Mar - La Pau / Arxiu TMB

La línia 4 de metro s’estenia pels extrems fa 30 anys

El 15 d’octubre del 1982, ara fa 30 anys, s’inaugurava la prolongació Selva de Mar - La Pau per un extrem de la línia 4 de metro, uns mesos després de l’ampliació Guinardó - Roquetes que s’havia portat a terme per l’altra banda de la línia.

Gustau Lamadrid / 15.10.12 - 12:07h

El nou tram de la línia 4 comprenia les estacions de La Mina (rebatejada el 1985 com a Besòs Mar), Besòs i La Pau, i disposava, com també l’altre tram Roquetes – Guinardó, dels més moderns sistemes de control i de seguretat, entre els quals destacaven el dispositiu ATP (protecció automàtica de trens), ràdio, telèfon i connexió al CTC (control de trànsit centralitzat).

L’ampliació d’aquesta línia es va portar a terme en una etapa en què la infraestructura de metro havia passat a dependre de la Generalitat de Catalunya, organisme que, a proposta de la direcció del metro i l’Ajuntament i després d’un laboriós procés d’estudi, va revitalitzar el Pla de Metro del 1971, que preveia un conjunt d'importants millores i ampliacions.

Dins d’aquestes mesures, el mateix any 1982 es va realitzar la reordenació de les línies de metro i les seves estacions. Així, aquesta línia, que fins llavors havia estat la línia IV, es va rebatejar com a línia 4 i se li va assignar el color groc. Igualment, algunes estacions van canviar de nom o van adoptar la forma catalana de la denominació que tenien: Roquetes, per exemple, va passar a ser Via Júlia.

Tres anys més tard, l’abril del 1985, la línia es tornaria a prolongar per aquest extrem des de La Pau fins a Pep Ventura, travessant el riu Besòs i arribant a Sant Adrià de Besòs i Badalona. No obstant, aquest tram s’integraria el juny del 2002 a la línia 2, després que els estudis de mobilitat manifestessin la conveniència d’un enllaç directe entre el centre de Barcelona i Badalona.

Exposició commemorativa

Coincidint amb aquesta efemèride, l’Associació de Veïns de Sant Martí organitza una exposició sobre l’arribada del metro a aquests barris de la ciutat. La mostra es podrà veure a l’estació de Sant Martí i està previst que s’inauguri el proper dia 6 de novembre.

Primer viatge oficial pel nou tram de metro / Arxiu TMB
Primer viatge oficial pel nou tram de metro / Arxiu TMB

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
L4 / Metro
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE