Divendres, 29 de maig de 2020

Els autobusos clàssics pitgen l’accelerador

 

Caravana de cotxes d'època en circulació cap a Caldes / Miguel Ángel Cuartero

Els autobusos clàssics pitgen l’accelerador

Una trentena d'autobusos d'època, testimonis dels últims cent anys del transport públic, han estat els grans protagonistes de l'última exposició de vehicles antics i del 3r Ral·li d'Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui, una diada festiva per recordar.    

Marta Franco / 07.05.12 - 13:57h

El cap de setmana del 5 i 6 de maig, una nova exhibició de 32 vehicles històrics a l’avinguda Maria Cristina i el tercer Ral·li d’Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui han acaparat els flaixos d’unes 15.000 persones, especialment família i joves, que han volgut veure i fotografiar-se al costat, al darrere, al davant i a l’interior d’aquests magnífics testimonis d’una altra època.

Aquesta singular activitat, amb èxit de convocatòria, està organitzada per TMB, la Fundació TMB, Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA) i és una oportunitat única per veure reunits vehicles que representen cent anys del transport públic a Catalunya.

Un dels moments més emotius s’ha viscut diumenge al matí, moment en què l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha donat el tret de sortida del ral·li, junt amb el director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, i el primer tinent d'alcalde de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, i president de TMB, Joaquim Forn.

En aquesta caravana festiva hi han participat més de 500 persones que, dalt de 30 autobusos històrics i càmera en mà, han enfilat la Gran Via en direcció al nord. Fora de Barcelona l’itinerari ha seguit rutes secundàries i vies urbanes, per la carretera antiga de Montcada, la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda i Palau-solità i Plegamans, fins arribar a Caldes de Montbui, després d’uns 40 quilòmetres de trajecte.

Vehicles singulars per a una diada inoblidable

Entre les instantànies per al record els assistents han pogut retratar algunes de les millors peces del patrimoni històric de la Fundació TMB, com ara el Dodge 265, de fabricació nord-americana, del 1936, el Chausson 59, del 1955, i l’Aclo 410 de dos pisos.

Aquest any ha destacat la participació d’un dels primers autobusos de dos pisos del Barcelona Bus Turístic, l'autobús MAN SD 200 (el número 2011 de la flota de TMB), restaurat per MAN recentment amb motiu del 25è aniversari del Bus Turístic.  A més, els curiosos també han pogut capturar imatges del Pegaso 7092, el Pegaso 5139 i el Pegaso 3036

ARCA, per la seva banda, ha lluït els Pegaso 5023, 5062 i 5064, el Pegaso 5024 (prototip del 1985 del JJJ-team), el Pegaso 6420 (J. Magri), i el microbús Sava del 1972. Per part de la companyia Sagalés també hi han participat el venerable Hispano Suiza del 1909, el Ford AA (1929), els Chevrolets del 1928 i el 1934, l'MB (del 1968), el Barreiros del 1969 i el Pegaso del 1985.

També s’ha comptat amb la presència de participants d’altres països europeus, com França, gràcies a l’aportació de Gérard Pélissier, que ha portat el seu Rochet Schneider del 1928, i hi han participat vehicles de Beulas, TUS, l’Associació d’Amics del Ferrocarril, Miguel Gamon (Lleida), la UAB i els de les empreses Julián de Castro (Madrid) i Alsa, així com els propis de les empreses organitzadores de l’acte.

Els més petits també s’han divertit dibuixant, pintant i modelant plastilina dins el Jovi-bus, un vehicle escolar de tipus nord-americà. Per als grans s’han organitzat visites guiades per conèixer les característiques dels vehicles més singulars.

Empreses patrocinadores

L'objectiu dels organitzadors d’aquesta activitat és fomentar el transport públic i la cultura de la mobilitat sostenible, que fa més d'un segle que es practica en benefici del país, mitjançant la difusió del patrimoni històric que entre tots quatre restauren i conserven amb notable dedicació i esforç.

Aquest any, el 3r Ral·li d'Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui ha posat a l’abast de tothom la història del transport públic de l’últim segle, gràcies al patrocini i a la col·laboració de diverses empreses relacionades amb el sector de l'automoció:

CEPSA, Europart Hispano Alemana, Engar Serveis i Recanvis Auto SL, Automoción Mon Bosch SL, Textil Car (KROM), Cocentro SA, Frigicoll, Metrópolis-Seguretat, Carglass, Associació de Comerciants Creu Coberta, Generali Assegurances - Broker BCN, FAINSA, KH Lloreda SA, Josep Mas SL, Jovi, Atendo - Renfe, Fersix i Consulmóvil.

 

Xavier Trias donant el tret de sortida del ral·li / Miguel Ángel Cuartero
Xavier Trias donant el tret de sortida del ral·li / Miguel Ángel Cuartero
Moment de l'arribada a Caldes, amb el Dodge en primer pla / Miguel Ángel Cuartero
Moment de l'arribada a Caldes amb el Dodge en primer pla / Miguel Ángel Cuartero

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
TMB
Servei
Bus
Conceptes
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE