Dimarts, 7 de juliol de 2020

Un artista valencià, autor de les rajoles clàssiques del Gran Metro

 

Disseny dels pinyons de l'estació de Fontana / Arxiu TMB

Un artista valencià, autor de les rajoles clàssiques del Gran Metro

El museu González Martí reviu la tradició de la rajola valenciana a través de la figura del pintor i col·leccionista Francesc Aguar, autor de les rajoles de ceràmica del Gran Metro que es poden veure encara avui, 90 anys després, a Fontana.

Marta Franco / 06.02.15 - 08:30h

Si alguna vegada t'has quedat embadalit observant les rajoles que emmarquen l'entrada del túnel de l'estació de Fontana del metro de Barcelona, has de saber que són obra de Francisco Aguar, un dels pintors de rajoles decoratives més representatius del patrimoni artístic valencià, i que ara el Museo Nacional de Cerámica González Martí fa reviure amb l'exposició “Els colors dels taulells. La col·lecció de Francisco Aguar (1900-1970)” a la seva seu de la ciutat de València.

La mostra, que es pot veure fins al 22 de març i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benetússer, treu a la llum més d'un centenar de peces de la col·lecció privada d'aquest pintor que va dedicar part de la seva vida a recopilar aquest tipus de ceràmica de grans cases abans que fossin enderrocades i que va arribar a reunir motius que abasten des del segle XV fins a l'actualitat. També aporta fotografies, obra gràfica i objectes personals de l'artista com ara pinzells, olis i paletes cedits pels seus familiars.

Fabricades expressament per al Gran Metro

Va ser el seu treball a la fàbrica valenciana de ceràmica Bernardo Vidal (Meliana) el que el 1924 el va portar a dissenyar aquestes rajoles ornamentals per al Gran Metro de Barcelonaun treball artístic que forma part d'un currículum que comprèn des de la col·laboració en exposicions col·lectives de la València dels anys 1920-1930 fins als seus dissenys per a portades d'exposicions, ex-libris i esbossos per a cartells. Fins i tot va arribar a dissenyar l'escut del València FC, equip que s'estava formant en els anys vint, i al qual va regalar aquest disseny amb motiu del seu naixement.

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
Llocs
Servei
Conceptes
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE