Dilluns, 25 de maig de 2020

Els pingüins emperador de l‘Antàrtida es deixen veure al metro

 

Una visitant observa una de les fotografies de l'exposició / Miguel Ángel Cuartero

Els pingüins emperador de l‘Antàrtida es deixen veure al metro

Les impactants imatges del reputat fotògraf Paul Nicklen mostren aquestes aus al seu hàbitat natural a l'Àrtic i denuncien les conseqüències del canvi climàtic que pateix aquesta espècie i l'ecosistema on viuen.

Marta Espinosa / 15.05.14 - 16:33h

L'Espai Mercè Sala acull fins al 15 de setembre la mostra “Pingüins emperador”, una exposició de National Geographic amb fotografies de Paul Nicklen. És el segon any que TMB col·labora amb Photographic Social Vision, i d'aquesta manera la sala d'exposicions del metro se suma a la cinquantena d'espais que acullen el festival de fotografia documental DOCfield14.

Les imatges que es poden veure a l'Espai Mercè Sala són obra de Paul Nicklen, un fotògraf canadenc, graduat en biologia i molt compromès amb les qüestions ambientals com la protecció de les regions polars i els ecosistemes àrtics. Es va criar a l'illa de Baffin, una llunyana regió del nord del Canadà, i així va començar la seva relació amb el paisatge de l'Àrtic i la seva fauna. La seva passió pel medi ambient l'ha portat també a un profund compromís amb la protecció del planeta.

Avís sobre l'escalfament global

Arianna Rinaldo, directora artística de DOCfield14, assegura que l'exposició de Nicklen al metro “no només mostra imatges molt maques dels pingüins en plena natura, sinó que també ens fa reflexionar sobre l'escalfament global”.

Les impressionats imatges mostren els pingüins emperador, uns animals sorprenents, sobretot pel seu comportament. Això porta Nicklen a submergir-se amb ells en el mar de Ross, a l'Antàrtida, per conèixer el seu comportament parental i descobrir les estratègies de supervivència i adaptacions fisiològiques que han desenvolupat aquestes aus que no volen per evitar la depredació. La supervivència dels pingüins emperador està estretament relacionada amb la dependència de l’ésser humà dels combustibles fòssils, que també amenacen aquesta part remota del nostre planeta.  

L'exposició es pot veure a l'Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l'estació de Diagonal, de dilluns a divendres entre les 10 i les 20.30 hores. L'entrada és gratuïta. 

Pingüins de gran format a les estacions

Per tal d'apropar encara més aquesta interessant mostra als usuaris, algunes estacions de metro llueixen reproduccions sobre vinil de grans dimensions d'algunes de les instantànies del fotògraf Paul Nicklen que es poden veure a l'Espai Mercè Sala, on estarà l'exposició completa.

Les imatges de gran format estan col·locades en estacions i vestíbuls de diverses estacions de metro, a la línia 1 (Espanya i La Sagrera), a la línia 2 (Sagrada Família, Passeig de Gràcia, Universitat i Paral·lel) i també a la línia 4 (Ciutadella / Vila Olímpica).

La millor fotografia documental a Barcelona

Sílvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, afirma que el festival DOCfield14 vol “acostar al públic de Barcelona històries que es veuen a nivell internacional i convertir la capital catalana en una plaça on s'exposi el millor de la fotografia documental a nivell mundial”.

Fins al 31 de juliol el festival DOCfield14 omple Barcelona amb la millor fotografia documental i fotoperiodisme, amb 50 exposicions repartides en 43 centres d'art, centre cívics, galeries i escoles de fotografia que es poden visitar de forma gratuïta. Les temàtiques que aborden les imatges són els retrats socials, la condició humana, la denúncia social i la natura, entre d'altres.

Els pingüins emperador són els protagonistes a l'Espai Mercè Sala / Miguel Ángel Cuartero
Els pingüins emperador són els protagonistes a l'Espai Mercè Sala / Miguel Ángel Cuartero
La sala d'exposicions de TMB ubicada a l'estació de Diagonal / Miguel Ángel Cuartero
La sala d'exposicions de TMB ubicada a l'estació de Diagonal / Miguel Ángel Cuartero
Una reproducció d'una fotografia al vestíbul de Passeig de Gràcia de la L2 / Miguel Ángel Cuartero
Una reproducció d'una fotografia al vestíbul de Passeig de Gràcia de la L2 / Miguel Ángel Cuartero
Aquest vinil de grans dimensions es troba a l'andana de Sagrada Família de la L2 / Miguel Ángel Cuartero
Aquest vinil de grans dimensions es troba a l'andana de Sagrada Família de la L2 / Miguel Ángel Cuartero

Compartir:

Informació relacionada

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE