Divendres, 10 de juliol de 2020

El metro, una galeria d’art de més de cent quilòmetres (I)

 

Mural de formigó policromat de Josep Maria Subirachs a Diagonal (L3) / Pep Herrero

El metro, una galeria d’art de més de cent quilòmetres (I)

Les instal·lacions del suburbà funcionen com una galeria d’art alternativa que fa arribar als seus usuaris tot tipus de manifestacions culturals que, més enllà del seu valor ornamental, busquen transmetre un llegat.

Marta Franco - i Gustau Lamadrid / 25.07.13 - 12:09h

A més d’allotjar exposicions d’art temporals, com les que podem veure a l’Espai Mercè Sala, i d’altres manifestacions artístiques puntuals dins el projecte TMB Cultura, com, per exemple, recentment la decoració d’escales amb l’art del Swab Barcelona, el metro de Barcelona incorpora peces artístiques permanentment, obres representatives de diferents èpoques que poden passar inadvertides entre lanar i venir apressat dels usuaris.

Entre els anys 1968 i 1977, la xarxa de metro de Barcelona va créixer considerablement. Es van allargar les línies 1, 3 i 5 i es va crear la línia 4 a partir de lantic ramal de Correus del Gran Metro. Però no només van créixer les possibilitats de transport, sinó que també es va mirar denriquir el metro tractant-lo com un lloc de difusió de lart contemporani i, amb aquesta voluntat, es van instal·lar murals i escultures encarregats a destacats artistes als vestíbuls de moltes estacions i corredors.

Un Subirachs a Diagonal

Són obres dautors de primer rengle, com la que hi ha al vestíbul Diagonal-Rambla Catalunya (L3), de l’any 1969. És un mural de formigó policromat de Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927) que reprodueix, de manera estilitzada, una perspectiva de Barcelona que va des del port fins a la zona superior de lavinguda Diagonal, fent referència al desenvolupament urbanístic de la ciutat.

A l’entrada de l’Espai Mercè Sala, als frontals del corredor d’enllaç entre les sortides Rambla Catalunya i Balmes Diagonal (L5), hi ha des del 1969 dos murals de ceràmica i dues escultures de ferro del pintor i escultor Pedro Delso Rupérez (Sòria, 1924-1994) El mural del costat Balmes representa les arts i els oficis, amb escenes representatives de la música, la pintura i la literatura. Pel que fa als oficis, hi ha representades escenes de pesca, agricultura, forja i altres activitats del treball.

A la dreta del mural hi ha una escultura de ferro que representa l’esforç de l’home. El mural del costat de l’entrada de la rambla de Catalunya representa una escena de l’arribada a Barcelona de Don Quixot i Sancho Panza, i a la dreta hi ha una escultura del Quixot. En els diferents vestíbuls de lestació de la Sagrada Família també es pot contemplar una àmplia representació de l’obra daquest artista.

A Sants Estació de la L5 es pot trobar un acrílic sobre fusta que combina els colors vermell, marró i blanc, fet el 1987 per l’artista Glòria Cot (Reus, 1965).

Al vestíbul de Zona Universitària (L3), hi ha un mural-relleu escultòric del 1975 dÁngel Orensanz (Osca, 1940) que desenvolupa el tema art, ciència i pensament. Altres murals de ceràmica d’aquest autor com "Ballarins nus" i "Paisatge vermell" es poden contemplar als vestíbuls de les estacions de Passeig de Gràcia (L3, accés Consell de Cent) i Girona (L4).

Igualment, a l'estació de Tarragona (L3) podem trobar l'obra "Tres Boles" també del 1975 i en aquest cas de José Luis Carcedo Vidal (Madrid, 1912-1991) elaborada amb tèxtil i alumini.

Espai de promoció per a nous talents

A més, a finals dels 80, a les estacions es van oferir espais a alumnes de diverses escoles de belles arts o pintors joves que volien donar a conèixer la seva obra; també es van realitzar diverses campanyes que van tenir molt bon resultat i en una el grafit es va presentar com a ferm candidat per decorar els espais del metro. No obstant això, algunes obres van acusar el pas del temps i d’altres es van haver de retirar per facilitar les tasques de manteniment, neteja o reforma de les instal·lacions.

Daquesta època es conserven les obres de l'empleat de TMB Josep Maria Martín Miró (Barcelona, 1951), a les estacions d’Avinguda Carrilet (L1, Prat de la Riba), del 1987, i un mosaic a Santa Coloma (L1, vestíbul), del 1986.

Aquestes són algunes de les obres dart que es poden veure al metro. En un segon article repassem les peces més recents, incloses les vinculades a les prolongacions de les línies 2, 3, 4 i 5, així com a la construcció de les línies automàtiques 9, 10 i 11.

Les "Tres Boles", de José Luis Carcedo Vidal, a Tarragona (L3) / Hora Punta
Les "Tres Boles", de José Luis Carcedo Vidal, a Tarragona (L3) / Hora Punta
Detall del mural-relleu escultòric del 1975 a Zona Universitària, d’Ángel Orensanz / Pep Herrero
Detall del mural-relleu escultòric del 1975 a Zona Universitària, d’Ángel Orensanz / Pep Herrero
Mosaic de Josep M. Martín Miró a l’estació d’Avinguda Carrilet / Pep Herrero
Mosaic de Josep M. Martín Miró a l’estació d’Avinguda Carrilet / Pep Herrero
Escultura del Quixot, a l’entrada de l’Espai Mercè Sala, de Pedro Delso Rupérez / Pep Herrero
Escultura del Quixot, de Pedro Delso Rupérez, a l’entrada de l’Espai Mercè Sala / Pep Herrero

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE