Divendres, 29 de maig de 2020

L’Espai Mercè Sala exposa fotografia documental

 

L'Andrea Lolicato observant una de les imatges de "Més fràgils que una bombolla" / Miguel Àngel Cuartero

L’Espai Mercè Sala exposa fotografia documental

La sala d’exposicions de TMB acull la mostra “Més fràgils que una bombolla”, en el marc del Circuit 2013. Fotografia documental a Barcelona, una cita amb la fotografia documental que proposa un recorregut per més de 30 espais de la ciutat.

Marta Franco / 20.06.13 - 09:10h

L’Espai Mercè Sala és un dels que formen part del Circuit 2013. Fotografia documental a Barcelona, una proposta de la Fundació Photographic Social Vision, que fins al 31 de juliol acull 34 mostres relacionades amb aquest gènere de fotografia de gran interès en el panorama internacional per diferents museus, centres d’art i galeries de la ciutat, de forma gratuïta.

La mostra “Més fràgils que una bombolla”, d’Andrea Lolicato, un fotògraf italià i doctor en antropologia urbana que s’ocupa principalment de temes relacionats amb els moviments socials i les migracions, presenta les històries de 18 famílies de les àrees urbanes de Madrid i Barcelona afectades per la crisi hipotecària.

Són històries que desvelen diferents trajectòries però que acaben trobant-se al carrer, just davant del portal de la casa, una imatge dramàtica de la societat espanyola contemporània feta d’unions trencades, negocis fallits i estafes financeres. Amb una selecció d’imatges punyents, l’artista ens apropa la vulnerabilitat social i la desesperació per la recerca frustrada del treball i pels deutes.

Per Sílvia Omedes, organitzadora del festival, aquesta exposició és una de les que parlen més clarament de què està passant a la ciutat de Barcelona: "LAndrea interpreta la realitat dels processos de desnonaments que veiem a casa nostra amb rigor i amb lobjectiu que la seva visió arribi al gran públic", va afirmar el dia de la presentació del circuit.   

Fotografia ciutadana sobre la crisi

A més de la mostra d’Andrea Lolicato, també es podrà veure una exposició virtual concebuda com un termòmetre de la visió de la gent sobre la fi del benestar i linici del bé comú. Es tracta del projecte fotometro.org, un termòmetre fotogràfic en què es pot veure en temps real la visió dels ciutadans sobre l’actualitat. Tothom que vulgui donar la seva opinió sobre la crisi només s’ha de registrar al web del projecte i afegir a les instantànies d'Instagram que vol compartir les etiquetes #adeubenestar o bé #construintbecomu.  

"És important que aquesta nova cita amb la fotografia documental que volem que es consolidi a Barcelona sigui una aposta col·lectiva que no exclogui la veu de la ciutadania", va opinar sobre la iniciativa Omedes. 

Aquestes exposicions es poden veure a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’Estació de Diagonal, de dilluns a divendres entre les 10 i les 20.30 hores, fins al proper 27 de setembre.

La resta d'exhibicions del circuit de 80 autors repartides per tota la ciutat es pot consultar a la pàgina web circuitfotobarcelona.org en què també es pot trobar un plànol que situa quines són les estacions de metro més properes a cada centre per arribar-hi fàcilment.  

Andrea Lolicato davant d'una de les imatges de l'exposició / Miguel Àngel Cuartero
Andrea Lolicato davant d'una de les imatges de l'exposició / Miguel Àngel Cuartero
Els primers visitants de la mostra a l'Espai Mercè Sala / Miguel Àngel Cuartero
Els primers visitants de la mostra a l'Espai Mercè Sala / Miguel Àngel Cuartero
El fotògraf italià comentant algunes de les seves instantànies / Miguel Àngel Cuartero
El fotògraf italià comentant algunes de les seves instantànies / Miguel Àngel Cuartero
Una de les impactants fotografies que retraten situacions dramàtiques / Miguel Àngel Cuartero
Una de les impactants fotografies que retraten situacions dramàtiques / Miguel Àngel Cuartero

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE