Dilluns, 25 de maig de 2020

Dibuixant retrats suburbans amb una tauleta iPad

 

El dibuixant Àlex Raventós a l'estació de Liceu / Pep Herrero

Dibuixant retrats suburbans amb una tauleta iPad

El transport públic es converteix en un lloc de creació per a artistes com el barceloní Àlex Raventós, que aprofita el seus trajectes diaris per retratar alguns usuaris del metro, amb la seva tauleta mòbil com a eina de treball. 

Marta Franco / 07.03.13 - 15:32h

Cada vegada són més els projectes que mostren com la creativitat dels usuaris del metro de Barcelona es multiplica gràcies a l’ús de les noves tecnologies. El cas d’Àlex Raventós n’és un clar exemple. Aquest pintor i professor d’arts gràfiques aprofita els seus trajectes en metro per retratar els usuaris barcelonins més interessants, mundans i fins i tot fascinants que es va trobant durant el viatge. Ho fa utilitzant el seu iPad com a tela i els dits com a pinzells. 

Des de fa més d’un any recull una reflexió visual sobre els passatgers del metro en una galeria que exposa a Flickr ─un lloc web per organitzar fotografies digitals que funciona com una xarxa social─. El seu àlbum dedicat al metro ja suma més d’una quarantena de retrats, tant d’empleats del suburbà com d’usuaris, que copsen la quotidianitat del trajecte i les relacions entre els usuaris amb total naturalitat.

“Aquest treball pretén ser un homenatge als usuaris anònims del metro”, assegura el dibuixant, que creu que el metro és un lloc ideal per dibuixar amb el seu iPad, “ja que la llum del sol no et molesta i et trobes amb gent molt diversa, persones que amaguen una història al darrere”.

Trets distintius que marquen personalitat

Quan algú li crida l’atenció per la seva indumentària o per la seva actitud a l’hora de caminar o asseure’s, treu ràpidament la tauleta mòbil i amb l’aplicació ArtRage en fa un primer esbós, que després completa quan arriba a casa tot afegint-hi les textures i els colors. “Com que els viatges en metro són curts i ràpids, a vegades demano permís a la persona que vull retratar per fer-li una fotografia que em serveix per acabar el dibuix amb més tranquil·litat”, explica.

Retrat d’usuaris del metro d’Àlex Reventós

L’iPad també li ha servit com a eina per immortalitzar els veïns de la Rambla de Barcelona i, per exemple, els lectors que omplen les biblioteques, en aquest cas en una sèrie d’apunts del natural que va poder exhibir a la Biblioteca Jaume Fuster fa uns mesos.

Aquest només és un exemple de com la creativitat i el metro s’han convertit en un binomi inseparable gràcies a les noves tecnologies, que com demostren les dades obtingudes en la darrera onada de l’Estudi de Percepció del Client de TMB estan molt presents entre els passatgers del metro, però sobretot gràcies al talent dels seus usuaris.

L'artista retratant un usuari del metro dins un comboi / Pep Herrero
L'artista retratant un usuari del metro dins un comboi / Pep Herrero
Primer esbós d'un perfil d'un passatger del suburbà / Pep Herrero
Primer esbós d'un perfil d'un passatger del suburbà / Pep Herrero

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Llocs
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE