Dimarts, 7 de juliol de 2020

S’intensifica la vigilància policial a la xarxa de metro

 

Patrulla de la Guàrdia Urbana en una estació de la línia 2 del metro / ACN

S’intensifica la vigilància policial a la xarxa de metro

Coincidint amb la temporada més alta de l’afluència turística a Barcelona, des del primer de juliol s’ha reforçat la presència policial als trens i les estacions de metro, amb patrulles uniformades i agents de paisà.

Redacció / 18.07.12 - 10:58h

El dispositiu Xarxa, que la Guàrdia Urbana i la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra van posar en marxa ara fa un any, ha demostrat ser una eina eficaç en la lluita contra els delinqüents que operen al metro de Barcelona i a les línies urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat. Des del juliol del 2011, els fets delictius registrats al suburbà han baixat gairebé un 19%, fet que suposa que s’han registrat 5.242 fets menys respecte al mateix període de l’any anterior.

Els bons resultats assolits fins ara han comportat que l’Ajuntament de Barcelona i la direcció general de Policia mantinguin aquest operatiu policial, que amb l’arribada de l’estiu s’ha intensificat al seu nivell màxim. Així doncs, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han reforçat el patrullatge uniformat i de paisà en totes les estacions i línies de metro i de FGC per potenciar l’acció preventiva i de dissuasió en aquests espais.

El dispositiu combina l’actuació uniformada dels agents per prevenir i dissuadir l’acció dels carteristes amb la vigilància d’agents de paisà dels Mossos d’Esquadra desplegats pel metro amb l’objectiu d’enxampar els delinqüents habituals en acció. Així mateix, també es fan controls estàtics als principals intercanviadors per detectar possibles carteristes que es moguin per la xarxa. El dispositiu està coordinat amb la vigilància privada de Metro.

Menys delictes a Barcelona

El descens de furts al suburbà de Barcelona va acompanyat també d’una reducció significativa dels fets delictius registrats a la ciutat de Barcelona el darrer any. Des del juliol del 2011 fins al juliol d’enguany, la ciutat ha registrat un descens del 5,61 per cent dels delictes. Pel que fa als furts, experimenten un descens del 8%.

La intensificació en els patrullatges i en els controls policials realitzats en els punts on hi ha més aglomeracions, ja sigui en els intercanviadors, les andanes o entrades a combois, ha comportat que en el darrer any els agents hagin fet 1.203 detencions. Cada dia els agents detenen una mitjana de tres carteristes i n’imputen sis més. 

D’aquestes detencions, un 30% corresponen a detencions per requeriment, és a dir, els detinguts són persones identificades al suburbà que tenien ordres judicials de detenció. De fet, la forta pressió policial al metro de Barcelona ha fet incrementar notablement el nombre d’aquest tipus d’arrestos.

El 70% de detencions, per furt

La resta de detencions, un 70%, correspon a presumptes autors d'una falta o delicte de furt. De fet, la major part de fets delictius que es registren al metro de Barcelona són delictes contra el patrimoni, la majoria furts per descuit.

D’aquestes detencions, la meitat ho són in fraganti, és a dir, que els agents enxampen els autors dels fets en el moment del furt o poc després. En aquest sentit, la tasca de les unitats de paisà és important a l’hora de detectar els delinqüents habituals que operen a la xarxa del metro per acabar detenint-los.

Els dos cossos policials han detectat que alguns grups delictius, abans molt presents a la xarxa del metro, han abandonat la seva activitat delictiva al suburbà arran de la forta pressió policial.

Un 78% de reincidents

Pel que fa als detinguts, la taxa de reincidència és molt elevada: un 78% han estat arrestats en més d’una ocasió, ja sigui a la xarxa del metro o en qualsevol altre punt de la ciutat o del territori català i per qualsevol tipologia delictiva. Els agents constaten que generalment els delinqüents habituals al metro estan especialitzats a actuar en aquest espai i amb un modus operandi molt específic.

Els principals mètodes utilitzats són el tap i la distracció. En el primer cas cal un grup de persones que actuen conjuntament. Una d’elles localitza la víctima a l’andana i espera que entri al comboi. Aleshores, hàbilment, un o dos integrants del grup es situen just davant de la víctima i li impedeixen pujar, mentre que la resta l’envolta i crea una petita aglomeració fictícia. Els integrants del grup situat al darrere fan pressió cap endavant fent veure que també volen entrar-hi, fet que provoca petites empentes sobre el turista que són aprofitades pels carteristes per sostreure-li la cartera.

En el cas de la distracció, actuen dues o tres persones. Per cometre el furt, atabalen el turista preguntant-li insistentment una adreça o posant-li un mapa davant per fer-li preguntes sovint incomprensibles. És en aquest moment en què un dels autors li agafa la bossa o bé li obre la cremallera de la motxilla.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Llocs
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE