Dimarts, 7 de juliol de 2020

Nou plànol del metro en relleu i amb llegenda en braille

 

Un moment de la presentació del nou plànol al Punt TMB de Diagonal / Pep Herrero

Nou plànol del metro en relleu i amb llegenda en braille

Els usuaris cecs i/o deficients visuals ja poden consultar un nou plànol de la xarxa de metro en relleu, que ve acompanyat per una llegenda complementària en braille, gràcies a la col·laboració entre TMB i ONCE Catalunya per millorar l’accessibilitat al transport públic.

Laura Martínez / 27.09.12 - 13:17h

TMB ha col·laborat amb l’ONCE en el disseny i desenvolupament d’un nou plànol de la xarxa de metro en relleu i en braille, una adaptació d’un element tradicional d’informació per als usuaris que pretén millorar els serveis de transport públic. L’acord institucional és un pas més en el compromís de TMB per aconseguir l’accessibilitat universal en tots els vessants dels serveis que ofereix a la ciutadania. Un compromís que ja es va materialitzar l’any passat amb l’edició d’una guia de metro en braille.

S’editaran 500 exemplars del nou plànol de metro en relleu i en braille, que permetrà als usuaris cecs i/o deficients visuals consultar els recorreguts de les línies de metro. El plànol manté en tot moment l’orografia de Barcelona, fet que els ha de permetre ubicar-se fàcilment tenint com a referència el mapa de la ciutat. Es tracta d’un element totalment complementari amb l’ús de la guia en braille, on es poden consultar els horaris de funcionament de la xarxa els diferents dies de la setmana, així com la informació de les estacions que té cada una de les vuit línies del suburbà i les estacions amb correspondència.

Una llegenda com a complement

Aquest nou plànol s’edita juntament amb una guia-llegenda en què es detallen els codis i numeracions que s’han fet servir en el plànol. Així, les estacions s’han codificat amb un número i una lletra, de manera que l’usuari el primer que identificarà serà el número de la línia de metro, seguit d’una lletra que correspondrà a una estació (s’ha codificat per ordre alfabètic). Com a exemple, l’estació representada en el plànol com a 5C correspondria a l’estació de Sant Ildefons, i la 3Q a Lesseps. D’altra banda, els intercanviadors s’han identificat només amb una lletra (per exemple, la lletra D correspondria a Espanya i la L a Catalunya ).

Hi haurà un plànol en relleu i la seva llegenda en braille pròximament als Punts TMB d’atenció al ciutadà.

Amb aquest plànol del suburbà, TMB vol seguir contribuint a mantenir el tradicional sistema braille per informar les persones cegues o deficients visuals, mentre treballa en el desenvolupament de nous sistemes electrònics per a la comunicació en matèria d’infoaccessibilitat, aprofitant el potencial que ofereixen les noves tecnologies.

Aquesta acció s’emmarca en el Pla Director d’Accessibilitat Universal de TMB, que defineix els projectes en què treballa la companyia per garantir la igualtat d’oportunitats en la mobilitat i on també es referma el compromís de l’empresa amb el principi d’igualtat d’oportunitats, el respecte per la diversitat humana i el dret de tothom a tenir una vida independent.

L’ONCE té més de 70.000 afiliats, genera quasi 136.000 llocs de treball directes i indirectes a  Espanya (més de 112.000 dels quals estan ocupats per persones amb discapacitat) i té més de 21.000 venedors, tots amb discapacitat. A Catalunya són més de 10.000 els seus afiliats i entre l’ONCE i la seva Fundació són un col·lectiu que supera les 15.000 persones. A Catalunya la venda del cupó dóna feina a més de 3.000 persones.

Les estacions s’han codificat amb un número i una lletra / Pep Herrero
Les estacions s’han codificat amb un número i una lletra / Pep Herrero
Plànol en braille acompanyat de la seva llegenda / Pep Herrero
Plànol en braille acompanyat de la seva llegenda / Pep Herrero

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE