Diumenge, 12 de juliol de 2020

Innovació al servei de l'autonomia dels cecs al metro i al bus

 

Directius de TMB, l'ONCE i Vodafone en l'acte de presentació del projecte d'infoaccessibilitat al metro i l'autobús / Miguel Ángel Cuartero

Innovació al servei de l'autonomia dels cecs al metro i al bus

TMB, ONCE i Vodafone desenvoluparan una aplicació mòbil pionera que amb l'ajuda de balises de radiofreqüència orientarà les persones cegues i amb baixa visió en les estacions de metro i parades d'autobús.

Oriol Pàmies / 18.07.15 - 10:00h

La Fundació Vodafone Espanya, la Fundació ONCE i la Fundació TMB desenvoluparan els pròxims mesos un projecte tecnològic de recerca i desenvolupament (R+D) que facilitarà l'ús del transport públic per part de persones cegues o amb baixa visió. Aquesta iniciativa compta també amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

Segons l'acord, presentat divendres a l'estació de metro de Diagonal de Barcelona, les tres fundacions promouran dues solucions tecnològiques diferents per facilitar l'orientació de persones discapacitades en estacions de metro i parades d'autobús, mitjançant aplicacions en dispositius mòbils i balises de radiofreqüència ("beacons"). Per a això es desenvoluparan prototips i a finals d'any es duran a terme proves en entorns reals: la mateixa estació de metro de Diagonal i una parada d'autobusos de la Zona Franca.

Balises en una estació

En el cas del metro, es tracta que les balises, desplegades en passadissos i vestíbuls, interactuïn amb l'aplicació instal·lada al mòbil de l'usuari invident per guiar-lo de manera segura en el seu trajecte des de l'accés exterior fins que puja al tren, i al revés. Seguint l'itinerari marcat pels encaminaments implantats en el paviment de l'estació, el sistema donarà informació direccional en cada derivació del recorregut.

A la parada d'autobús, l'objectiu serà que l'usuari obtingui de manera automàtica en el seu dispositiu la identificació del vehicle que s'atura en aquell moment a la parada, amb el seu número de línia i destinació, perquè pugui decidir de manera autònoma si hi puja. Alhora, el conductor serà informat que una persona cega es troba a la parada.

Salt de qualitat

Per a aquesta prova pilot en el bus s'utilitzarà l'equipament embarcat que ja existeix i que suporta els dispositius d'informació dinàmica actuals, que ja tenen en compte l'accessibilitat. "No partim de zero —va remarcar Jaume Tintoré, director general de TMB—, el que fem és un salt qualitatiu que ens acosta a l'objectiu de l'accessibilitat universal."

Teresa Palahí, secretària general de la Fundació ONCE, va destacar que un cop més "una aliança publicoprivada serà capaç d'aportar solucions globals" per fer que els espais públics siguin accessibles, un objectiu que Barcelona ha de fer seu "com a ciutat que vol ser intel·ligent".

Les TIC com a aliades

Santiago Moreno, director general de la Fundació Vodafone, va mostrar-se satisfet de treballar "junt amb els millors socis, dos referents internacionals", en aquest projecte, en què es demostra que actualment "per anar més enllà en l'accessibilitat cal comptar amb les tecnologies d'internet i els telèfons mòbils".

El desenvolupament d'aquestes solucions d'R+D, que en cas d'èxit podrien ser aplicades al conjunt de les xarxes de transport de TMB i resultar d'utilitat per a una gran diversitat de col·lectius —amb discapacitat i sense—, és la primera acció prevista en el conveni marc de col·laboració que ha subscrit la Fundació TMB amb Fundació Vodafone Espanya i la Fundació ONCE en línia amb l'actuació com a empresa socialment responsable.

La combinació de "beacons" i aplicacions revoluciona les ajudes a l'accessibilitat / M. Á. Cuartero
La combinació de "beacons" i aplicacions revoluciona les ajudes a l'accessibilitat / M. Á. Cuartero
Al metro es tracta de fer una guia sonora dels camins per a invidents / M. Á. Cuartero
Al metro es tracta de fer una guia sonora dels camins per a invidents / M. Á. Cuartero

Compartir:

Informació relacionada

Institucions
Llocs
Servei
Infraestructura
Seccions
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE