Diumenge, 12 de juliol de 2020

Educar en civisme al metro i als autobusos

 

Moment d’una de les sessions del nou taller 'I tu, com et mous?' a l’escola Sagrada Família / Miguel Ángel Cuartero

Educar en civisme al metro i als autobusos

El nou taller del projecte educatiu de TMB neix amb la voluntat de fomentar el civisme respecte al transport públic entre l’alumnat dels centres docents de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La prova pilot, realitzada amb estudiants de l’escola Sagrada Família, ha tingut una bona acollida.

Marta Espinosa / 21.11.12 - 17:21h

"I tu, com et mous?" és el nom de la nova activitat del projecte educatiu TMB Educa que oferirà Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) als centres escolars a partir del febrer del 2013. L’activitat té el triple objectiu de formar en valors l’alumnat dels centres propers a les instal·lacions de TMB, conscienciar de la potencialitat del transport públic com a bé comú i transmetre la necessitat d’un comportament cívic al metro i al bus.

Aquest taller s’adreça específicament als alumnes d’entre 12 i 16 anys que cursen l’educació secundària obligatòria. El taller es presenta als centres docents com una proposta de TMB que, un cop analitzat l’ús poc respectuós de les seves instal·lacions que fan alguns estudiants, vol demanar la col·laboració a les escoles per buscar conjuntament maneres de transformar la relació espai públic-ciutadania i sensibilitzar el jovent perquè en facin un ús adequat. Per dur a terme aquest projecte, TMB compta amb la participació de la Guàrdia Urbana i el Consorci d’Educació de Barcelona.

Un projecte educatiu pioner

L’activitat es divideix en tres sessions presencials i participatives a cavall entre l’institut i una cotxera de TMB, a través de les quals s’analitzen les conseqüències dels actes incívics per al conjunt de la població i s’apropa el jovent als diferents espais del transport públic d’una manera diferent, buscant la implicació i la interactivitat dels alumnes amb els monitors, desenvolupant una educació en valors, hàbits de comportament i civisme vers el transport públic. El treball de l’alumnat finalitza amb la redacció d’una crònica sobre un viatge en metro en un blog creat especialment per aquest taller.

En aquest nou taller, a banda de les intervencions de la Guàrdia Urbana i el Consorci d’Educació de Barcelona en matèria de civisme, TMB organitza una visita guiada a una de les cotxeres de metro per acostar al grup el funcionament de la xarxa del suburbà. S’expliquen les múltiples tasques que es fan en una cotxera i s’incideix en els treballs de neteja i la reposició del material inutilitzat, les mesures de control i seguretat, el cost del frau i la despesa en neteja i canvi de vidres.

En una primera fase, l’activitat s’oferirà a les escoles que tenen alumnes que realitzen actes incívics i vandàlics a les instal·lacions de TMB, i en un futur s’oferirà a la resta d’escoles de Barcelona i de l’àrea metropolitana com a taller preventiu. La prova pilot s’ha realitzat amb èxit amb alumnes de l’escola pública Sagrada Família de Barcelona.

El projecte TMB Educa, pioner en l’àmbit del transport públic, ofereix un programa d’activitats de suport als centres escolars per treballar els aspectes relacionats amb els transports públics de Barcelona, dins del currículum escolar.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Servei
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE