Diumenge, 12 de juliol de 2020

Campanya "Amb transport públic, Barcelona no té límits"

 

Imatge de la campanya 'Barcelona no té límits' a l'exterior dels busos / Pep Herrero

Campanya "Amb transport públic, Barcelona no té límits"

Una campanya conjunta amb l'Ajuntament de Barcelona posa en valor l'important esforç en matèria d'accessibilitat i mobilitat dels últims temps i convida totes les persones a fer ús del metro i els busos siguin quines siguin les seves condicions.

Marta Franco / 09.01.14 - 09:32h

"Amb transport públic, Barcelona no té límits". Aquest és el lema principal d'una campanya conjunta amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, sobre l'accessibilitat a les xarxes de metro i bus de TMB, que ha comptat amb la col·laboració de les persones amb discapacitat a través de les entitats que les agrupen.

La campanya, que es pot veure en diferents canals i suports, recorda que el camí recorregut en accessibilitat els últims anys per TMB ha estat important, i té fites remarcables, com la de l'1 de gener del 2007, quan es va assolir el 100% de la flota d'autobusos de plataforma baixa (1.080 unitats). Pel que fa al metro, el 86% de les estacions tenen ascensors i altres facilitats per a persones amb mobilitat reduïda, i es continua treballant per arribar al 100%. El Funicular de Montjuïc i el Telefèric de Montjuïc, així com el Barcelona Bus Turístic, també són serveis adaptats.

A més de la distribució de tríptics informatius, de la col·locació d'opis al metro i de vinils als autobusos, entre d'altres accions s'ha obert el web www.barcelonanotelimits.cat, i es va crear una aplicació mòbil que va permetre portar a terme una acció simbòlica durant el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Catorze persones amb discapacitat van pujar a diferents línies de bus i van activar l'aplicació de manera que el seu recorregut quedava enregistrat en un plànol de la ciutat de Barcelona que seguint l'itinerari dibuixava les paraules "BCN, no límits", com es pot veure en aquest vídeo.

Elements d'accessibilitat

El metro de Barcelona ha fet un gran avenç en termes d'accessibilitat els últims deu anys i és ara un dels més adaptats del món del seu tipus (metro pesant, en una ciutat mitjana, iniciat 90 anys enrere). A més de comptar amb ascensors i escales mecàniques a gairebé totes les estacions, també s'hi poden trobar plataformes mòbils que faciliten el desplaçament als passadissos, rampes d'accés de l'andana al vagó, espais i seients reservats a l'interior dels vehicles, així com plans i simulacions d'evacuació amb supòsits de mobilitat reduïda.

Així mateix, els discapacitats visuals i/o amb problemes auditius també compten amb diversos elements per avaforir l'accessibilitat. En aquest sentit, cal destacar els plànols de metro en relleu i amb llegenda en braille, encaminaments, comandaments per localitzar les màquines expenedores amb navegadors per veu, avisadors acústics i visuals d'obres o alteracions, de propera parada i de tancament de portes, pantalles informatives i monitors MouTV a les andanes, així com senyalitzadors lluminosos de parades a l'interior dels vehicles i avisos lluminosos de tancament de portes. TMB també està duent a terme actuacions de detall a les instal·lacions del metro per millorar la seguretat dels usuaris amb ceguesa i visió reduïda.

Pel que fa al bus, tota la xarxa està 100% adaptada. Els elements d'accessibilitat dels vehicles són bàsicament el pis baix de plataforma única, inclinació lateral per facilitar l'accés, rampes d'accés en procés de millora constant, espais i seients reservats a l'interior dels vehicles i botoneres específiques per sol·licitar parada.

Els usuaris amb discapacitats visuals i auditives disposen de comandaments per activar la informació acústica a les parades, màquines validadores amb informació acústica i visual, avís acústic i visual de propera parada i de tancament de portes, i pantalles informatives a les parades i a l'interior dels vehicles.

Compromesos amb la igualtat

TMB també posa a disposició de les entitats i les persones amb dificultats de mobilitat tallers d'apropament al metro i al bus per conèixer els espais, els vehicles i les diferents mesures d'accessibilitat que s'hi poden trobar. En aquests tallers d'autonomia els assistents són acompanyats per un equip de voluntaris, que els familiaritza amb aquests mitjans de transport per tal que els sentin com a espais propers, segurs, agradables i, sobretot, útils per als seus desplaçaments.

Recordem també que el novembre passat el web de TMB www.tmb.cat va obtenir el nivell AA d'accessibilitat, d'acord amb el compromís d'oferir informació per a tothom.

Tots aquests projectes, recollits dins el Pla Director d'Accessibilitat Universal, demostren que el compromís de TMB amb l'accessibilitat universal és ferm. Precisament per haver aplicat l'accessibilitat universal a totes les seves modalitats de transport públic, el 2012 TMB va guanyar el premi Cermi.es 2012, en la categoria d'accessibilitat universal, fet que ha convertit Barcelona en una de les ciutats més accessibles d'Europa en matèria de mobilitat.

Malgrat els avenços encara queda feina per fer i és per això que se seguirà treballant per aconseguir un transport públic per a tothom, per garantir així la igualtat d'oportunitats en la mobilitat i el dret de tothom a tenir una vida independent.

Imatge de la campanya col·locada a la part del darrere d'un autobús / Pep Herrero
Imatge de la campanya col·locada a la part del darrere d'un autobús / Pep Herrero
Un altre protagonista amb discapacitat que posa cara a 'Barcelona no té límits' / Pep Herrero
Un altre protagonista amb discapacitat que posa cara a 'Barcelona no té límits' / Pep Herrero

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE