Dimarts, 7 de juliol de 2020

Barcelona es compromet a reduir la contaminació del trànsit

 

Autobusos entre el trànsit privat a la plaça d'Espanya / M. Á. Cuartero

Barcelona es compromet a reduir la contaminació del trànsit

El pla de mobilitat de Barcelona a cinc anys, fins al 2018, elaborat per l'ajuntament i presentat aquest dimecres, preveu una reducció de 5,5 punts en el trànsit. És una condició per situar la contaminació atmosfèrica per sota dels límits que marca la UE.

Redacció / 07.03.14 - 11:45h

El Pla de mobilitat urbana té com a objectiu que Barcelona compleixi tots els paràmetres ambientals que marca la Unió Europea l'any 2018. I per aconseguir-ho una de les mesures per les quals aposta el consistori és reduir la mobilitat en vehicle privat en els desplaçaments a l'interior de la ciutat.

Concretament, el Pla preveu que d'aquí a quatre anys el percentatge de barcelonins que utilitzin un vehicle motoritzat propi per desplaçar-se baixi del 26% al 21%. Aquesta és només una de les mesures d'un pla de mobilitat urbana que s'ha confeccionat a partir de les aportacions de tots els actors implicats en el Pacte per la Mobilitat, en un procés participatiu que es va posar en marxa l'octubre del 2012 i del qual han sortit 67 actuacions.

Transport públic més atractiu

Pel que fa al transport públic, es preveu continuar la implantació de la nova xarxa de bus per fer més atractiu i comprensible el transport en superfície, es potenciarà la intermodalitat i es reformarà el sistema tarifari a partir de la nova T-Mobilitat, entre d'altres mesures. Pel que fa a les bicicletes, s'augmentaran els quilòmetres de carril bici amb l'objectiu que es converteixin en una xarxa contínua.

També s'incrementarà l'eficiència en la distribució de mercaderies i s'aplicarà el Pla local de seguretat viària, que treballa per reduir l'any 2018 un 20% els morts i ferits greus en accidents de trànsit. Un camí cap al qual ja s'està avançant perquè, de fet, l'any passat hi va haver vuit víctimes mortals menys a Barcelona, un 26,7% menys que l'any anterior.

Pla d'àmbit metropolità

D'altra banda, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha obert formalment el procés de redacció del Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMMU). Previst en la llei de creació de l'AMB, l'elaboració del PMMU respon a la voluntat de gestionar la mobilitat de l'àrea barcelonina de forma coordinada i amb una visió supramunicipal.

Segons ha informat l'AMB, en els treballs i diagnosis preliminars s'ha fet atenció especial a la "smart mobility" i els sistemes intel·ligents de transport. Amb el PMMU es preveu l'aplicació de noves tecnologies en la mobilitat metropolitana en tots els aspectes, entre els quals  l'accés a informació en temps real de les xarxes de transport, l'habilitació de sistemes de transport públic sota demanda, l'ús de sensors intel·ligents per regular i facilitar l'accés a l'aparcament i els nous sistemes de tarifació del transport públic basats en la distància recorreguda o la freqüència d'ús.

El Pla iniciat ahir tindrà en compte de forma integrada la mobilitat en els seus diferents aspectes: transport públic, vianants i bicicletes, vehicle privat, logística i mercaderies, aplicació de tecnologies de comunicació i informació i sostenibilitat ambiental.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Llocs
Conceptes
Anys

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE