Divendres, 19 d'octubre de 2018

Notes de premsa

 

Subscribe to Canal Notes de premsa
Actualitzat: fa 31 minuts 13 segons

Informació sobre la presència d'amiant a la xarxa de metro de Barcelona

Dm, 16/10/2018 - 20:41
16.10.2018Autor: Premsa TMBInformació sobre la presència d'amiant a la xarxa de metro de BarcelonaSubtítol: TMB desenvolupa un control exhaustiu per identificar el mineral en instal·lacions i vehicles, i planificar-ne la gestió segura o la retirada. Els mesuraments en l'ambient han donat resultats negatius en totes les estacions i dependències, de manera que no hi ha cap risc per a les persones

Des de fa temps TMB desenvolupa un inventari exhaustiu d'elements que continguin amiant en qualsevol espai o vehicle de la xarxa de metro, per planificar adequadament la seva gestió i eventual retirada o substitució. Dins d'aquesta revisió general, s'estan auditant els trens fabricats els anys 80, època en què els materials amb contingut d’amiant van ser utilitzats normalment a Espanya en tot tipus de construcció, a l’empara de la normativa que ho permetia.

En aquest procés, avui els tècnics han informat de la presència de crisòtil, un derivat de l'amiant no friable (que no desprèn fibres), en un baix percentatge —entre el 5% i 10%—, en la pintura bituminosa d'un tren de la sèrie 4000, que circula a la línia 1.

Aquest és el primer tren en el qual s'ha detectat presència d'amiant després de realitzar mesuraments anteriorment en quatre trens similars, en què el resultat va ser negatiu. La pintura bituminosa antisonora es troba en zones fora de les cabines de passatge i de conducció, concretament sota el bastidor i revestint l'estructura interior de la caixa del tren. Està per tant fora de l'abast dels usuaris i dels empleats de l'operació.

Precaució en el manteniment

Davant d'aquest fet s'ha pres la decisió de suspendre els treballs de manteniment que puguin suposar  una alteració o degradació del material bituminós, tant en el tren en qüestió com en els altres de la mateixa generació que estan pendents d'anàlisi. La revisió d'aquests trens s'accelerarà al màxim i els que donin resultat positiu seran marcats perquè es puguin prendre les precaucions adequades en les intervencions de manteniment de més envergadura, que realitzaran equips especialitzats.

L'existència de pintura bituminosa amb crisòtil en cap cas suposa un perill en el funcionament i el manteniment normal dels trens, per la qual cosa no hauran de ser retirats del servei més enllà del temps necessari per al correcte marcatge.

Les condicions de seguretat a la xarxa de metro són totals. En tots els mesuraments ambientals realitzats als tallers, als trens i a la resta de la xarxa, des de l'entrada en vigor l'any 2006 del RD de treballs amb el risc d'amiant, no s'ha detectat presència d'amiant que suposi un risc per a la salut de les persones.

Seguiment sistemàtic

TMB realitza des de la dècada dels 80 un seguiment de la presència d'amiant en instal·lacions de Metro en virtut del qual es coneix que aquesta presència es dóna principalment en forma de planxes de fibrociment utilitzades com a coberta en la construcció d'edificis i dependències, un material que no desprèn fibres si no es manipula i per tant tampoc comporta perill per a treballadors i usuaris.

Fruit d'aquest coneixement, s'han retirat de manera segura i controlada elements de construcció amb algun contingut d'amiant, per exemple amb motiu d'obres de reforma de dependències.

Pel que fa als treballadors que al llarg de la seva vida laboral a Metro haguessin pogut estar exposats a fibres d'asbest segueixen un programa de vigilància de la salut, tal com marca el protocol del Ministeri de Sanitat. Des que s'està desenvolupant el programa, no s'ha diagnosticat cap cas d’asbestosi pulmonar, mesotelioma pleural, ni càncer de pulmó o de mediastí entre les persones participants.

Darrera modificació: 16.10.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic concerts de Laura Pausini (Palau Sant Jordi) i de Jason Derulo (Sant Jordi Club)

Dm, 16/10/2018 - 11:10
16.10.2018Autor: Premsa TMBTransport públic concerts de Laura Pausini (Palau Sant Jordi) i de Jason Derulo (Sant Jordi Club)Subtítol: TMB habilitarà dimecres dos serveis especials d'autobusos de baixada entre els dos recintes i la plaça d'Espanya

Amb motiu dels concerts que oferiran Laura Pausini al Palau Sant Jordi (21.00 hores) i Jason Derulo al Sant Jordi Club (21.00 hores) demà dimecres, 17 d’octubre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà dos serveis especials d’autobusos de baixada (a partir de les 22:05 hores entre el Sant Jordi Club i la plaça d’Espanya i a partir de les 23:30 hores entre el Palau Sant Jordi i la plaça d’Espanya). Per a aquests serveis seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18.30 i les 21.00 hores. 

Dimecres el metro funciona fins a la mitjanit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

 

Darrera modificació: 16.10.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Concert i exposició del Festival Internacional de Jazz de Barcelona a l'estació de Diagonal

Dc, 10/10/2018 - 09:21
10.10.2018Autor: Premsa TMBConcert i exposició del Festival Internacional de Jazz de Barcelona a l'estació de DiagonalSubtítol: El metro serà l'escenari aquest dijous al migdia d'una actuació en directe del grup The Secret Investments.

Aquest dijous, 11 d’octubre, a les 12.30 hores s’inaugurarà l’exposició Contrastos del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, certamen que s’ha convertit en tot un referent internacional del gènere al llarg de 50 edicions.

L’estació de metro de Diagonal acollirà aquesta mostra fotogràfica que repassa moments únics dels concerts que ha programat el festival al llarg de la seva història. I són fotografies amb sons incorporats. Els fotògrafs Raül Esteve, Lorenzo Di Nozzi, Lorenzo Duaso, Isabel Ramoneda, Joan Tomás i Michael Weintrob han capturat amb les seves instantànies el so de l’emoció i del jazz. La mostra es podrà veure fins a finals del mes de novembre al passadís d’enllaç de l’intercanviador de l’estació de Diagonal, entre les línies 3 i 5.
 
Després de la inauguració, The Secret Investments, format per Tonia Richardson (veu) i Tito Bonacera (guitarra), un grup de R​’​n​’​B (rhythm & b​lues) que el barreja amb el funk, el soul i un toc de música electrònica, oferirà una actuació en directe al vestíbul de la mateixa estació de Diagonal de la línia 5 (accés per Rambla Catalunya amb carrer Rosselló).

Enguany, el 50 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona ofereix durant tres mesos un cartell amb concerts d’artistes de primera línia i noves propostes, més classes magistrals, activitats, conferències i trobades que completen la programació del certamen. 

Darrera modificació: 10.10.2018Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Un dia d'accions al metro per sensibilitzar i fer visibles els trastorns mentals

Dll, 08/10/2018 - 13:04
08.10.2018Autor: Premsa TMBUn dia d'accions al metro per sensibilitzar i fer visibles els trastorns mentalsSubtítol: El 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, es desenvolupa en diverses estacions de la xarxa la campanya solidària escollida pels treballadors de TMB per al 2018

El proper dimecres, 10 d'octubre, TMB i Salut Mental Catalunya (SMC) dedicaran tota la jornada a la campanya Mou-te per la salut mental, amb un ventall d'activitats centrades a informar i sensibilitzar sobre aquests trastorns que afecten bona part de la societat.

Serà la vuitena edició del Mou-te, el projecte solidari de Transports Metropolitans de Barcelona, dins del Pla Director de Cooperació i Solidaritat, que va néixer amb la intenció que fossin els treballadors de l'empresa els protagonistes a l'hora de decidir l'acció social en què la companyia havia de participar.

1 de cada 4 persones patirem un problema de salut mental

Les accions es realitzaran en diferents punts de la xarxa de metro durant la jornada.

De 10 a 18 hores, el vestíbul d'enllaç de l'estació de metro de Clot entre L1 i L2 acollirà diverses activitats (a càrrec de l'Associació Aprenem): elaboració de xapes, habilitació d'un espai per penjar missatges sobre la diversitat i un fotocall per compartir les fotografies a les xarxes socials. 

La resta d'activitats es desenvoluparan al vestíbul principal de l'estació de metro d'Universitat de la L2: venda de llibres sobre salut mental i emocions de 10 a 19 hores (a càrrec d'Obertament),  contacontes Fuig, bèstia, sobre la tristor i la por, destinat a un públic infantil, de 17.30 a 18.20 hores (a càrrec de la Federació SMC), i l'esquetx teatral Kit de construcció: Refent identitats a partir de les 18.30 hores amb diverses repeticions (activitat de la Fundació Els Tres Turons).

Tots units per una causa comuna

Com en totes les edicions passades, aquest projecte és fruit dels suggeriments i propostes dels treballadors de TMB, la participació desinteressada dels quals és fonamental per tirar endavant any rere any aquesta campanya.

En aquesta ocasió Salut Mental Catalunya (SMC), sota la qual hi ha tres entitats de referència del món de la salut mental, ha sigut l’entitat escollida per representar la causa. SMC és la marca compartida per Federació Salut Mental Catalunya, AMMFEINA Salut Mental Catalunya i Fundació Salut Mental Catalunya.

La Federació Salut Mental Catalunya, amb més de 60 entitats a tot Catalunya, dona servei a les entitats federades i a la població en general. Treballa  per a la inclusió social de les persones amb trastorns mentals i per a la millora de les polítiques públiques dirigides a aquest col·lectiu i les seves famílies.

AMMFEINA Salut Mental Catalunya  és una associació sense afany de lucre que des del 2005 agrupa i representa les entitats d’iniciativa social de l’àmbit català, que promouen la inclusió i la no exclusió laboral de les persones amb un problema de salut mental. Enguany són 31 entitats. 

La Fundació Salut Mental Catalunya promou la millora de la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals i dels seus familiars, per afavorir la seva autonomia i integració social i potenciar el seu desenvolupament personal en la comunitat.

Darrera modificació: 08.10.2018Tema: SocietatSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert Love the 90’s al Palau Sant Jordi

Dv, 05/10/2018 - 09:30
05.10.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert Love the 90’s al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dissabte un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya.

Amb motiu del concert Love the 90’s al Palau Sant Jordi (22 h) dissabte 6 d’octubre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de la 1.30 h, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 19 i les 22 hores.

Dissabte el metro funciona durant tota la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 05.10.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Desconvocades les aturades parcials de Metro previstes entre el 21 i el 24 de setembre

Dj, 20/09/2018 - 17:52
20.09.2018Autor: Premsa TMBDesconvocades les aturades parcials de Metro previstes entre el 21 i el 24 de setembreSubtítol: El servei serà normal demà divendres i es duran a terme els reforços programats amb motiu de les Festes de la Mercè a Barcelona

Els sindicats de Metro convocants de les aturades intermitents, de dues hores per torn, els dies 21, 22, 23 i 24 de setembre, han comunicat avui que les desconvoquen, després de les assemblees que s’han celebrat al matí i a la tarda. Per tant, el servei serà normal aquests quatre dies i el metro funcionarà les 91 hores que van del matí de demà divendres a la mitjanit de dilluns amb les freqüències programades, inclosos els reforços amb motiu de les Festes de la Mercè i el Dia Sense Cotxes.

Els reforços consisteixen en més trens en circulació, més personal d’atenció al públic,  seguretat i neteja durant determinades hores del dia en aquelles línies i estacions de la xarxa que, en funció dels actes programats en els diferents escenaris de la ciutat, tinguin una més gran afluència d’usuaris.

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dilluns, 24 de setembre a les 22 hores, a l’avinguda Maria Cristina, el reforç se centrarà a les línies 1 i 3 de metro, que coincideixen a l’estació d’Espanya.

Darrera modificació: 24.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Desconvocades les aturades parcials de Metro previstes entre el 21 i el 24 de setembre

Dj, 20/09/2018 - 17:52
20.09.2018Autor: Premsa TMBDesconvocades les aturades parcials de Metro previstes entre el 21 i el 24 de setembreSubtítol: El servei serà normal demà divendres i es duran a terme els reforços programats amb motiu de les Festes de la Mercè a Barcelona

Els sindicats de Metro convocants de les aturades intermitents, de dues hores per torn, els dies 21, 22, 23 i 24 de setembre, han comunicat avui que les desconvoquen, després de les assemblees que s’han celebrat al matí i a la tarda. Per tant, el servei serà normal aquests quatre dies i el metro funcionarà les 91 hores que van del matí de demà divendres a la mitjanit de dilluns amb les freqüències programades, inclosos els reforços amb motiu de les Festes de la Mercè i el Dia Sense Cotxes.

Els reforços consisteixen en més trens en circulació, més personal d’atenció al públic,  seguretat i neteja durant determinades hores del dia en aquelles línies i estacions de la xarxa que, en funció dels actes programats en els diferents escenaris de la ciutat, tinguin una més gran afluència d’usuaris.

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dilluns, 24 de setembre a les 22 hores, a l’avinguda Maria Cristina, el reforç se centrarà a les línies 1 i 3 de metro, que coincideixen a l’estació d’Espanya.

Darrera modificació: 20.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Les xarxes de transport de TMB s'adapten a les Festes de la Mercè 2018

Dc, 19/09/2018 - 10:38
19.09.2018Autor: Premsa TMBLes xarxes de transport de TMB s'adapten a les Festes de la Mercè 2018Subtítol: El metro funcionarà de manera continuada durant 91 hores, del divendres 21 al dilluns 24 de setembre. TMB participarà en la celebració del Dia Sense Cotxes el dissabte dia 22

Amb motiu de les Festes de la Mercè 2018, que tindran lloc del 21 al 24 de setembre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana l’ús dels transports públics en els desplaçaments als llocs on es duran a terme les activitats programades. Per això, TMB reforça i adapta els horaris de les línies de metro i autobús que donen servei als principals escenaris de la festa.

Metro: tres nits de servei sense interrupció

A causa de les nombroses activitats programades al carrer que poden afectar el trànsit de superfície, TMB recomana especialment l’ús del metro per desplaçar-se fins als diferents emplaçaments de la festa. El metro funcionarà sense interrupció les nits del divendres 21, dissabte 22 i diumenge 23 de setembre, per afavorir la mobilitat en transport públic i poder desplaçar-se també durant les nits. Així, de divendres a dilluns el metro oferirà 91 hores de servei continuat: els trens circularan des de les 5 de la matinada del divendres 21 de setembre fins a les 12 de la nit del dilluns 24 (festiu local a Barcelona).

Igualment s’ha previst un reforç de l’atenció al públic, la seguretat i la neteja durant determinades hores del dia en aquelles línies i estacions de la xarxa que, en funció dels actes programats en els diferents escenaris de la ciutat, tinguin una més gran afluència d’usuaris.

Reforços a les línies d’autobús

Amb motiu de les activitats programades al Castell de Montjuïc, s’ha previst un reforç especial del servei d’autobusos que cobreix la muntanya els dies 22, 23 i 24, que consistirà a incrementar el nombre de vehicles articulats per oferir un interval de pas d’uns cinc minuts a la línia 150 (Pl. Espanya  - Castell de Montjuïc), entre les 10.30 i les 22 hores.

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dilluns, 24 de setembre (a les 22 hores), a l’avinguda Maria Cristina, TMB reforçarà les línies 1 i 3 de metro (estació d'Espanya) i aplicarà les mesures necessàries per mantenir el servei previst a les línies d’autobusos que travessen la plaça d’Espanya. Dilluns 24 el metro funcionarà fins a la mitjanit pel fet de ser festa local a Barcelona i vigília de dia laborable.

Dilluns 24, de manera extraordinària, TMB facilitarà informació actualitzada de l’estat del servei a través del perfil de Twitter @TMBinfo, que aquest dia estarà actiu i monitoritzat des de les 17.30 hores fins a la mitjanit.

Per als concerts que tindran lloc els dies 22 i 23 a la platja del Bogatell es recomana utilitzar la línia 4 de metro (la xarxa funcionarà amb servei ininterromput aquests dies) i les línies regulars de bus H16, V27, 6, 26, 36, 59 i 92. També ampliaran capacitat les línies que donen servei al passeig Marítim els vespres dels dies 21 i 22, amb motiu de l’exhibició pirotècnica. A més, una vintena de línies de bus de TMB es reforçaran amb cotxes addicionals els dies 22, 23 i 24 de setembre, amb motiu dels diversos actes programats a la ciutat.

Per a més informació sobre els transports públics per accedir als diferents escenaris de les Festes de la Mercè 2018, es poden consultar els avisos corresponents a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Autobusos elèctrics a Barcelona i l’Hospitalet

Per quart any consecutiu es recupera la celebració del Dia Sense Cotxes que tindrà lloc dissabte, 22 de setembre. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) com a operador de referència de l’àrea de Barcelona, se suma a la convocatòria.

El programa educatiu de la companyia, TMB Educa, organitzarà diferents activitats de difusió i conscienciació sobre la mobilitat sostenible a Barcelona (Via Laietana) i a l’Hospitalet de Llobregat (rambla de la Marina amb l’avinguda Carrilet), en col·laboració amb la PTP. En cadascuna de les dues ciutats, el dia 22 al matí, entre les 10.30 i les 14 hores, TMB hi serà present amb una oferta d’activitats lúdiques per als més petits (tallers de dibuixos i de confecció de xapes) al voltant d’un autobús 100% elèctric d’emissió zero.

Enguany, la coincidència amb les Festes de la Mercè farà que la mobilitat sostenible i segura se sumi al programa de la festa major. El lloc central de la celebració del Dia Sense Cotxes serà la Via Laietana, que estarà tallada al trànsit durant tot el dia, i de les 10 a les 14 hores, de la plaça Antoni Maura fins a l’alçada del passeig Isabel II es realitzaran activitats lúdiques i educatives vinculades a la mobilitat, a portar una vida activa i a la recuperació de l’espai públic. També serà de vianants el carrer Gran de Gràcia entre les 17 i les 21 hores.

Darrera modificació: 21.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Les xarxes de transport de TMB s'adapten a les Festes de la Mercè 2018

Dc, 19/09/2018 - 10:38
19.09.2018Autor: Premsa TMBLes xarxes de transport de TMB s'adapten a les Festes de la Mercè 2018Subtítol: El metro funcionarà de manera continuada del divendres 21 al dilluns 24 de setembre, tot i que el servei es pot veure alterat per les aturades parcials convocades pel comitè d’empresa. TMB participarà en la celebració del Dia Sense Cotxes el dissabte dia 22

Amb motiu de les Festes de la Mercè 2018, que tindran lloc del 21 al 24 de setembre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana l’ús dels transports públics en els desplaçaments als llocs on es duran a terme les activitats programades. Per això, TMB reforça i adapta els horaris de les línies de metro i autobús que donen servei als principals escenaris de la festa.

Metro: tres nits de servei sense interrupció

El metro funcionarà sense interrupció les nits del divendres 21, dissabte 22 i diumenge 23 de setembre, per afavorir la mobilitat en transport públic i poder desplaçar-se també durant les nits. Així, de divendres a dilluns el metro oferirà 91 hores de servei continuat: els trens circularan des de les 5 de la matinada del divendres 21 de setembre fins a les 12 de la nit del dilluns 24 (festiu local a Barcelona).

Aquest servei es pot veure alterat per la convocatòria d’aturades parcials, plantejada pel comitè d’empresa de Metro i pendents de ratificació, per als dies 21, 22, 23 i 24 de setembre, per a la qual l’autoritat laboral ha dictat uns serveis mínims per a les franges d’aturades del 40% en hora punta i del 20% en hora vall per al divendres 21 i del 33% per a la resta de dies. Les aturades no afectaran la continuïtat del servei al llarg dels quatre dies de festa major a la ciutat.

Igualment s’ha previst un reforç de l’atenció al públic, la seguretat i la neteja durant determinades hores del dia en aquelles línies i estacions de la xarxa que, en funció dels actes programats en els diferents escenaris de la ciutat, tinguin una més gran afluència d’usuaris.

Reforços a les línies d’autobús

Amb motiu de les activitats programades al Castell de Montjuïc, s’ha previst un reforç especial del servei d’autobusos que cobreix la muntanya els dies 22, 23 i 24, que consistirà a incrementar el nombre de vehicles articulats per oferir un interval de pas d’uns cinc minuts a la línia 150 (Pl. Espanya  - Castell de Montjuïc), entre les 10.30 i les 22 hores.

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dilluns, 24 de setembre (a les 22 hores), a l’avinguda Maria Cristina, TMB ha previst un reforç de les línies 1 i 3 de metro que quedarà condicionat a la realització de les aturades. També s’aplicaran les mesures necessàries per mantenir el servei previst a les línies d’autobusos que travessen la plaça d’Espanya. Dilluns 24 el metro funcionarà fins a la mitjanit pel fet de ser festa local a Barcelona i vigília de dia laborable.

Dilluns 24, de manera extraordinària, TMB facilitarà informació actualitzada de l’estat del servei a través del perfil de Twitter @TMBinfo, que aquest dia estarà actiu i monitoritzat des de les 17.30 hores fins a la mitjanit.

Per als concerts que tindran lloc els dies 22 i 23 a la platja del Bogatell es recomana utilitzar la línia 4 de metro (la xarxa funcionarà amb servei ininterromput aquests dies) i les línies regulars de bus H16, V27, 6, 26, 36, 59 i 92. També ampliaran capacitat les línies que donen servei al passeig Marítim els vespres dels dies 21 i 22, amb motiu de l’exhibició pirotècnica. A més, una vintena de línies de bus de TMB es reforçaran amb cotxes addicionals els dies 22, 23 i 24 de setembre, amb motiu dels diversos actes programats a la ciutat.

Per a més informació sobre els transports públics per accedir als diferents escenaris de les Festes de la Mercè 2018, es poden consultar els avisos corresponents a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Autobusos elèctrics a Barcelona i l’Hospitalet

Per quart any consecutiu es recupera la celebració del Dia Sense Cotxes que tindrà lloc dissabte, 22 de setembre. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) com a operador de referència de l’àrea de Barcelona, se suma a la convocatòria.

El programa educatiu de la companyia, TMB Educa, organitzarà diferents activitats de difusió i conscienciació sobre la mobilitat sostenible a Barcelona (Via Laietana) i a l’Hospitalet de Llobregat (rambla de la Marina amb l’avinguda Carrilet), en col·laboració amb la PTP. En cadascuna de les dues ciutats, el dia 22 al matí, entre les 10.30 i les 14 hores, TMB hi serà present amb una oferta d’activitats lúdiques per als més petits (tallers de dibuixos i de confecció de xapes) al voltant d’un autobús 100% elèctric d’emissió zero.

Enguany, la coincidència amb les Festes de la Mercè farà que la mobilitat sostenible i segura se sumi al programa de la festa major. El lloc central de la celebració del Dia Sense Cotxes serà la Via Laietana, que estarà tallada al trànsit durant tot el dia, i de les 10 a les 14 hores, de la plaça Antoni Maura fins a l’alçada del passeig Isabel II es realitzaran activitats lúdiques i educatives vinculades a la mobilitat, a portar una vida activa i a la recuperació de l’espai públic. També serà de vianants el carrer Gran de Gràcia entre les 17 i les 21 hores.

Darrera modificació: 19.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dimarts, 18 de setembre (Barça - PSV)

Dll, 17/09/2018 - 08:51
17.09.2018Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dimarts, 18 de setembre (Barça - PSV)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies feiners

Per al partit de la fase de grups de la Lliga de Campions entre el FC Barcelona i el PSV Eindhoven de demà dimarts, 18 de setembre, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 18.55 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

 • Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línies 9 i 10 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. Dimarts el metro funciona fins a les 12 de la nit.
   
 • Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 52 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3,10 €.
   

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 19.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dimarts, 18 de setembre (Barça - PSV)

Dll, 17/09/2018 - 08:51
17.09.2018Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dimarts, 18 de setembre (Barça - PSV)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies feiners

Per al partit de la fase de grups de la Lliga de Campions entre el FC Barcelona i el PSV Eindhoven de demà dimarts, 18 de setembre, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 18.55 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

 • Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línies 9 i 10 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. Dimarts el metro funciona fins a les 12 de la nit.
   
 • Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 52 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3,10 €.
   

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 17.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Posició de TMB sobre la convocatòria d’aturades parcials a Metro del 21 al 24 de setembre

Dv, 14/09/2018 - 14:11
14.09.2018Autor: Premsa TMBPosició de TMB sobre la convocatòria d’aturades parcials a Metro del 21 al 24 de setembre Subtítol: L’empresa es compromet a continuar aplicant el Conveni en la línia de diàleg i consens seguida fins ara

En relació amb la convocatòria per part del Comitè d’Empresa de Metro d’unes aturades de dues hores per torn, els dies 21, 22, 23 i 24 de setembre vinents, la Direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) manifesta el següent:

 • Respecte del motiu adduït genèricament pels convocants, el suposat incompliment del XXVI Conveni Col·lectiu, la realitat és que l’empresa està aplicant les millores econòmiques i socials pactades, i continuarà aplicant-les, dins dels límits que marca la legislació general pressupostària per al sector públic de tot l’Estat, uns límits que el mateix Conveni estableix que cal respectar.
   
 • Pel que fa als motius esgrimits literalment a la convocatòria, es tracta d’una sèrie de reivindicacions puntuals o discrepàncies, algunes judicialitzades, algunes sense relació amb el Conveni, i en tot cas cap amb entitat per justificar el recurs a la vaga i la no prestació del servei de transport.
   
 • L’aplicació del Conveni Col·lectiu firmat el juliol del 2017 s’està realitzant amb un esperit de diàleg i consens entre les parts. En aquest sentit, en l’últim any s’han dut a terme un centenar de reunions dels organismes paritaris (comissió mixta, taules tècniques i altres comissions monogràfiques) i s’han assolit 17 importants acords per a la millora de les condicions de treball en aspectes o per a col·lectius determinats. També han permès, per exemple, formar 600 persones per a la conducció de trens.
   
 • L’empresa està complint els compromisos previstos al conveni per a la creació d’ocupació. Durant el 2017 i 2018 s’ha ampliat el contracte a 85 agents d’atenció al client (que han passat d’un contracte del 75% de la jornada al 100%), s’han fet 48 noves contractacions de la borsa d’estiu amb contracte indefinit i una dedicació del 75%, s’han cobert les places de 73 treballadors per jubilació parcial amb contractes de rellevistes, s’ha donat cobertura a totes les dones embarassades que ocupen un lloc de risc, s’ha contractat més de cent persones noves per treballar a l’estiu, etc.
   
 • No s’aprecien, doncs, situacions o circumstàncies que expliquin la conflictivitat promoguda per la majoria del Comitè d’Empresa, ni existeix al si de la plantilla de Metro un malestar evident, com demostra la baixa assistència a les assemblees del dia 6 de setembre, menys d’un 3% de la plantilla, en què es va adoptar la decisió de convocar les aturades. Al contrari, la plantilla s’està beneficiant de les mesures pactades en el Conveni pel que fa a augments salarials, manteniment de la jubilació parcial, generació d’ocupació, mesures de conciliació de la vida familiar i laboral, protecció de la maternitat, formació professional, etcètera.
   
 • L’empresa manifesta la total disposició a continuar aplicant el Conveni Col·lectiu de Metro, per la qual cosa resulta injustificada la realització de les aturades previstes en unes dates especialment sensibles pel que fa a la mobilitat a Barcelona i l’àrea metropolitana.
   
 • El transport públic és un servei essencial per a la ciutadania durant les jornades en què se celebren les Festes de la Mercè a Barcelona, ja que es produeix una demanda notablement superior de passatge, estimada en un 17% més a la xarxa de metro. Per tot això, en cas que es produieixi la vaga, l’empresa ha sol·licitat els següents serveis mínims per garantir la mobilitat ciutadana:
   

  - Per a les línies convencionals:  del 80% a totes les franges dels dies 22, 23 i 24 i l’hora punta del dia 21; del 60% en hora vall del dia 21 i del 100% abans i després del piromusical a L1 i L3.

  - Per a les línies automàtiques: se sol·licita el 100% de servei de trens tots els dies a totes les franges.

Darrera modificació: 21.09.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Posició de TMB sobre la convocatòria d’aturades parcials a Metro del 21 al 24 de setembre

Dv, 14/09/2018 - 14:11
14.09.2018Autor: Premsa TMBPosició de TMB sobre la convocatòria d’aturades parcials a Metro del 21 al 24 de setembre Subtítol: L’empresa es compromet a continuar aplicant el Conveni en la línia de diàleg i consens seguida fins ara

En relació amb la convocatòria per part del Comitè d’Empresa de Metro d’unes aturades de dues hores per torn, els dies 21, 22, 23 i 24 de setembre vinents, la Direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) manifesta el següent:

 • Respecte del motiu adduït genèricament pels convocants, el suposat incompliment del XXVI Conveni Col·lectiu, la realitat és que l’empresa està aplicant les millores econòmiques i socials pactades, i continuarà aplicant-les, dins dels límits que marca la legislació general pressupostària per al sector públic de tot l’Estat, uns límits que el mateix Conveni estableix que cal respectar.
   
 • Pel que fa als motius esgrimits literalment a la convocatòria, es tracta d’una sèrie de reivindicacions puntuals o discrepàncies, algunes judicialitzades, algunes sense relació amb el Conveni, i en tot cas cap amb entitat per justificar el recurs a la vaga i la no prestació del servei de transport.
   
 • L’aplicació del Conveni Col·lectiu firmat el juliol del 2017 s’està realitzant amb un esperit de diàleg i consens entre les parts. En aquest sentit, en l’últim any s’han dut a terme un centenar de reunions dels organismes paritaris (comissió mixta, taules tècniques i altres comissions monogràfiques) i s’han assolit 17 importants acords per a la millora de les condicions de treball en aspectes o per a col·lectius determinats. També han permès, per exemple, formar 600 persones per a la conducció de trens.
   
 • L’empresa està complint els compromisos previstos al conveni per a la creació d’ocupació. Durant el 2017 i 2018 s’ha ampliat el contracte a 85 agents d’atenció al client (que han passat d’un contracte del 75% de la jornada al 100%), s’han fet 48 noves contractacions de la bossa d’estiu amb contracte indefinit i una dedicació del 75%, s’han cobert les places de 73 treballadors per jubilació parcial amb contractes de rellevistes, s’ha donat cobertura a totes les dones embarassades que ocupen un lloc de risc, s’ha contractat més de cent persones noves per treballar a l’estiu, etc.
   
 • No s’aprecien, doncs, situacions o circumstàncies que expliquin la conflictivitat promoguda per la majoria del Comitè d’Empresa, ni existeix al si de la plantilla de Metro un malestar evident, com demostra la baixa assistència a les assemblees del dia 6 de setembre, menys d’un 3% de la plantilla, en què es va adoptar la decisió de convocar les aturades. Al contrari, la plantilla s’està beneficiant de les mesures pactades en el Conveni pel que fa a augments salarials, manteniment de la jubilació parcial, generació d’ocupació, mesures de conciliació de la vida familiar i laboral, protecció de la maternitat, formació professional, etcètera.
   
 • L’empresa manifesta la total disposició a continuar aplicant el Conveni Col·lectiu de Metro, per la qual cosa resulta injustificada la realització de les aturades previstes en unes dates especialment sensibles pel que fa a la mobilitat a Barcelona i l’àrea metropolitana.
   
 • El transport públic és un servei essencial per a la ciutadania durant les jornades en que es celebren les Festes de la Mercè a Barcelona, ja que es produeix una demanda notablement superior de passatge, estimada en un 17% més a la xarxa de metro. Per tot això, en cas de produir-se la vaga, l’empresa ha sol·licitat els següents serveis mínims per garantir la mobilitat ciutadana:
   

  - Per a les línies convencionals:  del 80% a totes les franges dels dies 22, 23 i 24 i l’hora punta del dia 21; del 60% en hora vall del dia 21 i del 100% abans i després del piromusical a L1 i L3.

  - Per a les línies automàtiques: se sol·licita el 100% de servei de trens tots els dies a totes les franges.

Darrera modificació: 14.09.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions a les línies d’autobusos per la Cursa de la Mercè 2018

Dv, 14/09/2018 - 08:20
14.09.2018Autor: Premsa TMBAfectacions a les línies d’autobusos per la Cursa de la Mercè 2018Subtítol: TMB recomana el metro com a alternativa de transport diumenge al matí

Amb motiu de la celebració de la 40a edició de la Cursa de la Mercè, que tindrà lloc a Barcelona el proper diumenge, 16 de setembre, diverses línies d’autobús poden tenir afectacions pel que fa a recorregut i horari entre les 8 i les 15 hores, aproximadament. Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana el metro per als desplaçaments per determinats sectors de la ciutat, especialment diumenge al matí.

La Cursa de la Mercè (que s’iniciarà a les 9 del matí) afectarà tot el trànsit de superfície al llarg del seu recorregut. La prova esportiva proposa un circuit de 10 quilòmetres que passa per alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat. Els participants sortiran de l’avinguda Maria Cristina i continuaran per plaça d’Espanya, av. Paral·lel, carrer Calàbria, Gran Via, passeig de Sant Joan, pg. de Lluís Companys, ronda de Sant Pere, rda. Universitat, pl. Universitat, rda. de Sant Antoni, Sepúlveda, Viladomat  i, de nou, av. Paral·lel, pl. d’Espanya i av. Maria Cristina, on hi haurà l’arribada.


Circuit urbà de la Cursa de la Mercè 2018 / Imatge: TMB

Tot plegat provocarà diferents afectacions en 33 línies de bus de TMB, que veuran alterat o limitat el recorregut mentre es desenvolupi la prova esportiva. Són les següents: D20, D50, H12, H14, H16, V9, V11, V13, V15, V17, 6, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 39, 45, 46, 47, 52, 54, 55, 59, 62, 63, 65, 67, 79, 120, 121 i 150.

Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 17.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions a les línies d’autobusos per la Cursa de la Mercè 2018

Dv, 14/09/2018 - 08:20
14.09.2018Autor: Premsa TMBAfectacions a les línies d’autobusos per la Cursa de la Mercè 2018Subtítol: TMB recomana el metro com a alternativa de transport diumenge al matí

Amb motiu de la celebració de la 40a edició de la Cursa de la Mercè, que tindrà lloc a Barcelona el proper diumenge, 16 de setembre, diverses línies d’autobús poden tenir afectacions pel que fa a recorregut i horari entre les 8 i les 15 hores, aproximadament. Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana el metro per als desplaçaments per determinats sectors de la ciutat, especialment diumenge al matí.

La Cursa de la Mercè (que s’iniciarà a les 9 del matí) afectarà tot el trànsit de superfície al llarg del seu recorregut. La prova esportiva proposa un circuit de 10 quilòmetres que passa per alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat. Els participants sortiran de l’avinguda Maria Cristina i continuaran per plaça d’Espanya, av. Paral·lel, carrer Calàbria, Gran Via, passeig de Sant Joan, pg. de Lluís Companys, ronda de Sant Pere, rda. Universitat, pl. Universitat, rda. de Sant Antoni, Sepúlveda, Viladomat  i, de nou, av. Paral·lel, pl. d’Espanya i av. Maria Cristina, on hi haurà l’arribada.


Circuit urbà de la Cursa de la Mercè 2018 / Imatge: TMB

Tot plegat provocarà diferents afectacions en 33 línies de bus de TMB, que veuran alterat o limitat el recorregut mentre es desenvolupi la prova esportiva. Són les següents: D20, D50, H12, H14, H16, V9, V11, V13, V15, V17, 6, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 39, 45, 46, 47, 52, 54, 55, 59, 62, 63, 65, 67, 79, 120, 121 i 150.

Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 14.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Maluma al Palau Sant Jordi

Dj, 13/09/2018 - 09:21
13.09.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Maluma al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dissabte un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert que oferirà el cantant Maluma al Palau Sant Jordi (21.30 hores) dissabte 15 de setembre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 23 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 19.30 i les 21.30 hores.

Dissabte el metro funciona durant tota la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 17.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Maluma al Palau Sant Jordi

Dj, 13/09/2018 - 09:21
13.09.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Maluma al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dissabte un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert que oferirà el cantant Maluma al Palau Sant Jordi (21.30 hores) dissabte 15 de setembre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 23 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 19.30 i les 21.30 hores.

Dissabte el metro funciona durant tota la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 13.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Entra en servei la L10 Sud del metro de Barcelona, que eleva a 33 km els trams automatitzats de la xarxa

Dll, 10/09/2018 - 12:45
10.09.2018Autor: Premsa TMBEntra en servei la L10 Sud del metro de Barcelona, que eleva a 33 km els trams automatitzats de la xarxaSubtítol: La línia compta inicialment amb cinc estacions, de les quals dues són de nova construcció i les altres tres són comunes a la L9 Sud, inaugurada el 2016

El metro de Barcelona, ​​segon d'Espanya per dimensions i demanda, ha fet un pas més en la seva extensió a l'àrea metropolitana, així com en l'adopció de les tecnologies més avançades per a la qualitat i la sostenibilitat del transport urbà ferroviari. La línia 10 Sud ja és una realitat des del 8 de setembre, i amb ella el metro, en la modalitat automàtica, arriba a uns dels últims sectors residencials de la ciutat que no tenien accés a la xarxa urbana ferroviària.

La nova línia de metro consta inicialment de cinc estacions, de les quals dues són de nova construcció i les altres tres són comunes a la línia 9 Sud, en funcionament des del 2016. Els trens circulen cada 7'20 "i cobreixen en uns 9 minuts els 4,5 quilòmetres que separen les terminals de Foc (Barcelona) i Collblanc (l'Hospitalet), dels quals 2,5 km corresponen al nou ramal i els altres 2 km al tram comú amb la L9 Sud. Existeix a més un tram de túnel de doble via d'1,6 km que els trens utilitzen per al canvi de sentit, de manera que l'operació es desenvolupa al llarg de 6,1 km.

L'obertura de la L10 Sud comporta que 33 km de la xarxa de metro de Barcelona funcionin amb el més alt nivell d'automatització, GoA4, l'equivalent al 27% de la xarxa, que totalitza 121 km. La ciutat continua així fermament posicionada com a referent internacional en la tendència cap a la implantació de solucions automatitzades en els metros de nova construcció i fins i tot en les remodelacions de línies antigues.

Anteriorment van entrar en servei altres trams del gran projecte de la línia 9/10, que amb els seus 48 km està cridat a impulsar decisivament el transport públic i la mobilitat sostenible a l'àrea metropolitana de Barcelona.

La L10 Sud comparteix amb els altres trams inaugurats anteriorment els avantatges de la conducció automàtica, entre els quals destaca l'elevada seguretat que proporcionen els sofisticats sistemes de control i l'existència de portes d'andana per separar l'espai dels passatgers i els trens. Barcelona va ser pionera el 2009 a adoptar l'automatització integral (trens i estacions) al ramal de la L9 Nord, i després ha consolidat el seu lideratge a Espanya (segueix sent l'únic metro automàtic existent) i a escala global, com a integrant del restringit club dels metros pesants amb tecnologia driverless.

Nota per a l'editor. TMB és el principal operador de transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona, ​​on gestiona les xarxes de metro i d'autobusos urbans, en les quals transporta cada dia laborable 2 milions de viatgers. A la línia 9/10, no només assumeix l'operació, sinó també les activitats d'administració i conservació del sistema integral ferroviari, per encàrrec de l'ens propietari, Ifercat, així com la funció d'inspecció de les infraestructures adjudicades a concessionaris.


Tren a l'estació Foneria


Les autoritats mostren el bitllet  inaugural


Estació de Foneria


Visita a l'exposició situada a l'estació Foc

Darrera modificació: 14.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Entra en servei la L10 Sud del metro de Barcelona, que eleva a 33 km els trams automatitzats de la xarxa

Dll, 10/09/2018 - 12:45
10.09.2018Autor: Premsa TMBEntra en servei la L10 Sud del metro de Barcelona, que eleva a 33 km els trams automatitzats de la xarxaSubtítol: La línia compta inicialment amb cinc estacions, de les quals dues són de nova construcció i les altres tres són comunes a la L9 Sud, inaugurada el 2016

El metro de Barcelona, ​​segon d'Espanya per dimensions i demanda, ha fet un pas més en la seva extensió a l'àrea metropolitana, així com en l'adopció de les tecnologies més avançades per a la qualitat i la sostenibilitat del transport urbà ferroviari. La línia 10 Sud ja és una realitat des del 8 de setembre, i amb ella el metro, en la modalitat automàtica, arriba a uns dels últims sectors residencials de la ciutat que no tenien accés a la xarxa urbana ferroviària.

La nova línia de metro consta inicialment de cinc estacions, de les quals dues són de nova construcció i les altres tres són comunes a la línia 9 Sud, en funcionament des del 2016. Els trens circulen cada 7'20 "i cobreixen en uns 9 minuts els 4,5 quilòmetres que separen les terminals de Foc (Barcelona) i Collblanc (l'Hospitalet), dels quals 2,5 km corresponen al nou ramal i els altres 2 km al tram comú amb la L9 Sud. Existeix a més un tram de túnel de doble via d'1,6 km que els trens utilitzen per al canvi de sentit, de manera que l'operació es desenvolupa al llarg de 6,1 km.

L'obertura de la L10 Sud comporta que 33 km de la xarxa de metro de Barcelona funcionin amb el més alt nivell d'automatització, GoA4, l'equivalent al 27% de la xarxa, que totalitza 121 km. La ciutat continua així fermament posicionada com a referent internacional en la tendència cap a la implantació de solucions automatitzades en els metros de nova construcció i fins i tot en les remodelacions de línies antigues.

Anteriorment van entrar en servei altres trams del gran projecte de la línia 9/10, que amb els seus 48 km està cridat a impulsar decisivament el transport públic i la mobilitat sostenible a l'àrea metropolitana de Barcelona.

La L10 Sud comparteix amb els altres trams inaugurats anteriorment els avantatges de la conducció automàtica, entre els quals destaca l'elevada seguretat que proporcionen els sofisticats sistemes de control i l'existència de portes d'andana per separar l'espai dels passatgers i els trens. Barcelona va ser pionera el 2009 a adoptar l'automatització integral (trens i estacions) al ramal de l'L9 Nord, i després ha consolidat el seu lideratge a Espanya (segueix sent l'únic metro automàtic existent) i a escala global, com a integrant del restringit club dels metros pesants amb tecnologia driverless.

Nota per a l'editor. TMB és el principal operador de transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona, ​​on gestiona les xarxes de metro i d'autobusos urbans, en les que transporta cada dia laborable a 2 milions de viatgers. A la línia 9/10, no només assumeix l'operació sinó també les activitats d'administració i conservació del sistema integral ferroviari, per encàrrec de l'ens propietari, Ifercat, així com la funció d'inspecció de les infraestructures adjudicades a concessionaris.


Tren a l'estació Foneria


Les autoritats mostren el bitllet  inaugural


Estació de Foneria


Visita a l'exposició situada a l'estació Foc

Darrera modificació: 10.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

La línia 10 Sud de metro obrirà les portes al públic avui a les 3 de la tarda

Dv, 07/09/2018 - 08:00
07.09.2018Autor: Premsa TMBLa línia 10 Sud de metro obrirà les portes al públic avui a les 3 de la tardaSubtítol: Els veïns de la Marina que la vulguin conèixer seran obsequiats amb un bitllet gratuït aquest dissabte als accessos de les estacions de Foc i Foneria

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha completat els preparatius per a la posada en servei, aquest dissabte a la tarda, de la línia 10 Sud de metro, que inclou les noves estacions de Foneria i Foc, situades a l’eix del passeig de la Zona Franca, als barris de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona.

El nou servei de metro, de funcionament automàtic sense conductor, inclou tres estacions que estan obertes des del 2016 com a part de la línia 9 Sud: Can Tries / Gornal, Torrassa i Collblanc, en les quals es podrà fer intercanvi entre totes dues línies. A més, a Torrassa es podrà enllaçar amb la línia 1, que connecta amb Rambla Just Oliveras, Espanya, Universitat i Catalunya, i a Collblanc amb la línia 5, que permet arribar a Cornellà Centre, Sants Estació, Diagonal, Sagrada Família i La Sagrera, com a exemples de nodes de mobilitat de l’àrea metropolitana.

La línia 10 Sud tindrà doncs inicialment cinc estacions —totes accessibles a persones amb mobilitat reduïda i equipades amb portes d’andana automàtiques— i una longitud de 4,5 quilòmetres, dels quals 2,5 quilòmetres corresponen al nou tram de túnel que va de la bifurcació del Gornal fins a Foc. Després d’aquesta estació, hi ha a més un tram de via doble d’1,6 quilòmetres que els trens utilitzen per a la maniobra de canvi de sentit. El trajecte entre Foc i Collblanc, els dos extrems de la línia, dura uns 9 minuts.

Marxa en blanc des de primers d’agost

Des de primers d’agost, després que la Generalitat lliurés la infraestructura a TMB, s’han estat fent les últimes proves i el rodatge dels trens, les instal·lacions i el personal de la L10 Sud, dins del que s’anomena marxa en blanc, és a dir, la reproducció de les condicions normals de funcionament però sense passatgers, proves que s’han desenvolupat satisfactòriament.

L’obertura al públic del nou metro, llargament reivindicat pels veïns dels barris de la Marina, serà efectiva aquest dissabte, 8 de setembre, a partir de les 15 hores aproximadament, després de l’acte inaugural. Per subratllar aquest moment històric, s’ha creat un bitllet especial per a dos viatges que es facin el mateix dia, que serà distribuït gratuïtament als accessos de les estacions de Foneria i Foc aquest dissabte.

Horari i freqüències

Un cop inaugurada, la línia 10 Sud tindrà el mateix horari de servei que la resta de la xarxa: de 5 del matí a 12 de la nit els laborables de dilluns a dijous, fins a les 2 de la matinada els divendres i vigílies de festiu, i obertura continuada els dissabtes i vigílies singulars. L’interval entre trens serà de 7’20” en dia laborable, igual que a la L9 Sud. En el tram comú, els trens de les dues línies s’alternaran en les mateixes andanes i caldrà distingir-los per la destinació, que s’anunciarà en les pantalles informatives.

Al mateix temps, per diferenciar clarament els dos sectors de la L10 mentre no estiguin connectats, el servei de metro entre La Sagrera i Gorg passarà a denominar-se L10 Nord.

Recordem que TMB, com a operador de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, no sols és l’encarregada de prestar el servei de metro a la línia 9/10, sinó que també assumeix les activitats d’administració i conservació del sistema integral ferroviari, per encàrrec de l’ens propietari, Ifercat, així com la funció d’inspecció de les altres infraestructures adjudicades a concessionaris.


Un tren aturat a l'estació de Foneria de la línia 10 Sud / Foto. TMB

Darrera modificació: 10.09.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Pàgines

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE