Dilluns, 20 de maig de 2019

Notes de premsa

 

Subscriure a Canal Notes de premsa
Actualitzat: fa 13 segons

Serveis mínims per a les aturades de dues hores per torn del dilluns 20 al metro

Dv, 17/05/2019 - 08:19
17.05.2019Autor: Premsa TMBServeis mínims per a les aturades de dues hores per torn del dilluns 20 al metroSubtítol: TMB recomana evitar, si és possible, la utilització de la xarxa de 7 a 9 del matí, de 16 a 18 h a la tarda i de 21.35 h a 23.35 h a la nit

Amb motiu de la segona jornada de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro aquest mes de maig, el servei de metro es veurà afectat considerablement dilluns vinent, dia 20, i no podrà garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania en les franges de 7 a 9 del matí i de 16 a 18 de la tarda, de molt alta afluència, ni tampoc a la franja de nit, de les 21.35 a les 23.35 h, en què els intervals podran superar els 60 minuts.

L’aplicació del decret de serveis mínims del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en aquestes franges donarà com a resultat una oferta d’aquest tipus:

 • De 7 a 9 h (40%): intervals de 6-10 minuts a les línies convencionals (L1-L5) i de 14-27 a les automàtiques (L9 Nord, L10 Nord. L9 Sud, L10 Sud i L11).
 • De 16 a 18 h (40%): intervals de 8-13 minuts a les línies convencionals i de 14-27 a les automàtiques
 • De 21.35 a 23.35 (20%): intervals de fins a 62 minuts a les línies convencionals i 55 minuts a les automàtiques. En aquesta franja, atesa l’amplitud dels intervals, els trens circularan segons un horari que es podrà consultar al web.
 • La resta del dia, intervals habituals d’un feiner.
   

TMB adverteix que aquesta oferta de trens serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, raó per la qual recomana evitar els horaris de les aturades o buscar mitjans alternatius de desplaçament. En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa. S’aplicaran, si cal, mesures per evitar riscos de seguretat, com ara regulacions de passatge en els enllaços. La situació del servei i les possibles alteracions es podran seguir al llarg del dia al web de TMB i al perfil de Twitter @TMBinfo.

El funicular de Montjuïc circularà cada 25 minuts de 7.30 a 9 i de 16 a 18 h, i cada 10 la resta del dia. El telefèric de Montjuïc operarà en horari reduït, de 10 a 15.15 hores.

Una gestió avalada per l’autoritat laboral

TMB lamenta els perjudicis que aquesta convocatòria ocasionarà a la ciutadania, que des del gener ja ha suportat set jornades de vagues parcials al metro. Les aturades, que es repetiran el 24 de maig, resulten a més innecessàries, ja que l’empresa ha respost a la crisi dels materials amb contingut d’amiant d’una manera diligent i responsable, i està actuant d’acord amb la normativa de prevenció i salut laboral, segons ha considerat la Inspecció de Treball i Seguretat Social en l’anàlisi que ha fet per desestimar dues denúncies del comitè d’empresa.

En concret l’informe de la Inspecció, emès el 6 de maig passat, rebutja que TMB tingui l’obligació de rentar la roba de treball del personal de manteniment del metro, per l'absència d'exposició a les fibres d'amiant en els tallers i altres dependències, com acrediten "els més de 200 mesuraments efectuats” amb resultats negatius, publicats al web monogràfic.

L'informe nega també que l'empresa hagi de lliurar als sindicats els noms i les patologies concretes relacionades amb l'amiant que tinguin els treballadors als quals s'ha realitzat reconeixement mèdic (uns 900 dels 1.064 adscrits al programa específic de vigilància de la salut). Es tracta de dades personals "sensibles" que només han de conèixer el personal mèdic i les autoritats sanitàries, afirma, excepte consentiment exprés dels afectats. El que poden rebre els delegats de prevenció són "les conclusions" dels exàmens mèdics, en línia amb l'expressió que figura en un dictamen de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

La Inspecció de Treball dona suport igualment a l'actuació de l'empresa en altres aspectes de la gestió de la crisi de l'amiant al metro de Barcelona, com la identificació dels col·lectius potencialment exposats a materials amb aquest producte, la convocatòria d'antics treballadors a exàmens mèdics, la formació del personal, el mètode per a les avaluacions de riscos i les valoracions dels llocs de treball dels empleats als quals s'ha detectat alguna manifestació pleural, entre d'altres.

Recordem que TMB està desplegant un pla d’acció per eliminar o neutralitzar l’amiant a la xarxa de metro els principals eixos del qual són:

 • Inventariar i marcar els materials amb contingut d’amiant en els trens, que seran desamiantats en tres anys. S’ha accelerat la compra de 42 trens per substituir els més antics.
 • Inventariar i retirar el fibrociment de la xarxa, uns 6.000 metres quadrats fins ara. En tres anys se n’haurà tret o encapsulat el 95%.
 • Revisar l’estat de salut de més de mil treballadors en actiu i més de 400 jubilats.
 • Realitzar un mostreig addicional d’aire i sòlids per analitzar-los amb microscòpia electrònica i confirmar l’absència d’amiant al metro.
 • Mobilitzar recursos destinats a retirar amiant i protegir la salut de les persones: l’empresa hi ha compromès 8 milions d’euros.
   

La Direcció de TMB continua oberta al diàleg amb els representants sindicals i es referma en el seu compromís de gestionar la problemàtica de l’amiant amb el màxim rigor i transparència, i garantir per sobre de tot la seguretat i la salut dels treballadors i dels usuaris del metro.

Darrera modificació: 17.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Pablo Alborán al Palau Sant Jordi

Dj, 16/05/2019 - 10:00
16.05.2019Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Pablo Alborán al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dissabte un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert de Pablo Alborán que tindrà lloc al Palau Sant Jordi (21.30 h) dissabte 18 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 23 h, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18.30 h i les 21 h tot i que excepcionalment aquesta nit la línia funcionarà fins a les 1.30 de la matinada amb motiu de la Nit dels Museus. Recordar també que la celebració del Saló de l’Automòbil a la Fira de Montjuïc obliga a traslladar provisionalment la terminal d’inici-final de la línia 150 de bus de l’avinguda Maria Cristina a la parada Pl. Espanya - Av. Paral·lel.

Dissabte el metro funciona ininterrompudament durant tota la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 16.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Backstreet Boys al Palau Sant Jordi

Dj, 16/05/2019 - 08:10
16.05.2019Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Backstreet Boys al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà divendres un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert del grup Backstreet Boys que tindrà lloc al Palau Sant Jordi (21 h) divendres 17 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22 h, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18.30 h i les 21 h. Recordar que la celebració del Saló de l’Automòbil a la Fira de Montjuïc obliga a traslladar provisionalment el terminal inici-final de la línia 150 de bus de l’avinguda Maria Cristina a la parada Pl. Espanya - Av. Paral·lel.

Divendres el metro funciona fins a les 2 de la matinada.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 16.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L'Espai Mercè Sala se suma a la Nit dels Museus i obrirà dissabte de 7 de la tarda a 1 de la matinada

Dc, 15/05/2019 - 09:05
15.05.2019Autor: Premsa TMBL'Espai Mercè Sala se suma a la Nit dels Museus i obrirà dissabte de 7 de la tarda a 1 de la matinadaSubtítol: TMB reforça amb més vehicles la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc), que circularà fins a la 1.30 de la matinada

Aquest dissabte, 18 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) se sumarà a la Nit dels Museus i obrirà la sala d'exposicions Mercè Sala, situada al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de metro a l'estació de Diagonal, des de les 7 de la tarda fins a la 1 de la matinada. L’horari habitual d'obertura de l'Espai Mercè Sala és de 10 a 20 hores, els dies feiners de dilluns a divendres, i l’entrada és gratuïta.

En aquest sentit, per facilitar l’accés dels assistents als diferents centres i museus de Montjuïc que obriran portes dissabte a la nit, TMB reforça amb més vehicles la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) i aquest dia excepcionalment circularà fins a la 1.30 de la matinada. Recordar que la celebració del Saló de l’Automòbil a la Fira de Montjuïc obliga a traslladar provisionalment la terminal d'inici-final de la línia 150 de bus de l’avinguda Maria Cristina a la parada Pl. Espanya - Av. Paral·lel.

Els visitants de l’Espai Mercè Sala podran veure l’exposició Cicatriu, una mostra fotogràfica que retrata les vivències de cinc dones que han patit la violència masclista, fruit del projecte De l’ombra a la llum de la Fundació Setba i Photogenic Festival.


Una de les fotografies que formen part de ‘Cicatriu’ i que es pot veure a l'Espai Mercè Sala / Foto: Sandra Balsells

L’activitat forma part de TMB Cultura, el projecte cultural de la Fundació TMB que vol aproximar la cultura a la ciutadania i enriquir l’experiència del viatge en transport públic.

Una nit farcida de propostes culturals

La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa que enguany arriba a la seva dotzena edició i en què participen més de 4.000 museus de 40 països europeus. A més de gaudir de les col·leccions i les exposicions temporals dels museus, també es poden veure concerts, dansa, teatre, recitals de poesia i visites guiades, entre d’altres activitats.
 

Darrera modificació: 15.05.2019Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Acord entre la UB i TMB per estudiar les barreres comunicatives en el transport públic

Dm, 14/05/2019 - 14:19
14.05.2019Autor: Premsa TMBAcord entre la UB i TMB per estudiar les barreres comunicatives en el transport públicSubtítol: El procés de recerca proposat s’organitzarà en part al voltant d’una sèrie de tallers amb treballadors de l'empresa i amb usuaris

La Universitat de Barcelona (UB) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han firmat avui, 14 de maig, un acord segons el qual investigadors del Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials de la UB (GRECS) duran a terme una recerca sobre l’accessibilitat a la xarxa de TMB, sobretot pel que fa a la gent gran, però també en el cas d’altres col·lectius amb diferents tipus de discapacitat. Han subscrit el conveni el rector de la UB, Joan Elias, i el conseller delegat de TMB, Enric Cañas.

La recerca, enfocada des de l’antropologia, analitzarà les barreres de les persones a l’hora d’accedir al transport, com ara les comunicatives, de comprensió dels codis en els mitjans de transport. L’objectiu és identificar i entendre aquestes barreres comunicatives, que de vegades son difícils d’apreciar per als tècnics. S’investigarà, per exemple, si les noves tecnologies suposen o no una barrera en el cas de les persones grans. El procés de recerca proposat s’organitzarà, en part, al voltant d’una sèrie de tallers amb treballadors de TMB i amb usuaris, i pot tenir com a resultat no només una sèrie de publicacions i informes, sinó també una exposició per difondre’n els resultats.

El GRECS té una línia de treball sobre les problemàtiques vinculades a la mobilitat i les infraestructures. Des d’un punt de vista antropològic, les infraestructures són esdeveniments socials, com la llengua o la religió. L’antropologia de les infraestructures proposa que més enllà dels seus usos tècnics immediats, també usem les infraestructures per comunicar-nos i fer societat i cultura a través d’elles.

L'accessibilitat és un dels eixos centrals de la política de responsabilitat social de TMB. En el seu Pla director d'accessibilitat universal té definits els projectes en què treballa la companyia per garantir la igualtat d'oportunitats en la mobilitat, en la línia del compromís amb el respecte per la diversitat humana i el dret de tothom a tenir una vida independent. Els transports públics que gestiona TMB (metro, autobusos i transports d’oci) es distingeixen per un alt grau d’adaptació i continuen avançant cap a l’accessibilitat universal amb mesures de supressió d’obstacles físics (per exemple, els ascensors en estacions, les rampes en autobusos) i aplicacions tecnològiques en infoaccessibilitat (assistent de veu per a invidents, codis ddTags).


El rector de la UB, Joan Elias, i el conseller delegat de TMB, Enric Cañas / Foto: UB


Representants de la UB i TMB en l'acte de signatura / Foto: UB

Darrera modificació: 14.05.2019Tema: SocietatSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

A licitació un nou contracte per analitzar materials amb contingut d'amiant en dependències de Metro

Dj, 09/05/2019 - 10:34
09.05.2019Autor: Premsa TMBA licitació un nou contracte per analitzar materials amb contingut d'amiant en dependències de MetroSubtítol: Els fons destinats des del novembre al desamiantatge de la xarxa i la vigilància de la salut i el medi ambient ascendeixen a 8 milions d’euros

TMB ha publicat aquesta setmana l’anunci de licitació d’un contracte per realitzar la inspecció, anàlisi i caracterització de materials amb possible contingut d’amiant en dependències tècniques de la xarxa de metro, com a complement de l’inventari general que està en curs des del 2018. L’objecte del procediment és escollir una o dues empreses especialitzades i acreditades per als treballs amb risc d’amiant, que s’ocupin durant sis mesos de fer aquesta tasca sobre el terreny i en laboratori, com a part del pla de desamiantatge que està desplegant TMB.

Els treballs a contractar inclouen visites d’inspecció a centrals i subcentrals elèctriques, cambres de baixa tensió, cambres i pous de ventilació, pous de bombament d’aigua, enclavaments, cambres de comunicacions i altres equips elèctrics localitzats a la xarxa de metro i als tallers. L’empresa o empreses encarregades (hi ha dos lots i poden ser adjudicats junts o separats) s’ocuparan d’agafar mostres de materials, analitzar-los, avaluar-ne el risc i calcular-ne el cost de retirada o substitució.

El preu màxim del contracte és de 650.000 euros i el termini d’admissió d’ofertes s’acaba el 25 de maig vinent.

Amb aquesta licitació arriben a 8 milions d’euros els fons que ha compromès TMB en el pla per donar resposta a la problemàtica de l’amiant present a la xarxa de metro, entre contractes adjudicats i licitacions obertes, sense comptar el concurs per a la substitució anticipada dels 42 trens més antics. Fins ara estan en execució més de 40 contractes amb empreses de construcció, enginyeria, material ferroviari, salut laboral, anàlisis, consultoria, etcètera.

Darrera modificació: 09.05.2019Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions a les línies de bus per la Cursa DiR Guàrdia Urbana Diagonal 2019

Dj, 09/05/2019 - 08:25
09.05.2019Autor: Premsa TMBAfectacions a les línies de bus per la Cursa DiR Guàrdia Urbana Diagonal 2019Subtítol: TMB recomana el metro com a alternativa aquest diumenge al matí

Amb motiu de la celebració de la 7a Cursa DiR Guàrdia Urbana Diagonal, que tindrà lloc diumenge, 12 de maig, un bon nombre de línies d’autobús podrien veure alterat o limitat el seu recorregut. Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana el metro en aquells desplaçaments a l’entorn dels llocs per on transcorrerà la competició.

La cursa, de 10 quilòmetres, sortirà a les 8.30 hores i afectarà tot el trànsit de superfície per on es desenvolupi entre les 7 i les 12.30 del matí, aproximadament. La prova farà tot el recorregut per l’avinguda Diagonal de Barcelona, començant a l’altura del Palau Reial de Pedralbes, fins al Fòrum. TMB adoptarà les mesures necessàries per desviar els vehicles en funció dels llocs per on vagi passant la cursa.

En total, els desviaments afectaran 42 línies de bus que tenen una part de l’itinerari a la zona afectada: D40, D50, H6, H8, H10, H12, H14, H16, V3, V5, V7, V9, V11, V13, V15, V17, V19, V21, V23, V25, V27, V29, V31, 6, 7, 19, 22, 24, 27, 33, 34, 39, 47, 59, 62, 63, 67, 68, 78, 113, 136, 192 i les tres rutes del Barcelona Bus Turístic. Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB i a la pàgina oficial de la cursa.

Darrera modificació: 09.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Els serveis mínims per a les aturades dels dies 10, 20 i 24 al metro també seran insuficients

Dc, 08/05/2019 - 13:47
08.05.2019Autor: Premsa TMBEls serveis mínims per a les aturades dels dies 10, 20 i 24 al metro també seran insuficientsSubtítol: TMB lamenta els perjudicis que suportarà la ciutadania i ressalta que està gestionant la crisi de l'amiant de manera activa, transparent i responsable

Amb motiu de la nova sèrie d’aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro aquest mes de maig, el servei de metro es veurà afectat considerablement els dies 10, 20 i 24, i no podrà garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania en les franges punta del matí i de la tarda, ni tampoc a la franja de nit, en què els intervals podran superar els 60 minuts.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha ordenat que es mantinguin serveis mínims del 40% en les aturades que es facin en hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 16 a 20 hores) i del 20% en la resta. Divendres 10 les aturades seran de 6 a 10 h, de 16 a 20 h i de 21.35 a 23.35 h, i a títol orientatiu el servei de metro es programarà amb aquesta oferta aproximada:

 • Fins a les 6 h, de 10 a 16 h, de 20 a 21.35 h i de 23.35 al final (els últims trens surten de l’origen a les 2 de la matinada), circulació amb les freqüències habituals.
 • De 6 a 6.30 h (20%): intervals de 15-20 minuts a les línies convencionals i de 14-68 a les automàtiques.
 • De 6.30 a 9.30 h (40%): intervals de 6-10 minuts a les línies convencionals i de 14-27 a les automàtiques.
 • De 9.30 a 10 h (20%): intervals de 15-20 minuts a les línies convencionals i de 14-68 a les automàtiques.
 • De 16 a 20 h (40%): intervals de 8-11 minuts a les línies convencionals i de 14-31 a les automàtiques.
 • De 21.35 a 23.35 (20%): intervals de fins a 62 minuts a les línies convencionals i automàtiques. En aquesta franja, donada l’amplitud dels intervals, els trens circularan segons un horari que es podrà consultar al web.

TMB adverteix que aquesta oferta de trens serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, raó per la qual recomana evitar si és possible els horaris de les aturades o buscar mitjans alternatius de desplaçament.

En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa. S’aplicaran, si cal, mesures per evitar riscos de seguretat, com ara regulacions de passatge en els enllaços. Les alteracions i la situació del servei es podran seguir al llarg del dia al web de TMB i al perfil de Twitter @TMBinfo.

Els dies 10, 20 i 24  el funicular de Montjuïc circularà, en les franges de vaga, amb el percentatge de serveis mínims que correspongui, 40% o 20%, aplicat a la seva freqüència habitual de 10 minuts. El telefèric de Montjuïc operarà en horari reduït, fins a les 15 hores.

Una gestió activa i responsable

TMB lamenta els perjudicis que aquesta convocatòria ocasionarà a la ciutadania, que des del gener ja ha suportat sis jornades de vagues parcials al metro. Aquesta nova campanya d’aturades resulta a més innecessària, quan l’empresa ha donat resposta als punts plantejats pels sindicats, especialment pel que fa a la gestió activa i responsable de la crisi dels materials amb contingut d’amiant:

 • S’estan inventariant i marcant els materials amb contingut d’amiant en els trens, que seran desamiantats en tres anys. S’ha accelerat la compra de 42 trens per substituir els més antics.
 • S’està inventariant i retirant el fibrociment de la xarxa, uns 6.000 metres quadrats fins ara. En tres anys se n’haurà tret o encapsulat el 95%. Per Setmana Santa es van eliminar de cop uns 1.000 metres quadrats de planxes de fibrociment del sostre de l’estació de Verneda.
 • S’estan fent exàmens de salut a més de mil treballadors en actiu i més de 400 jubilats.
 • S’estan agafant 208 mostres addicionals d’aire i sòlids per analitzar-les amb microscòpia electrònica i confirmar l’absència d’amiant al metro.
 • Continuen ampliant-se els recursos destinats a retirar amiant i protegir la salut de les persones: l’empresa hi ha compromès 8 milions d’euros.

La Direcció de TMB continua oberta al diàleg amb els representants dels treballadors i es referma en el seu compromís de gestionar la problemàtica de l’amiant amb el màxim rigor i transparència, garantint per sobre de tot la seguretat i la salut dels treballadors i dels usuaris del metro.

Darrera modificació: 08.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al saló BioCultura al Palau Sant Jordi

Dc, 08/05/2019 - 08:50
08.05.2019Autor: Premsa TMBTransport públic per al saló BioCultura al Palau Sant JordiSubtítol: TMB reforçarà la línia 150 de bus entre el recinte i la plaça d’Espanya els dies 9, 10, 11 i 12 de maig

Amb motiu de la 26a edició de saló BioCultura Barcelona, que se celebra al Palau Sant Jordi des de demà dijous 9 de maig fins al diumenge 12 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà amb més vehicles el servei de la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) entre les 9 del matí i les 21 hores.

Per facilitar l’accés dels visitants a la fira, els reforços faran el recorregut de la línia limitat entre la plaça d’Espanya i el Palau Sant Jordi. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “150 limitada Palau Sant Jordi”.

Des del 7 de maig, amb motiu de la celebració del Saló de l’Automòbil a la Fira de Montjuïc, el terminal inici-final de la línia 150 de bus a l’avinguda Maria Cristina s’ha traslladat provisionalment a la parada Pl. Espanya - Av. Paral·lel.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 08.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Actualització de la informació sobre el seguiment de la salut dels treballadors de Metro

Dm, 07/05/2019 - 15:52
07.05.2019Autor: Premsa TMBActualització de la informació sobre el seguiment de la salut dels treballadors de MetroSubtítol: En l'últim mes no s'han detectat més casos de persones amb manifestacions pleurals derivades de l'exposició a l'amiant al llarg de la vida laboral

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha actualitzat avui la informació sobre el programa de vigilància de la salut del personal de Metro que al llarg de la seva vida professional hagi pogut estar en escenaris de potencial exposició a les fibres d’amiant. Amb les dades tancades l’1 de maig, de les 1.064 persones convocades a visita mèdica ja l’havien passat 889, cosa que equival al 83,5%.

A partir de les proves de diagnòstic per la imatge i la valoració dels especialistes externs, no s’han diagnosticat nous casos de manifestacions pleurals en què s’hagi documentat la seva possible relació amb l'exposició a l’amiant. Per tant, continuen sent 25: 22 casos d’engruiximents pleurals, 2 de plaques pleurals no calcificades i 1 de placa pleural calcificada. Cap d’aquestes afeccions es pot considerar una patologia greu i no ha requerit tractament mèdic, només s’ha recomanat un control periòdic més freqüent dins del programa de vigilància.

La no variació d’aquesta magnitud s’explica perquè en els exàmens de salut que s’estan realitzant a Metro de Barcelona des del novembre del 2018, amb un TAC d’alta resolució, i en les visites posteriors a l’especialista, s’han prioritzat les persones segons el risc d’exposició i el tipus de troballes radiològiques obtingudes.

Una persona en observació pendent de diagnòstic

Aquestes dades han estat comunicades avui als membres del Comitè de Seguretat i Salut de Metro, com es fa regularment. A més, s’ha informat que una persona més, no inclosa en aquest grup de 25, continua en situació d’incapacitat temporal en període d’observació per possible malaltia professional, a l’espera de proves i estudis que permetin fer-ne el diagnòstic definitiu. Dues persones més han sortit d’aquest estatus i han rebut l’alta.

La informació sobre l’avenç del programa de vigilància de la salut, una vegada informats els interessats i el Comitè de Seguretat i Salut, s’actualitza al web monogràfic orientat a mantenir la plantilla i l’opinió pública constantment informada sobre la problemàtica de l’amiant a la xarxa de metro. D’aquest registre es desprèn que de moment no s’ha diagnosticat cap malaltia greu entre les persones incloses en el programa.

En paral·lel, la setmana passada van començar les visites mèdiques a 329 persones que havien treballat a Metro els últims 15 anys en àmbits on podrien haver estat exposades a materials amb contingut d’amiant, i que actualment ja no formen part de la plantilla (per jubilació, baixa voluntària, etc.). TMB les ha citat a una primera visita en què un especialista extern en pneumologia valora la seva probabilitat d’exposició laboral a l’amiant i si presenten algun tipus d’afectació que hi pugui estar relacionada. En cas afirmatiu, Metro els fa el reconeixement mèdic inicial que estableix el protocol del Programa de vigilància postocupacional i, posteriorment, el sistema públic de salut n’assumirà el seguiment.

Descartat l’amiant en la pintura dels trens 2000

Pel que fa a la detecció de materials amb contingut d’amiant en el material mòbil, TMB ha pogut determinar que en la composició de la pintura bituminosa antisonora dels sis trens de la sèrie 2000 no hi ha derivats de l’amiant. Per arribar a aquesta conclusió s’ha utilitzat la documentació dels fabricants, les anàlisis de mostres de pintura i un estudi de caracterització del revestiment dels 30 cotxes que formen la sèrie, assignada a la línia 3.

La pintura dels 12 cotxes motors tipus MB de la sèrie 2000 ja havia estat certificada documentalment com a lliure d’amiant, igual que la de les sèries 2100 i 500. Els constructors dels trens més moderns, les sèries 5000, 6000 i 9000, han certificat que els van fabricar sota la normativa que prohibeix la utilització, producció i comercialització d’amiant.

Mostres dels filtres de l’aire condicionat

La vigilància de la salut laboral, així com les mesures de detecció, anàlisi, retirada o neutralització dels elements afectats en vehicles i dependències, s'emmarquen en la voluntat de tractar de manera responsable, diligent i transparent la problemàtica de l’amiant present a la xarxa de metro de Barcelona. Per això els mesuraments ambientals, que fins ara han donat resultats negatius, s’estan reforçant amb una nova tanda d’anàlisis de 208 mostres d’aire i matèria sòlida per confirmar que les condicions ambientals de la xarxa són segures per als usuaris i els treballadors. Fins ara s’han recollit i enviat a analitzar 25 mostres de filtres d’aire condicionat de trens de les línies L1, L2, L3, L4 i L5.

Dins del pla de desamiantatge de la xarxa de metro, TMB ha iniciat el procés d’adquisició de 42 trens que substituiran els més antics de les línies 1 i 3 –en part dels quals s’ha detectat pintura amb contingut d’amiant– per un import estimat de 447 milions d’euros. Hi ha també publicada la licitació del contracte per mantenir i desamiantar aquests trens i 21 més durant tres anys, i una altra per donar continuïtat a les retirades de fibrociment de les dependències de la xarxa els pròxims dos anys. Fins ara se n’han retirat uns 6.000 metres quadrats, a un ritme de 80 metres quadrats per setmana, si bé en l’actuació especial de Verneda, per Setmana Santa, se’n van retirar 1.000 metres quadrats de cop.

Darrera modificació: 07.05.2019Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Creació de la nova línia 135, l'autobús del barri de Montbau

Dv, 03/05/2019 - 10:20
03.05.2019Autor: Premsa TMBCreació de la nova línia 135, l'autobús del barri de MontbauSubtítol: A partir de dilluns comença a circular la nova línia de proximitat que enllaçarà Montbau i la part alta de la Vall d'Hebron al districte d'Horta - Guinardó

A partir de dilluns, 6 de maig, comença a prestar servei la nova línia 135 de Bus del Barri de la xarxa d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) al barri de Montbau, al districte d’Horta - Guinardó de la ciutat de Barcelona.

Així, la nova línia de proximitat connectarà diferents equipaments sanitaris, educatius, esportius i cívics del barri de Montbau amb altres de l’àmbit de Sant Genís dels Agudells i de la part alta del barri de la Vall d’Hebron. També enllaçarà amb els transports d’alta capacitat ja existents a Montbau (metro L3) i a la Vall d’Hebron (metro L3 i L5, línies H4, V17 i V21 de la nova xarxa de bus).

En total la línia farà un recorregut circular de 6,7 quilòmetres i tindrà 25 parades. La zona per on circularà la línia està marcada per una forta inclinació, cosa que ha condicionat el disseny del trajecte i la ubicació de les parades, amb la finalitat de donar la millor cobertura i la màxima accessibilitat.

El Bus del Barri de Montbau funcionarà els set dies de la setmana, de 7 a 21 h els feiners, de 8 a 21 h dissabtes i de 9 a 21 h diumenges i festius, amb una freqüència de pas de 45 minuts, aproximadament. Els horaris fixos es poden consultar a les parades, al web de TMB i a través de l’aplicació mòbil TMB App.

Per a més detalls es pot consultar l’avís a la secció corresponent del web de TMB.


Recorregut de la nova línia 135 de Bus del Barri a Montbau / Imatge: TMB

Darrera modificació: 03.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Metallica a l'Estadi Olímpic

Dv, 03/05/2019 - 08:00
03.05.2019Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Metallica a l'Estadi OlímpicSubtítol: TMB habilitarà diumenge un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert de Metallica que tindrà lloc a l’Estadi Olímpic Lluís Companys (21 h) diumenge 5 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22 h, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Estadi Olímpic”.

Per pujar a l’Estadi Olímpic, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 16 h i les 21 h.

Diumenge el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 03.05.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Un nou contracte per retirar fibrociment eleva a 7,4 milions l’import aplicat a desamiantar el metro

Dj, 02/05/2019 - 16:30
02.05.2019Autor: Premsa TMBUn nou contracte per retirar fibrociment eleva a 7,4 milions l’import aplicat a desamiantar el metroSubtítol: La licitació oberta avui, amb un pressupost base d'1 milió d'euros, complementa la iniciada divendres per mantenir i substituir components amb amiant en 63 trens

TMB ha publicat avui l’anunci de licitació d’un contracte per realitzar la retirada d’elements amb presència d’amiant, principalment planxes i conduccions de fibrociment, localitzats en els edificis i les instal·lacions de Metro. L’objecte del procediment és escollir una empresa especialitzada i acreditada per als treballs amb risc d’amiant, que s’ocupi durant dos anys de donar continuïtat a les operacions de retirada de components i elements constructius de fibrociment, tant de manera programada com per raons d’urgència.

Els treballs a contractar inclouen actuacions programades de retirada i substitució de planxes i tubs de fibrociment que s’hagin localitzat en estacions de metro, tant en espais d’ús públic com en cambres tècniques i altres dependències d’accés restringit. Però també es requereix disponibilitat per a actuacions urgents i molt urgents, que siguin necessàries per garantir la prestació del servei.

Per això es demana a les empreses ofertants una disponibilitat plena per atendre incidències, a més d’un bagatge important en recursos humans, tècnics i equipament per resoldre les operacions de retirada de fibrociment, inclosa la realització d’anàlisis ambientals amb posterioritat als treballs.

El pressupost base de la licitació és d’1 milió d’euros i el termini d’admissió d’ofertes s’acaba el 17 de maig vinent.

Retirat el fibrociment de Verneda

Aquesta licitació dona continuïtat a un contracte del novembre del 2018, per import de 800.000 euros, mitjançant el qual es van realitzar actuacions rellevants com ara la retirada de prop de 1.000 metres quadrats de planxes de fibrociment del sostre fals de l’estació de metro de Verneda, la passada Setmana Santa. També complementa els processos iniciats divendres per contractar el desamiantatge i manteniment de 63 trens i la retirada de canalitzacions de fibrociment en 32 cambres de baixa tensió.

Totes aquestes contractacions s’emmarquen en la voluntat de TMB de tractar de manera responsable i diligent la problemàtica de l’amiant present a la xarxa de metro, i de posar els recursos necessaris per donar-hi la millor resposta, que ha de ser l’eliminació de tots els materials amb contingut d’amiant en el termini més breu possible. En aquest sentit, fins ara s’han compromès uns 6,4 milions d’euros en més de 40 contractes a empreses de construcció, material ferroviari, salut laboral, anàlisis, consultoria, etcètera. Amb la nova contractació iniciada avui la xifra s’elevarà a 7,4 milions d’euros, IVA a part.

Darrera modificació: 02.05.2019Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dimecres, 1 de maig (Barça - Liverpool)

Dm, 30/04/2019 - 08:58
30.04.2019Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dimecres, 1 de maig (Barça - Liverpool)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies feiners

Amb motiu del partit d’anada de semifinals de la Lliga de Campions entre el Barça i el Liverpool de dimecres, 1 de maig, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 21 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5, línia 9 Sud i línia 10 Sud), i de la línia 3 Maria Cristina, Les Corts i Palau Reial, que és l’estació recomanada per a l’afició del Liverpool. Els dies festius el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 52 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i la plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3,20 €.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 30.04.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Finalitza l’aturada del matí al metro, en què s'han registrat aglomeracions a les línies 1 i 5

Dll, 29/04/2019 - 10:10
29.04.2019Autor: Premsa TMBFinalitza l’aturada del matí al metro, en què s'han registrat aglomeracions a les línies 1 i 5Subtítol: La disminució d'usuaris respecte d'un laborable normal ha estat del 17% entre les 7 i les 9

A les 10 hores ha finalitzat la primera de les aturades convocades avui al metro de TMB, que en coincidir amb l’hora punta ha produït congestió i incomoditat en els desplaçaments, sobretot al tram central de les línies 1 i 5. A partir de les 7.30 s’han hagut d’aplicar regulacions intermitents a l’enllaç de Sagrada Família entre la L2 i la L5, i minuts després als de La Sagrera i també ocasionalment a Verdaguer i altres enllaços cap a la L5, per evitar que se superés la capacitat de les andanes.

Per la seva banda, la L1 s’ha vist afectada per una incidència entre les 7.25 i les 7.33, per presència de presumptes grafiters en zona de vies, que ha ocasionat una aturada del servei de 8 minuts, ha alterat la regularitat dels trens i ha fet que tinguessin dificultats per absorbir el passatge. Grups de vàndals han intentat actuar en altres punts de la xarxa, aprofitant que durant les aturades hi ha un nombre considerable de trens estacionats.

Pel que fa a l’afluència de passatge, les dades provisionals de validacions indiquen una disminució, com a conseqüència del coneixement previ de les alteracions previstes per la vaga. Així, des de les 7 a les 9 del matí, el descens de validacions ha estat del 17% aproximadament respecte del dilluns anterior. La disminució acumulada des de les 5 a les 9 ha estat del 14%. Són dades pràcticament idèntiques a les del dia de vaga del 8 d’abril.

El servei s’ha prestat d'acord amb el decret de mínims del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que fixava un 40% de l'oferta per a la franja de 6.30 a 9.30 i del 20% entre les 6 i les 6.30 i entre les 9.30 i les 10 h. En l’aturada de la franja de tarda, entre les 16 h i les 20 h, tornarà a haver-hi un 40% de l’oferta, i a la nit, de les 21.35 a les 21.35 h, serà del 20%. La resta del dia el servei serà l’habitual d’un feiner, amb la irregularitat lògica que provoca la incorporació i retirada d’una gran quantitat de trens en un temps curt.

TMB ha advertit que aquesta oferta és insuficient per absorbir la demanda habitual en les franges d’afectació, tant a les hores punta com a última hora de la nit, i ha recomanat buscar mitjans alternatius de desplaçament.

En cas d’utilitzar el metro convé seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa. S’aplicaran de nou, si cal, les regulacions de passatge i altres mesures per evitar riscos de seguretat a les estacions. Les alteracions i la situació del servei es poden seguir al llarg del dia al web de TMB i al perfil de Twitter @TMBinfo.

Darrera modificació: 29.04.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB licita el desamiantatge dels trens del metro durant tres anys per 2,8 milions d’euros

Dv, 26/04/2019 - 12:58
26.04.2019Autor: Premsa TMBTMB licita el desamiantatge dels trens del metro durant tres anys per 2,8 milions d’eurosSubtítol: Es busca una o dues empreses acreditades que facin les operacions de manteniment especialitzat en 63 composicions quíntuples de les línies 1, 3 i 4

TMB ha publicat avui l’anunci de licitació d’un contracte per fer el manteniment i desamiantatge dels trens de la xarxa de metro en què s’ha identificat algun component amb contingut d’amiant. L’objecte del procediment és escollir una o dues empreses (la licitació es divideix en dos lots) que s’ocupin durant tres anys (prorrogables dos anys més) de les operacions de manteniment i retirada de components que només poden efectuar operaris formats i acreditats per a les feines amb risc d’amiant.

Els treballs a contractar inclouen l’encapsulament (recobriment amb substàncies aïllants per evitar l’erosió i el despreniment de fibres) de la pintura bituminosa dels trens de les sèries 3000 i 4000, i la retirada d’elements en què s’han identificat alguna peça amb contingut d’amiant, així com la reparació d’avaries en aquests equips i la intervenció urgent per a feines sobre el terreny si és necessari. S’han dividit en dos lots: el lot 1 inclou 24 trens de la sèrie 3000 (línia 1) i 15 trens de la sèrie 2100 (línia 4), mentre que el lot 2 consta de 18 trens de la sèrie 4000 i 6 trens de la sèrie 2000 (línia 3), tots formats per cinc cotxes cadascun.

El pressupost base de la licitació és d’1.315.512 euros per al lot 1 i d’1.506.450 euros per al lot 2. En total, 2.821.962 euros, IVA a part.

Tasques de retirada de canalitzacions de fibrociment

Al mateix temps, TMB ha publicat una segona licitació per a treballs de desamiantatge en dependències tècniques de la xarxa de metro. Es tracta d’un contracte per retirar canalitzacions de fibrociment en 32 cambres de baixa tensió, on són utilitzades com a  desguàs o per reconduir filtracions i protegir els equips elèctrics. En aquest cas el pressupost de licitació ascendeix a 193.000 euros i el termini d’execució dels treballs (que es realitzaran a les nits, sense afectació al servei) és de sis mesos.

Aquestes licitacions s’emmarquen en la voluntat de TMB de tractar de manera responsable i diligent la problemàtica de l’amiant present a la xarxa de metro, i de posar els recursos necessaris per donar-hi la millor resposta, que ha de ser l’eliminació de tots els materials amb contingut d’amiant en el termini més breu possible. En aquest sentit, fins ara s’han compromès uns 3,6 milions d’euros en una quarantena de contractes a empreses de construcció, material ferroviari, salut laboral, anàlisis, consultoria, etcètera. Amb les noves contractacions la xifra s’elevarà doncs a 6,4 milions d’euros, IVA a part.

Darrera modificació: 26.04.2019Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Mumford & Sons al Palau Sant Jordi

Dv, 26/04/2019 - 11:00
26.04.2019Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Mumford & Sons al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dissabte un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert del grup Mumford & Sons que tindrà lloc al Palau Sant Jordi (21 h) dissabte 27 d’abril, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22.45 h, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18 h i les 21.15 h.

Dissabte el metro funciona durant tota la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 26.04.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Guanyadors de la 13a edició del Concurs de Relats Curts de TMB

Dj, 25/04/2019 - 18:50
25.04.2019Autor: Premsa TMBGuanyadors de la 13a edició del Concurs de Relats Curts de TMBSubtítol: L'acte d'entrega de premis s'ha celebrat avui a l'estació de metro d'Universitat

Aquesta tarda ha tingut lloc al vestíbul de l’estació d’Universitat el lliurament de premis als guanyadors de les diferents modalitats de la tretzena edició del Concurs de Relats Curts de TMB, una fórmula original i participativa perquè els ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolitana s’exercitin en l’escriptura i la lectura.

Entre tots els relats finalistes, el jurat ha escollit els guanyadors per a cada categoria amb el seus corresponents premis:

 • un viatge per a dues persones a Las Vegas (Estats Units), gentilesa de Marvel Studios
 • e-books
 • impressora portàtil digital
 • cursos d’escriptura de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
 • lots de llibres
 • invitacions per als espectacles del Grec Festival 2019
   

El jurat del concurs que ha decidit els guanyadors de les diferents categories l'ha presidit Santiago Torres, director de Comunicació i Relacions Institucionals de TMB, acompanyat de Jordi Muñoz, director de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i el periodista i escriptor Raúl Montilla.

La iniciativa es fa amb la col·laboració de Marvel Studios, l’Institut de Cultura de Barcelona, a través dels programes Grec Festival de Barcelona i també l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Els usuaris han pogut participar en tres categories: Relat lliure, TweetRelat i InstaRelat.

Els guanyadors pel que fa a la categoria Relat lliure han estat els següents:

 • Guanyador 1r premi: L'enllaç de Verdaguer, de Maria Juan Serrahima
 • Guanyador 2n premi: Joanic-Baró de Viver, de Rakel Díaz


Els guardonats de la categoria TweetRelat han estat:

 • Guanyador 1r premi: Edu Beltran
 • Guanyador 2n premi: Ramon Ferreres Castell


Els guardonats de la categoria InstaRelat han estat:

 • Guanyador 1r premi: Mercedes Vigo
 • Guanyador 2n premi: Lluïsa Clua


A més, els relats escollits com a guanyadors de la categoria d’empleats de TMB han estat Examen final, de Laura Ropero Marín, i en segona posició, Mario y Elvira, de Miguel Ángel Urbano Sanpedro. I el relat més llegit al web del concurs i per tant guanyador del premi The Reader és Delirium, de Munta Afzal Gohar.

Pel que fa al compliment dels objectius, la 13a edició del concurs ha estat tot un èxit. Del 4 de març al 9 d’abril, el certamen ha rebut 1.111 històries participants en la categoria de Relat Lliure, 434 TweetRelats i 78 participacions a Instagram.

Darrera modificació: 25.04.2019Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

El metro patirà importants afectacions amb motiu de les aturades de 4 hores per torn del dilluns 29

Dj, 25/04/2019 - 13:41
25.04.2019Autor: Premsa TMBEl metro patirà importants afectacions amb motiu de les aturades de 4 hores per torn del dilluns 29Subtítol: Els serveis mínims, del 40% dels trens en hora punta i del 20% en hora vall, seran insuficients per absorbir la demanda de transport d’un dia feiner

Amb motiu de la segona jornada de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro aquest mes d’abril, el servei de metro es veurà afectat considerablement dilluns vinent, dia 29, i no podrà garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania en les franges de més afluència de viatgers, de 6 a 10 del matí i de 16 a 20 de la tarda, a l’entrada i sortida dels centres de treball i d’estudi, ni tampoc a la franja de nit, de les 21.35 a les 23.35 h, en què els intervals podran superar els 60 minuts.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha ordenat que es mantinguin serveis mínims del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 16 a 20 hores) i del 20% en la resta. Com que la franja de matí se solapa amb hores punta i amb hores vall, i la de nit s’acaba poc abans del tancament, a la pràctica el servei serà deficient bona part del dia, per la suma de l’impacte de les aturades i de les maniobres de retirada i incorporació de trens.

A títol orientatiu, el servei de metro es programarà dilluns amb aquesta oferta aproximada:

 • De 5 a 6 h: intervals de 6-8 minuts a les línies convencionals (L1-L5) i de 7-14 a les automàtiques (L9N, L10N, L9S, L10S i L11)
 • De 6 a 6.30 h (20%): intervals de 15-20 minuts a les línies convencionals i de 14-68 a les automàtiques
 • De 6.30 a 9.30 h (40%): intervals de 6-10 minuts a les línies convencionals i de 14-27 a les automàtiques
 • De 9.30 a 10 h (20%): intervals de 15-20 minuts a les línies convencionals i de 14-68 a les automàtiques
 • De 10 a 16 h: intervals de 4-5 minuts a les línies convencionals i de 7-9 a les automàtiques
 • De 16 a 20 h (40%): intervals de 8-11 minuts a les línies convencionals i de 14-31 a les automàtiques
 • De 20 a 21.35 h: intervals de 4-6 minuts a les línies convencionals i de 7-8 a les automàtiques
 • De 21.35 a 23.35 (20%) i fins a la mitjanit: intervals de fins a 62 minuts a les línies convencionals i automàtiques. En aquesta franja, donada l’amplitud dels intervals, els trens circularan segons un horari que es podrà consultar al web tmb.cat.

TMB adverteix que aquesta oferta serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les quatre hores del matí i de la tarda, en què se solen registrar unes 340.000 i 370.000 entrades a la xarxa de metro, respectivament. Per això recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament.

En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa. S’aplicaran, si cal, mesures per evitar riscos de seguretat, com ara regulacions de passatge en els enllaços o tancament temporal d’estacions. Les alteracions i la situació del servei es podran seguir al llarg del dia al web de TMB i al perfil de Twitter @TMBinfo.

D'altra banda, la convocatòria de vaga afectarà el telefèric de Montjuïc, que obrirà en horari reduït d’11 a 15 hores.

Una gestió activa i responsable

TMB lamenta els perjudicis que aquesta convocatòria ocasionarà a la ciutadania, que des del gener ja ha suportat cinc jornades de vagues parcials al metro. Aquesta nova campanya d’aturades resulta a més innecessària, quan l’empresa ha donat resposta als punts plantejats pels sindicats, especialment pel que fa a la gestió activa i responsable de la crisi dels materials amb contingut d’amiant:

 • S’estan inventariant i marcant els materials amb contingut d’amiant en els trens, que seran desamiantats en tres anys. S’ha accelerat la compra de 42 trens per substituir els més antics.
 • S’està inventariant i retirant el fibrociment de la xarxa, més de 5.500 metres quadrats fins ara. En tres anys se n’haurà tret o encapsulat el 95%. Per Setmana Santa es van eliminar de cop uns 1.000 metres quadrats de planxes de fibrociment del sostre de l’estació de Verneda.
 • S’estan fent exàmens de salut a més de mil treballadors en actiu i més de 400 jubilats.
 • S’estan agafant 208 mostres addicionals d’aire i sòlids per analitzar-les amb microscòpia electrònica i confirmar l’absència d’amiant al metro.
 • Continuen ampliant-se els recursos destinats a retirar amiant i protegir la salut de les persones: l’empresa hi ha compromès prop de 3,6 milions d’euros, xifra que creixerà a curt termini amb noves contractacions.

La Direcció de TMB continua oberta al diàleg amb els representants dels treballadors i es referma en el seu compromís de gestionar la problemàtica de l’amiant amb el màxim rigor i transparència, garantint per sobre de tot la seguretat i la salut dels treballadors i dels usuaris del metro.

Darrera modificació: 25.04.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Mark Knopfler al Palau Sant Jordi

Dc, 24/04/2019 - 10:34
24.04.2019Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Mark Knopfler al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dijous un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya

Amb motiu del concert de Mark Knopfler que tindrà lloc al Palau Sant Jordi (21 h) dijous 25 d’abril, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22 h, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 19 i les 21 h.

Dijous el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 24.04.2019Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Pàgines

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE