Dissabte, 18 d'agost de 2018

Notes de premsa

 

Subscribe to Canal Notes de premsa
Actualitzat: fa 2 hores 53 minuts

Aturada d’un minut al metro i el bus a les 12 h, en record dels atemptats de l'agost del 2017

Dv, 17/08/2018 - 10:58
17.08.2018Autor: Premsa TMBAturada d’un minut al metro i el bus a les 12 h, en record dels atemptats de l'agost del 2017Subtítol: TMB ha col·laborat en la logística dels actes de reconeixement a les víctimes aquest divendres al matí al centre de Barcelona

Les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona s’aturaran avui al migdia un minut com a mostra de suport i solidaritat amb les víctimes i familiars dels atemptats de fa un any a Barcelona i Cambrils. L’acte simbòlic de rebuig als fets i al terrorisme en general ha estat consensuat entre la direcció de l’empresa i els representants dels treballadors, i serà una continuació de la commemoració institucional que s’ha celebrat a la plaça de Catalunya pel mateix motiu.

A partir de les 12 del migdia, els trens i els autobusos de totes les línies s’aturaran a l’estació o parada més pròxima i reprendran la marxa un minut després.

A la mateixa hora també es faran concentracions silencioses d’un minut davant les portes dels centres de treball de TMB.

El sistema de megafonia i els indicadors lluminosos de les estacions de metro, així com els canals digitals de la companyia, informaran d’aquesta mesura.

D’altra banda, TMB ha col·laborat en la logística de la commemoració institucional mitjançant diversos serveis especials d’autobús per al trasllat dels familiars de les víctimes entre els diferents escenaris: l’Ajuntament, la Rambla, la plaça de Catalunya i el Palauet Albéniz. S’hi han destinat set vehicles, entre minibusos, estàndard i articulats.

Darrera modificació: 17.08.2018Tema: SocietatSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Reforç del transport públic per als actes de record dels atemptats de l'agost del 2017

Dc, 15/08/2018 - 11:00
15.08.2018Autor: Premsa TMBReforç del transport públic per als actes de record dels atemptats de l'agost del 2017Subtítol: TMB col·labora en la logística dels actes de reconeixement a les víctimes aquest divendres al matí al centre de Barcelona. Hi haurà afectacions temporals en una dotzena de línies d'autobús i als accessos del metro de Liceu i Catalunya

Amb motiu dels actes en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, que tindran lloc aquest divendres, 17 d’agost, al matí, TMB reforçarà el servei de metro amb més trens a les línies 1, 3 i 5, més personal d’atenció i informació a les estacions del centre de Barcelona, i més efectius de seguretat.

Durant els actes, entre les 9 del matí i les 12 del migdia aproximadament, s’aplicaran restriccions de trànsit a la Rambla i la plaça de Catalunya que ocasionaran alteracions o limitacions a línies d’autobús durant unes hores. Les línies desviades o limitades en principi seran: D50, H16, V13, V15, 22, 24, 47, 52, 55, 59, 62 i 67, a més de les rutes vermella i blava del Barcelona Bus Turístic. A més, en la mateixa franja, en funció de l’afluència de persones i seguint indicacions dels responsables de la seguretat pública, s’aplicaran tancaments temporals en alguns accessos de les estacions de metro de Liceu i Catalunya.

L’abast de les alteracions es podrà seguir en temps real a través del Twitter @TMBinfo i la secció d’estat del servei del web de TMB.

D’altra banda, TMB col·laborarà en la logística de la commemoració institucional mitjançant diversos serveis especials d’autobús per al trasllat dels familiars de les víctimes entre els diferents escenaris previstos: l’Ajuntament, la Rambla, la plaça de Catalunya i el Palauet Albéniz. S’hi destinaran set vehicles, entre minibusos, estàndard i articulats.

Darrera modificació: 15.08.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dimecres 15 d'agost (Trofeu Joan Gamper)

Dm, 14/08/2018 - 09:18
14.08.2018Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dimecres 15 d'agost (Trofeu Joan Gamper)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies festius

Per al partit corresponent al 53è Trofeu Joan Gamper que se celebrarà el proper dimecres 15 d’agost, entre el Barça i el Boca Juniors al Camp Nou a partir de les 18.15 hores, i per a les activitats prèvies, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.  

Els serveis i reforços previstos són els següents:

Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions de metro que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5), Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud) i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. Els dies festius el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 52 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet val 3,10 €.

Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 14.08.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per a les Festes de Gràcia 2018, del 15 al 21 d'agost

Dll, 13/08/2018 - 10:56
13.08.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per a les Festes de Gràcia 2018, del 15 al 21 d'agostSubtítol: El metro funcionarà 67 hores sense interrupció del 17 al 19 d'agost

Amb motiu de la celebració de la Festa Major de Gràcia 2018, que tindrà lloc del 15 al 21 d’agost, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana la utilització dels transports públics en els desplaçaments als llocs d’aquesta celebració tan popular i massiva.

TMB recomana l’ús de la xarxa de metro per als desplaçaments i també les estacions més properes als diferents punts del barri de Gràcia on es faran les activitats programades per la festa major. 

L3 - Diagonal, Fontana, Lesseps
L4 - Verdaguer, Joanic
L5 - Diagonal, Verdaguer

El metro reforçarà amb personal d’informació i atenció i efectius de seguretat les estacions més concorregudes durant les festes. 

A més, cal destacar que les nits del 17 i 18 d’agost el metro funcionarà de forma continuada, per tant oferirà 67 hores de servei sense interrupció. Els trens circularan des de les 5 de la matinada de divendres, 17 d’agost, fins a les 12 de la nit del dia 19 (és a dir, fins a la finalització del servei de diumenge). Tot plegat suposarà un important element per afavorir la mobilitat de les persones que vulguin assistir a les diferents activitats programades per aquestes nits. 

  

També es pot arribar a Gràcia amb les línies regulars d’autobús de TMB: D40, H6, H8, V15, V17, 6, 7, 22, 24, 27, 33, 34, 39, 55, 114 i 116.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 13.08.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB comença demà les proves en buit a la línia 10 Sud de metro entre Collblanc i Foc

Dm, 31/07/2018 - 15:00
31.07.2018Autor: Premsa TMBTMB comença demà les proves en buit a la línia 10 Sud de metro entre Collblanc i FocSubtítol: Els trens simularan durant unes quantes setmanes el funcionament habitual, sense passatgers, per comprovar tots els sistemes i formar els treballadors

Un cop el Departament de Territori i Sostenibilitat ha fet el lliurament de les obres de la futura línia 10 Sud de metro, TMB començarà demà, 1 d’agost, les proves d’integració o marxa en blanc, prèvies a la seva posada en servei comercial en el recorregut entre les estacions de Collblanc i Foc.

El futur nou tram de metro, de 4,5 quilòmetres de longitud, inclou inicialment cinc estacions, totes accessibles, de les quals tres són comunes a la línia 9 Sud (Can Tries / Gornal, Torrassa i Collblanc) i dues son de nova construcció: Foneria i Foc, totes dues situades a l’eix del passeig de la Zona Franca, als barris de la Marina del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona.

En els sistemes ferroviaris, la marxa en blanc consisteix a reproduir les condicions normals de funcionament, sense passatgers, per comprovar com es comporten la infraestructura i el material mòbil en cas d’incidència, que tots els sistemes estan operatius i responen correctament, i que les mesures i vies de seguretat estan activades. També s’aprofitarà per completar la formació del personal de TMB que farà l’operació de la línia sobre el terreny i des del Centre de Control de Metro. El període de proves en buit és encara més important en un metro automàtic que funciona sense conductor, com és el cas de tota la línia 9/10.

Com que la línia 10 Sud té un tram compartit amb la línia 9 Sud ja obert al públic, els usuaris de les tres estacions comunes es trobaran que durant les pròximes setmanes poden circular trens de les dues línies per les mateixes vies de manera alterna.

A la pràctica, això vol dir que durant la marxa en blanc en els trajectes entre les estacions de Can Tries / Gornal, Torrassa i Collblanc es podran fer servir tots els trens que obrin les portes, sense distinció. Però a partir de Can Tries / Gornal i fins a Foc, els trens de prova de la línia 10 Sud circularan buits. Convé seguir sempre les instruccions de les pantalles, la megafonia i els empleats de Metro.


Esquema de la circulació de trens de prova per la línia 9 Sud

Darrera modificació: 31.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB llança Hola Barcelona com a plataforma de serveis de mobilitat per a turistes i visitants

Dj, 26/07/2018 - 08:42
26.07.2018Autor: Premsa TMBTMB llança Hola Barcelona com a plataforma de serveis de mobilitat per a turistes i visitantsSubtítol: La nova marca vol proporcionar l'oferta més completa i uns canals eficaços de relació amb els usuaris per esdevenir el referent del transport d'oci a la ciutat

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat avui el projecte de plataforma de serveis de transport per a públic no resident amb l’objectiu de resoldre eficaçment les necessitats de mobilitat dels turistes i visitants i alhora ampliar els ingressos de l’empresa per aquest concepte. L’estratègia, que es desenvoluparà en diferents fases, gira al voltant d’una única marca paraigua, Hola Barcelona, que abraçarà títols de transport, botiga electrònica, webs, xarxes socials, una aplicació mòbil i una àmplia gamma d’accions de màrqueting.

Darrere el plantejament hi ha la decisió de TMB de posicionar-se com a operador global de mobilitat, orientat tant al públic resident com al no resident, per a cadascun dels quals s’han de definir estratègies, catàlegs de serveis i canals de relació apropiats i diferenciats.

Actualment TMB ofereix als turistes i visitants els seus serveis de transport Barcelona Bus Turístic, Barcelona Night Tour, Telefèric de Montjuïc i Catalunya Bus Turístic, cadascun per separat, així com els abonaments Hola BCN! de viatges il·limitats en 2, 3, 4 i 5 dies per afavorir l’ús del transport urbà regular amb tarifes comercials no subvencionades.

El nou model passa per integrar els diferents serveis de mobilitat en una única plataforma, un únic suport i una mateixa marca, Hola Barcelona, una expressió que denota acollida, amabilitat, disposició al diàleg i proximitat (no en va el 54% dels visitants venen a la ciutat per segona vegada), tot associat a la potent marca Barcelona. Hola Barcelona es presenta, així, com el símbol de la solució per a “tot el que necessita el visitant per moure’s per la ciutat”: una marca fàcil de reconèixer, directa, clara i capaç de connectar amb les persones d’arreu del món.

Mitjançant aquesta plataforma i suport únics, TMB busca optimitzar l’experiència d’usuari, incrementar el ticket mitjà (volum de vendes per client) gràcies a la possibilitat de fer vendes creuades i generar paquets de diversos productes, possibilitar l’aliança amb altres operadors de serveis turístics per donar una oferta més global, realitzar promocions i campanyes de descomptes i obtenir dades de qualitat sobre les preferències del públic, per continuar millorant l’oferta.

Suport únic: magnètic, sense contacte o òptic

La clau per accedir a aquesta oferta de serveis serà el bitllet o targeta, sigui en suport magnètic, sense contacte o òptic, a través de la qual s’establiran les polítiques de vinculació amb els clients: descomptes, premis, informació personalitzada, atenció a incidències... S’han previst canals de relació tant presencials com digitals i en xarxes socials.

Com a primer pas, aquest estiu TMB ha remodelat la gamma d’abonaments de 2, 3, 4 i 5 dies, que ara s’anomenen Hola Barcelona Travel Card, i ha implantat la marca paraigua Hola Barcelona a la botiga electrònica, abans anomenada Barcelona Smart Moving, i als seus perfils en xarxes socials, així com als webs del Barcelona Bus Turístic i el Telefèric de Montjuïc.

En fases successives, des de finals del 2018 i al llarg dels anys 2019 i 2020, es desenvoluparan les versions en suport òptic i sense contacte dels abonaments i dels bitllets dels transports d’oci de TMB, es crearà l’aplicació per a visitants i s’aniran integrant nous productes i serveis a la plataforma.

Darrera modificació: 26.07.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

En marxa la 9a edició del Subtravelling, el festival internacional de curtmetratges del metro

Dm, 24/07/2018 - 10:21
24.07.2018Autor: Premsa TMBEn marxa la 9a edició del Subtravelling, el festival internacional de curtmetratges del metroSubtítol: Comença el període de participació a Roda a TMB, una de les categories del festival en què els usuaris graven curts als transports públics. El Subtravelling col·labora per tercera vegada amb el festival de cinema SMIFF del metro de Seül.

Des d’ahir, 23 de juliol, a la tarda, ja està en marxa la novena edició del Subtravelling, el festival internacional de curtmetratges al metro que organitza la Fundació TMB, emmarcat dins del projecte cultural de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Per tercera vegada consecutiva, l’edició d’aquest any torna a col·laborar amb el projecte cultural del metro de Seül, el Seoul Metro International Subway Film Festival (SMIFF), que també celebra la seva novena mostra. Així, els dos operadors duran a terme els seus respectius festivals de cinema suburbans compartint curts i d’altres sinergies.

La primera fase del Subtravelling comença amb la crida a la participació en la categoria per a creadors Roda a TMB. Consisteix en un concurs de creació ràpida amb convocatòria pública en què poden participar els usuaris de transport públic que presentin un curtmetratge de tres minuts de durada rodat amb un mòbil o altres dispositius de gravació (sense trípode) a les instal·lacions del metro o en autobusos de TMB i a la resta de transports de la companyia (el Barcelona Bus Turístic i el funicular i telefèric de Montjuïc). Els usuaris poden penjar els seus vídeos fins al 14 d’octubre a la pàgina web del festival subtravellingfestival.tmb.cat.

Un jurat professional farà una selecció dels finalistes i premiarà el millor curtmetratge amb un viatge per a dues persones a Corea i la projecció en exclusiva del curt al festival SMIFF de Seül, a més d’una tauleta tàctil, un sopar degustació i un any de cinema gratis. Enguany també hi haurà un premi per al segon millor curt, que serà premiat amb un viatge a Nova York per a dues persones, cortesia de Disney Pixar, i també una tauleta tàctil i un sopar degustació per a dues persones. Els cinc millors curtmetratges es podran veure al festival SMIFF 2019 i l’edició d’enguany del festival del metro de Seül projectarà els cinc curts finalistes del Roda a TMB del Subtravelling 2017.

El metro i el bus, sales de cinema sobre rodes

La secció oficial La Mostra presenta un programa de 20 curtmetratges, que barrejarà curts de ficció i animació. La meitat han estat escollits per l’organització del festival SMIFF, i la resta per l’organització del Subtravelling.

Aquesta vintena de creacions cinematogràfiques internacionals es podran veure entre el 15 d’octubre i el 18 de novembre a les pantalles del MouTV presents en autobusos, andanes i trens de metro i també al web del festival. Més endavant, una vegada finalitzat el festival, els deu curts finalistes i guanyadors del Roda a TMB també es projectaran al MouTV.

Premis de cine per als votants

A partir del 15 d’octubre, al web del festival es podran trobar els curtmetratges seleccionats de les seccions La Mostra i el concurs Roda a TMB, acompanyats d’una fitxa amb les seves característiques principals. Fins al 18 de novembre, els interessats podran votar el seu curt preferit, i participaran automàticament en el sorteig d’un viatge per a dues persones  cortesia de Disney Pixar, aquest serà el premi Gran espectador. A més, per incentivar la participació, cada dia se sortejaran entre els votants de totes les categories entrades dobles de cinema vàlides durant tot un any, cortesia de Cines Filmax. També es farà una menció especial al curt de La Mostra més votat pel públic, i el curt preferit dels usuaris de la secció Roda a TMB, serà guardonat amb un any de cinema gratis, cortesia de Cines Filmax.

El 22 de novembre se celebrarà l’acte de clausura del festival Subtravelling, on es donaran a conèixer els guanyadors de les diverses categories i es projectaran tots els curtmetratges guardonats.

Darrera modificació: 24.07.2018Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Talls parcials al servei de metro de les línies 2, 9 Nord i 10 durant el mes d'agost, per obres

Dll, 23/07/2018 - 12:35
23.07.2018Autor: Premsa TMBTalls parcials al servei de metro de les línies 2, 9 Nord i 10 durant el mes d'agost, per obresSubtítol: El tram Paral·lel - Universitat de la L2 estarà fora de servei del 30 de juliol al 2 de setembre, mentre TMB hi executa treballs de millora de la infraestructura. Les obres a la L9 Nord i L10 comportaran la interrupció del servei entre les estacions de La Sagrera i Onze de Setembre, de l’1 al 29 d'agost

El servei de metro de Barcelona quedarà interromput parcialment aquest mes d’agost a les línies 2 i 9 Nord / 10 com a conseqüència de les actuacions de manteniment i millora que hi duran a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). D’altra banda, a la línia 3, estarà tancada temporalment l’estació de Penitents. L’alteració del servei en aquestes línies s’ha planificat tenint en compte la voluntat de minimitzar les afectacions als usuaris, atès que és l’època de més baixa mobilitat urbana.

Concretament, les afectacions del servei seran:

 • Línia 2, entre Paral·lel i Universitat: el servei quedarà interromput entre aquestes estacions del 30 de juliol al 2 de setembre (tots dos inclosos).
 • Línia 9 Nord i línia 10: la interrupció serà al tram comú La Sagrera - Bon Pastor, de l’1 al 29 d’agost (tots dos inclosos).
   

Interrupció parcial del servei a la L2 (del 30 de juliol al 2 de setembre)

Des de dilluns vinent, 30 de juliol, fins al diumenge 2 de setembre (tots dos inclosos), estarà tancat el tram de la línia 2 de metro entre Paral·lel i Universitat, d’1,5 quilòmetres de longitud. Per tant, quedaran sense servei dues estacions (Paral·lel i Sant Antoni). La resta de la línia 2, entre Universitat i Badalona Pompeu Fabra, funcionarà amb normalitat.

Com a alternatives, els usuaris poden fer servir l’enllaç entre L2 i L3 de metro a l’estació de Passeig de Gràcia i la línia de bus D50 que fa el trajecte entre Paral·lel, Sant Antoni i Universitat.

La suspensió del servei durant 35 dies el mes d’agost permetrà executar obres de millora que són incompatibles amb la circulació de trens. TMB renovarà aproximadament 410 metres de via doble (es modernitzarà la plataforma de via de les estacions del tram tallat i de la cua de maniobres, també es canviarà un aparell de via del tipus diagonal). A més, en el desviament de Paral·lel es renovaran 18 metres de via i s’instal·laran topalls fixos al final de la línia. En total, el pressupost de l’actuació que portarà a terme TMB s’eleva a 3,2 milions d’euros.

Interrupció parcial del servei a la L9 Nord / L10 (de l’1 al 29 d’agost)

Des del dimecres 1 d’agost fins al dimecres 29 d’agost (tots dos inclosos), estarà tancat el tram compartit de la línia 9 Nord i la línia 10 entre La Sagrera i Bon Pastor, de 3,3 quilòmetres de longitud. Per tant, quedaran sense servei les estacions de La Sagrera i Onze de Setembre, i la de Bon Pastor serà terminal provisional de les dues línies. La resta de la línia 9 Nord, entre Bon Pastor i Can Zam, i la resta de la línia 10, entre Bon Pastor i Gorg, funcionaran amb normalitat.

L’actuació que durà a terme la Generalitat durant 29 dies se centra en la substitució i ajustos en diversos elements de la infraestructura de la via en aquest tram. El pressupost de l’actuació puja a 1,3 milions d’euros.

Per reduir les molèsties als usuaris durant l’afectació, s’habilitarà un servei especial d’autobusos que cobrirà el tram en obres entre La Sagrera i Bon Pastor amb parada a l’estació intermèdia d’Onze de Setembre, que funcionarà amb el mateix horari del metro i una capacitat equivalent.

Altres alternatives de transport són la L1 de metro entre La Sagrera i Fondo, per arribar a Santa Coloma, i la connexió entre L1 i L2 a Clot per arribar fins a Gorg, Badalona.

Renovació d’escales a Penitents de la L3 (del 30 de juliol al 3 de setembre)

L’estació de Penitents de la línia 3 de metro estarà tancada del 30 de juliol al 3 de setembre, per renovació de quatre escales mecàniques que comuniquen els dos nivells dels vestíbuls intermedis amb el vestíbul principal, dins el pla de modernització d’aquests elements a la xarxa de metro que porta a terme TMB.Amb motiu d’aquesta actuació els trens no efectuaran parada a l’estació de Penitents, però circularan normalment i pararan a la resta de la línia 3. Com a alternativa els usuaris podran utilitzar la línia 27 de bus TMB, que connecta les estacions Vallcarca (L3) i Vall d’Hebron (L3 i L5) amb el Parc Sanitari Pere Virgili. Les línies H4 i V15 recorren el passeig de la Vall d’Hebron entre l’Hospital Quirón i l’estació de Vall d’Hebron (L3 i L5).


Plànol d’ubicació de les parades de les línies H4, V15 i 27 / Imatge: TMB

Darrera modificació: 23.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L'arquitectura del paisatge i el disseny urbà, en una exposició a l'Espai Mercè Sala

Dv, 20/07/2018 - 08:54
20.07.2018Autor: Premsa TMBL'arquitectura del paisatge i el disseny urbà, en una exposició a l'Espai Mercè SalaSubtítol: La mostra resumeix vint anys d'història de la Biennal Internacional del Paisatge de Barcelona

L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions al metro de TMB, acull des d’avui l’exposició Paisatge de fons, un projecte conjunt de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Biennal Internacional de Paisatge Barcelona, on es farà un repàs dels 20 anys de la Biennal de Paisatge que se celebra a la capital catalana.

La mostra posa de manifest els conceptes que tenen en comú la Biennal Internacional del Paisatge i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. D’una banda la Biennal s’ha convertit en el punt de trobada de paisatgistes i estudiants de paisatge, en una eina de difusió per al món del paisatge europeu, a més d’un fòrum de debat i de discussió sobre l’arquitectura del paisatge. I de l’altra trobem l’activitat de l’AMB com a administració pública dedicada a l’entorn urbà, la planificació, la redacció de projectes, la seva execució i el seu manteniment.

La Biennal Internacional del Paisatge de Barcelona (que neix de la consolidada Biennal Europea de Paisatge) va apostar des dels inicis per aprofundir i debatre sobre la intervenció en el paisatge, tant des de l’arquitectura com des d’altres camps disciplinaris que estan vinculats amb el seu estudi i evolució.

Fins ara se n’han celebrat 10 edicions. Aquesta darrera, sota el títol Performing nature, està dedicada al disseny de paisatges del futur que combinen diversos rols (l’ecològic, el social i el polític) per adaptar-se a una societat cada cop més canviant, ja que els espais que habitem en conjunt són oportunitats per al millor funcionament entre les persones, llocs i natures.

L’exposició es pot veure a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres entre les 10 i les 20.30 hores, fins a finals del mes de setembre. L’entrada és gratuïta.

Darrera modificació: 20.07.2018Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB construirà a la Zona Franca la cotxera més gran, amb capacitat per a 550 autobusos

Dj, 19/07/2018 - 12:00
19.07.2018Autor: Premsa TMBTMB construirà a la Zona Franca la cotxera més gran, amb capacitat per a 550 autobusosSubtítol: L’equipament substituirà dos dels quatre centres operatius actuals i disposarà de la tecnologia més avançada per a flota de gas natural, híbrida i elèctrica.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat avui el projecte d’un nou centre operatiu d’autobusos, amb cotxera, tallers i la resta de serveis, que es construirà en uns 90.000 metres quadrats de sòl al polígon industrial de la Zona Franca, als terrenys que actualment ocupen una cotxera i l’espai d’ampliació anomenat Zona Franca Port. El projecte, pressupostat en 52 milions d’euros, s’executarà per fases, amb l’objectiu que estigui finalitzat i en funcionament a finals de l’any 2021.

La xarxa d’autobusos de TMB s’opera des de quatre centres diferents, en què tenen la base 1.085 cotxes, uns 3.000 conductors, 180 comandaments per a la gestió de les línies i 270 operaris de taller: Horta, Triangle (seu també del Centre de Control), Zona Franca i Ponent. El centre de Ponent està afectat pel Pla Director Urbanístic del sector Granvia Llobregat, i ha de desaparèixer a mitjà termini, mentre que els altres tres han arribat al límit de capacitat.

Per contra, la xarxa està en una etapa de redisseny i creixement de l’oferta (s’estan incorporant 66 autobusos més en feiner i més articulats en substitució d’estàndards), així com de reconversió tecnològica per adoptar la tracció elèctrica, cosa que comporta una adaptació obligada de les instal·lacions per al manteniment i la càrrega dels vehicles.

Per satisfer les necessitats operatives i de conservació de la flota de tot el sector Llobregat en el futur pròxim, TMB impulsa la construcció d’una cotxera de nova planta en les dues parcel·les que ja explota al polígon de la Zona Franca, entre els carrers A, Z, 3 i 4. En substitució de l’actual cotxera i sumant-hi l’espai contigu, es planteja la construcció d’un nou centre que funcioni com una base operativa moderna, amb una gran superfície d’estacionament, dos tallers de manteniment, magatzems de recanvis, túnels de rentat, oficines tècniques de suport, estructures d’explotació per a més de 40 línies i múltiples connexions amb les artèries viàries de l’entorn.

L’equipament s’ha dissenyat bàsicament en dos nivells, per superar la barrera de la línia fèrria del port. Una llosa de 25.000 m2 permetrà guanyar capacitat d’estacionament i arribar a un màxim de 550 autobusos, uns 60 més que la suma de les cotxeres actuals de Zona Franca i Ponent. Les instal·lacions estaran preparades per gestionar flota híbrida i elèctrica, amb 40 punts de càrrega, a més dels punts de subministrament de gas natural comprimit i dièsel.

La nova cotxera d’Autobusos de TMB s’ha concebut perquè sigui un referent per les dimensions (es convertirà en la més gran de Barcelona i probablement d’Espanya), la tecnologia aplicada a la construcció, la sostenibilitat i l’ergonomia. Hi treballaran unes 1.500 persones i s’hi podran reparar uns 60 autobusos simultàniament.

Nou taller de material mòbil

La divisió del projecte en lots ha permès avançar l’execució d’una part d’un dels dos tallers de material mòbil, que ja està finalitzada i a punt d’entrar en servei. Aquesta nau consta de quatre línies dobles i permetrà intervenir en vuit autobusos alhora.

La nau, equivalent a un terç del futur taller A, ha suposat una inversió d’1,5 milions d’euros i serà la primera de TMB que comptarà amb climatització, a tall de prova pilot.


Aspecte de l'exterior del nou taller de la cotxera de Zona Franca Port


L'interior del nou taller de la cotxera de Zona Franca Port

Darrera modificació: 19.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions al servei de bus per les obres de sortides d’emergència del túnel d’alta velocitat

Dj, 19/07/2018 - 11:35
19.07.2018Autor: Premsa TMBAfectacions al servei de bus per les obres de sortides d’emergència del túnel d’alta velocitatSubtítol: A partir de diumenge, les línies D50, H10, 19, 33 i 34 de TMB es desviaran per evitar els talls al carrer Mallorca entre la Meridiana i el passeig de Sant Joan

Aquest cap de setmana Adif començarà la segona fase de les obres de construcció de les noves sortides d’emergència del túnel d’alta velocitat Sants - La Sagrera, dues de les quals, les de Mallorca-Nàpols i Mallorca-Independència, obligaran a tallar el trànsit al carrer Mallorca durant uns mesos.

Com a conseqüència, les línies d’autobús D50, H10, 19, 33 i 34 de TMB es desviaran en sentit Llobregat a partir de diumenge vinent, 22 de juliol, segons el següent esquema:

 • Les línies D50 i 19 faran el recorregut habitual pel carrer Mallorca però abans del tall pujaran per Sicília, giraran per Provença i baixaran pel passeig de Sant Joan, on recuperaran la seva ruta. Es desplaçarà la parada de Mallorca-Nàpols a una ubicació provisional a Mallorca-Sicília.
   
 • Les línies H10, 33 i 34 es desviaran des de la Meridiana per Aragó, Diagonal i Roger de Flor fins a recuperar la ruta habitual a la parada de Mallorca - Pg. de Sant Joan. Quedaran sense servei un total de cinc parades del carrer Mallorca, que seran substituïdes per tres parades al carrer Aragó i una altra a la Diagonal.
   

La ruta blava del Barcelona Bus Turístic també passarà a pujar pel carrer Sicília fins a Sant Antoni Maria Claret, sense que això ocasioni cap canvi a les parades.

Més informació a la nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona.

Darrera modificació: 19.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Més de 9.400 escolars van participar en les activitats de TMB durant el curs 2017-2018

Dm, 17/07/2018 - 08:35
17.07.2018Autor: Premsa TMBMés de 9.400 escolars van participar en les activitats de TMB durant el curs 2017-2018Subtítol: Durant l’any lectiu, TMB Educa va organitzar un total de 309 tallers de 18 modalitats diferents

Durant el curs escolar 2017-2018, les instal·lacions de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van rebre la visita de 9.478 estudiants de diferents centres i nivells educatius, que van participar en les 309 activitats organitzades per conèixer de prop el transport públic a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

El projecte TMB Educa ofereix un programa d’activitats de suport als centres escolars per treballar, dins el currículum escolar, tots els aspectes relacionats amb els transports públics de Barcelona. TMB Educa posa a l’abast dels centres educatius la possibilitat de conèixer les estacions de metro, les cotxeres, els centres de control de metro i autobús, el funicular i el telefèric de Montjuïc, i un passeig per la història del transport públic a Barcelona, de la mà de 45 monitors que són empleats voluntaris amb formació pedagògica.

Les activitats educatives que ofereix TMB, 18 en total, estan dissenyades per assolir els objectius curriculars i són diferents segons el nivell al qual pertanyen els grups de visitants. Els cicles educatius que presenten més demanda d’activitats són els d’infantil i primària, seguits dels d’ESO i educació especial.

TMB continua organitzant l’activitat “TMB es mou per l’educació”, inclosa dins del programa Enginy del Consorci d’Educació de Barcelona, que ha permès que 30 estudiants dels Instituts Serrat i Bonastre i XXV Olimpíada, d’educació secundària de Barcelona, estudiïn durant tres mesos en diferents centres de l’empresa.

Un any més, TMB ha ofert les activitats educatives del programa “TMB obert per vacances” en les quals han participat un total de 417 nens i nenes de centres d’atenció social.

Enguany, el projecte TMB Educa ha incorporat a la seva oferta educativa l’activitat “El tramvia blau” amb la voluntat que les noves generacions coneguin què és el tramvia, la història del Tramvia Blau i les seves característiques. Els monitors fan pujar al grup a un dels tramvies, fan una explicació adequada a la seva edat i finalment realitzen un petit recorregut dalt del tramvia pel carrer Bosc i Alsina i la cotxera.

El projecte TMB Educa, pioner en el nostre àmbit, és l’expressió de la voluntat educativa de TMB i de la seva implicació amb la resta d’entitats que formen la xarxa educativa de Barcelona i l’àrea metropolitana i compta amb el suport actiu de la Universitat de Barcelona i la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació i del Consorci d’Educació de Barcelona.

Darrera modificació: 17.07.2018Tema: SocietatSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L’enllaç del metro de Diagonal es converteix en un espai temàtic dedicat a Gala i Salvador Dalí

Dll, 16/07/2018 - 11:45
16.07.2018Autor: Premsa TMBL’enllaç del metro de Diagonal es converteix en un espai temàtic dedicat a Gala i Salvador DalíSubtítol: L’intercanviador s’omple d’imatges de les obres que formen part de la mostra temporal que acull el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El passadís d’enllaç de l’intercanviador de l’estació de Diagonal, entre les línies 3 i 5 de metro, acull reproduccions en gran format d’algunes de les imatges de l’exposició temporal Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol, que es pot veure fins al 14 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

TMB i el Museu Nacional col·laboren en la promoció i difusió de l’exposició del museu amb la col·locació de vinils de gran format en un espai d’ús ciutadà i de gran afluència com és el metro. En aquest cas són més de 30 metres de paret que llueixen les reproduccions, gràcies també a la col·laboració de l’empresa HP, que s’ha encarregat de la impressió digital.    

L’exposició, organitzada pel Museu Nacional i la Fundació Gala-Salvador Dalí, és la primera mostra internacional dedicada a Gala, artista i musa de Dalí. Descobreix el seu somni personal i artístic i la reivindica com una figura clau en l’art del segle xx. Les obres procedeixen de la Fundació Gala-Salvador Dalí, i d’altres 18 importants museus i col·leccions, europeus i americans. S’apleguen en total 315 pintures, dibuixos, fotografies, documents i alguns dels seus objectes personals.      

Aquesta activitat forma part de TMB Cultura, el projecte cultural de la Fundació TMB, que estableix vincles entre els ciutadans i les associacions culturals de Barcelona i l’àrea metropolitana amb la voluntat d'aproximar la cultura a la ciutadania a través de les seves instal·lacions i d'enriquir l'experiència del viatge en transport públic.

Darrera modificació: 16.07.2018Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al Festival Cruïlla Barcelona 2018

Dc, 11/07/2018 - 09:00
11.07.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al Festival Cruïlla Barcelona 2018 Subtítol: Un servei especial de bus enllaçarà les nits del 12, 13 i 14 de juliol el Fòrum i la plaça de Catalunya.

Amb motiu de la programació dels concerts del Festival Cruïlla Barcelona 2018, que acull el recinte del Parc del Fòrum els dies 12, 13 i 14 de juliol, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) adaptarà la seva oferta de transport públic a les necessitats d’aquest esdeveniment ciutadà i posarà en funcionament un servei nocturn de bus llançadora les nits que dura el festival, un cop finalitzin els concerts.

El servei recomanat per TMB per accedir al Parc del Fòrum és:

Metro: línia 4 - El Maresme / Fòrum

TMB recomana especialment la xarxa de metro per als desplaçaments. Totes les línies de metro, mitjançant els seus enllaços, permeten arribar a l’estació d’El Maresme / Fòrum de la línia 4, molt a prop del recinte on es faran els concerts que programa el festival.

El funcionament del metro, fins a la mitjanit els dijous, fins a les 2 de la matinada els divendres i amb servei ininterromput els dissabtes, suposarà un important element per afavorir la mobilitat de les persones que vulguin assistir als concerts aquestes nits.

Autobusos: bus especial Fòrum - plaça de Catalunya

Per facilitar la sortida dels assistents, aquest servei farà el recorregut de tornada entre el Parc del Fòrum i la plaça de Catalunya (ronda Sant Pere), centre neuràlgic on conflueixen diferents transports públics (metro, FGC, Rodalies de Catalunya, autobusos de TMB, NitBus i altres línies). Els busos especials portaran l’indicador de línia “Cruïlla 2018” i funcionaran tres nits en els següents horaris:

 • Nit de dijous 12 de juliol: de 23 h a 2 de la matinada
 • Nit de divendres 13 de juliol: d’1 a 2 de la matinada
 • Nit de dissabte 14 de juliol: d’1 a 2 de la matinada

El bitllet especial per a aquest autobús el dispensarà l’organització al costat de la parada d’origen ubicada al passeig del Taulat.

També arriben al Fòrum les línies regulars de bus H14, H16, V31, V33 i 7.  

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 11.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Beyoncé & Jay-Z a l’Estadi Olímpic

Dm, 10/07/2018 - 09:00
10.07.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Beyoncé & Jay-Z a l’Estadi OlímpicSubtítol: TMB habilitarà dimecres un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya.

Amb motiu del concert que oferiran Beyoncé & Jay-Z a l’Estadi Olímpic (21.30 hores) dimecres 11 de juliol, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 23 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Estadi Olímpic”.

Per pujar a l’Estadi Olímpic, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18.30 i les 21.30 hores.

Dimecres el metro funciona fins a la mitjanit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 11.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Beyoncé & Jay-Z a l’Estadi Olímpic

Dm, 10/07/2018 - 08:40
10.07.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Beyoncé & Jay-Z a l’Estadi OlímpicSubtítol: TMB habilitarà dimecres un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya.

Amb motiu del concert que oferiran Beyoncé & Jay-Z a l’Estadi Olímpic (21.30 hores) dimecres 11 de juliol, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 23 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Estadi Olímpic”.

Per pujar a l’Estadi Olímpic, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18.30 i les 21.30 hores.

Dimecres el metro funciona fins a la mitjanit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 10.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Pearl Jam al Palau Sant Jordi

Dll, 09/07/2018 - 09:00
09.07.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Pearl Jam al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dimarts un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya.

Amb motiu del concert que oferirà el grup Pearl Jam al Palau Sant Jordi (21.30 hores) dimarts 10 de juliol, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 23 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 19 i les 21.30 hores.

Dimarts el metro funciona fins a la mitjanit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 09.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per als concerts de Shakira al Palau Sant Jordi

Dj, 05/07/2018 - 09:30
05.07.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per als concerts de Shakira al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà divendres i dissabte un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya.

Amb motiu dels dos concerts que oferirà la cantant Shakira al Palau Sant Jordi divendres 6 de juliol i dissabte 7 de juliol, a les 21.15 hores, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà tots dos dies un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzin els concerts (a partir de les 22.45 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquests serveis seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi,  TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu dels dos concerts, es reforçarà amb més vehicles entre les 18.30 i les 21.15 hores.
 

Divendres el metro funciona fins a les 2 de la matinada i dissabte durant tota la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 05.07.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Guns N’ Roses a l’Estadi Olímpic

Dv, 29/06/2018 - 09:00
29.06.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Guns N’ Roses a l’Estadi OlímpicSubtítol: TMB habilitarà diumenge un servei especial d’autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d’Espanya.

Amb motiu del concert que oferirà el grup Guns N’ Roses a l’Estadi Olímpic (21.30 hores) diumenge 1 de juliol, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 0.00 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Estadi Olímpic”.

Per pujar a l’Estadi Olímpic, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 17.30 i les 21.30 hores.

Diumenge el metro funciona fins a la mitjanit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 29.06.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB intensifica contactes amb la judicatura perquè el grafiti ferroviari sigui delicte de danys

Dj, 28/06/2018 - 11:15
28.06.2018Autor: Premsa TMBTMB intensifica contactes amb la judicatura perquè el grafiti ferroviari sigui delicte de danysSubtítol: El servei de metro s'aturarà avui simbòlicament a les 12 h i les 20.30 h en demanda de protecció per al transport ferroviari, essencial per a la comunitat

La Direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està mantenint reunions amb diferents estaments de la judicatura perquè el problema del grafiti ferroviari es tracti com a un delicte de danys i pugui ser tramitat per la via penal. En aquest sentit, s’han celebrat reunions amb la presidència de l’Audiència Provincial de Barcelona i la Fiscalia General de l’Estat. Properament es celebraran trobades amb la Fiscalia de Barcelona i el Deganat dels Jutges.

L’última modificació del Codi Penal ha provocat una situació de vulnerabilitat, en donar peu a tractar les actuacions dels vàndals grafiters com una simple falta administrativa. TMB entén que aquestes actuacions vandàliques tenen encaix en el delicte de danys, i a més atempten contra la seguretat de les persones, causen un greu perjudici econòmic i afecten la prestació del servei ferroviari.

Aturada simbòlica

En aquest sentit, el servei de metro de TMB s’aturarà avui dos minuts, a les 12 del migdia i a les 20.30 del vespre, com a mostra de rebuig per la violència que els grups de vàndals grafiters exerceixen contra el transport públic, amb afectació a les persones que hi treballen, en forma d’amenaces, intimidacions i agressions. Les aturades simbòliques tindran lloc a proposta del Comitè d’Empresa de Metro.

TMB, a més d’aplicar les mesures de prevenció i seguretat al seu abast, està actuant de manera concertada amb les empreses ferroviàries agrupades a l’Observatori del Civisme per influir en els àmbits de decisió en què es poden adoptar mesures de protecció efectiva del transport públic massiu, com a servei essencial per a la comunitat que és.

Les intrusions de vàndals grafiters són actualment el principal problema de seguretat per als operadors ferroviaris a Espanya, amb creixents implicacions socials, mediambientals, laborals i econòmiques.

Darrera modificació: 28.06.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Pàgines

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE