Diumenge, 25 de febrer de 2018

Notes de premsa

 

Subscribe to Canal Notes de premsa
Actualitzat: fa 59 minuts 7 segons

Prova pilot de l'aplicació NaviLens d'orientació de les persones cegues en el transport públic

Dc, 21/02/2018 - 17:53
21.02.2018Autor: Premsa TMBProva pilot de l'aplicació NaviLens d'orientació de les persones cegues en el transport públicSubtítol: Les principals estacions de la línia 9 Sud de metro i les parades d'autobús de la plaça d'Espanya i de la línia H12 s'han dotat amb etiquetes interactives que els telèfons mòbils poden llegir i convertir en informació sonora

En la línia d’avançar cap a la plena accessibilitat, TMB ha iniciat a les seves xarxes de metro i autobusos una prova pilot del sistema NaviLens com a eina per potenciar l’autonomia personal dels usuaris mitjançant l’ús de la visió artificial.

Gràcies a la nova tecnologia NaviLens, les persones invidents poden llegir la senyalètica de les xarxes de transport públic, tant en les parades d'autobús com a les estacions de metro, i rebre orientacions precises mitjançant els seus dispositius mòbils. NaviLens permet capturar d'una manera molt eficient un nou tipus de codis QR de colors, denominats ddTags, de tal manera que les persones amb discapacitat visual poden llegir la informació continguda en aquest codi sense que hagin de saber on es troba emplaçat exactament.

En una parada de bus, l’aplicació NaviLens llegeix l’etiqueta i informa del nom i el codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació de cadascuna, el temps previst d’arribada i les possibles alteracions del servei. En una estació de metro, cada espai està etiquetat amb la seva descripció (accés, vestíbul, zona de venda, línia de peatge, escala, ascensor, andana, punt d’embarcament...) per permetre la navegació autònoma de les persones amb discapacitat visual, tant a l’entrada com a la sortida.

Això és possible gràcies a una sèrie de característiques tecnològiques úniques dels codis ddTags, que poden llegir-se en moviment, a una distància molt superior respecte dels codis QR, fins i tot amb una perspectiva molt angulada respecte a l’etiqueta i sense que calgui enfocar-hi la càmera del dispositiu mòbil. Un cop llegida, la informació continguda a l'etiqueta és relatada en format veu en l'idioma configurat al dispositiu de l'usuari, contribuint d’aquesta manera a l'accessibilitat universal.

Aquesta nova tecnologia, fruit d'un intens treball de recerca i desenvolupament de cinc anys de durada per part de l'empresa Neosistec i la Universitat d'Alacant, ha estat guardonada amb el premi Connecting for Good de la Fundació Vodafone i ha estat testada i avalada pel CIDAT, centre de recerca i desenvolupament de l'ONCE.

Comprovació sobre el terreny

Aquesta setmana TMB ha desplegat un pilot per comprovar sobre el terreny l’eficàcia del sistema mitjançant l’habilitació d’aquests codis en 15 parades d'autobús de l’àmbit de la plaça d’Espanya, les 67 parades de la línia H12 (Gornal - Besòs / Verneda) i en les principals estacions de metro de la línia 9 Sud: Aeroport T1, Aeroport T2, El Prat Estació, Fira, Europa / Fira, Can Tries / Gornal, Torrassa, Collblanc i Zona Universitària. La prova es desenvoluparà per tant en els municipis de Barcelona, l’Hospitalet i el Prat de Llobregat.

Per participar a la prova només cal descarregar i instal·lar NaviLens, que es troba disponible de forma gratuïta tant per a dispositius iPhone com per a dispositius Android en les respectives botigues d'aplicacions.

De forma paral·lela, amb el nom de TMBGO!, es realitzarà una prova de la utilització de la infraestructura de ddTags per ampliar les funcionalitats de l’aplicació genèrica de TMB per a persones que hi veuen. La hipòtesi que s’intentarà verificar és que el sistema d’etiquetes bidimensionals proporcionaria una capacitat més alta d’interacció amb els usuaris i els podria facilitar una gran quantitat d’informació contextual de la xarxa de transport públic. Simplement enfocant amb la càmera del dispositiu cap a una d'aquestes noves etiquetes ddTags, el viatger obtindria d'una forma molt ràpida i eficient informació d'utilitat contextualitzada al lloc on es trobi, sigui una parada d’autobús o un punt concret d’una estació de metro.


Interacció entre telèfon i etiqueta a l'andana d'una estació de la L9 Sud / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)


Etiqueta NaviLens en un ascensor del metro / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)


El sistema NaviLens es pot utilitzar en les parades de la plaça d'Espanya i en tota la línia H12 / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
 

Darrera modificació: 21.02.2018Tema: SocietatSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al Mobile World Congress 2018, del 26 de febrer a l'1 de març

Dm, 20/02/2018 - 09:17
20.02.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al Mobile World Congress 2018, del 26 de febrer a l'1 de marçSubtítol: L'accés recomanat per arribar al recinte firal Gran Via és la L9 Sud amb les estacions de Fira i Europa / Fira, que tenen connexió directa amb l'aeroport. Els enllaços de Torrassa (L1), Collblanc (L5) i Zona Universitària (L3) asseguren els desplaçaments sostenibles i ràpids amb Barcelona a través de la xarxa de metro

Amb motiu de l’edició 2018 del Mobile World Congress (WMC) o Congrés Mundial del Mòbil, que se celebrarà del 26 de febrer a l'1 de març als dos recintes de la Fira Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) participarà en el dispositiu de mobilitat d’aquest esdeveniment amb la capacitat de transport de les seves xarxes i fent un èmfasi especial en la informació i l’atenció als ciutadans.

El congrés tindrà la seu principal al recinte firal Gran Via, situat a l’Hospitalet de Llobregat, accessible en metro amb la L9 Sud a les estacions de Fira i Europa / Fira. La línia 9 Sud enllaça el recinte firal Gran Via directament amb les terminals T1 i T2 de l’aeroport del Prat i té correspondència amb tres línies de metro que connecten amb Barcelona: L1 (Torrassa), L5 (Collblanc) i L3 (Zona Universitària), a més de la L8, les línies suburbanes i les regionals d’FGC (Europa / Fira). Hi haurà senyalització informativa del congrés a les estacions de la L9 Sud, a les correspondències amb L1, L3 i L5 i a l’estació d’Espanya (L1 i L3).

Per donar resposta a aquest repte, Metro reforçarà l’oferta, sobretot a la línia L9 Sud, que funcionarà amb doble carrusel en les hores punta, cosa que permetrà oferir intervals de tres minuts i mig en el sector més carregat (entre les estacions de Collblanc i Fira de dilluns a dijous al matí, i entre Fira i Aeroport T1 dijous a la tarda), i de set minuts a la resta.

Una altra via d’arribada i sortida del recinte firal de l’Hospitalet és la línia regular de bus H12 (Gornal - Besòs Verneda), a través de la parada Plaça d’Europa. Aquesta línia es reforçarà amb més vehicles a les franges de matí i de tarda, que coincideixin amb l’entrada i la sortida dels congressistes.

Addicionalment, l’organització del MWC ha contractat a TMB un servei especial d’autobusos que connectarà els dies 26, 27 i 28 de febrer i 1 de març, de 7 a 21 hores (el dia 1 fins a les 17 hores), el recinte firal de la Gran Via amb el de Montjuïc, on se celebrarà l’esdeveniment per a emprenedors 4YFN i el Women4Tech.

Les alternatives i l’esquema general del dispositiu de mobilitat es mostren en un espai especial del web de TMB i les pautes principals de transport es difonen a MouTV i les pantalles d’informació de les parades de bus, entre d’altres canals.

Enguany, les pantalles del MouTV difondran un vídeo en anglès proporcionat pels Mossos d’Esquadra, amb recomanacions i consells de seguretat destinats als congressistes.

TMB, present a l’estand de l’ATM al Mobile

Transports Metropolitans de Barcelona tindrà presència al Congrés Mundial del Mòbil 2018 a l’estand de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). L’espai d’exposició de TMB estarà dedicat a l’eina de relació amb els clients, l’aplicació per a dispositius mòbils TMB App.

L’aplicació de TMB, disponible de franc tant per a Android com per a iOS, permet a l’usuari cercar itineraris i transport públic que tingui al seu voltant, tenint en compte el servei segons la franja horària del dia o de la nit. A més, informa sobre el temps d’espera del bus i també s’hi poden consultar els horaris, recorreguts, mapes i alteracions dels desplaçaments que l’usuari fa habitualment. La darrera versió també permet guardar les preferències de transport dels llocs i itineraris que més interessin accedint-hi de forma ràpida des de la pantalla d’inici amb accessos directes o mitjançant els widgets del mòbil.

Darrera modificació: 20.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Reobertura del telefèric de Montjuïc després de l’aturada tècnica per revisió

Dll, 19/02/2018 - 10:00
19.02.2018Autor: Premsa TMBReobertura del telefèric de Montjuïc després de l’aturada tècnica per revisió Subtítol: La línia regular de bus 150 cobria el trajecte entre Parc de Montjuïc i el Castell

Avui, dilluns 19 de febrer, el telefèric de Montjuïc ha obert de nou les portes al públic en l’horari habitual, un cop realitzades les tasques anuals obligatòries de revisió i posada a punt de tots els elements de la instal·lació, fet que n’ha motivat l’aturada des del 29 de gener fins ahir. L’actuació general de manteniment es programa cada any a l’hivern, coincidint amb l’època de menys demanda d’aquest sistema de transport.

Aquesta última setmana s’han realitzat les comprovacions i els exàmens oficials del sistema de transport per cable perquè pugui tornar a obrir les portes al públic avui dilluns.

Durant el tall els usuaris han pogut utilitzar la línia 150 de bus, que enllaça la plaça d’Espanya amb el Castell de Montjuïc. L’altre transport per cable de Montjuïc, el Funicular, va fer l’aturada tècnica obligatòria per revisió el mes de novembre passat.

Més d’1,4 milions de viatges en Telefèric el 2017

El telefèric de Montjuïc va fer el 2017 més d’1,4 milions de viatges, i des de la inauguració, el 2007, ja supera els 13 milions. És el mitjà de transport més modern i atractiu per arribar fins a la part alta de la muntanya de Montjuïc, amb les mesures de seguretat més exigents i accessible per a tothom.

Darrera modificació: 19.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Les valoracions dels usuaris dels autobusos i el metro sobre el servei assoleixen nous rècords

Dc, 14/02/2018 - 16:03
14.02.2018Autor: Premsa TMBLes valoracions dels usuaris dels autobusos i el metro sobre el servei assoleixen nous rècordsSubtítol: L'estudi anual de satisfacció corresponent al 2017 atorga puntuacions de 7,79 i 7,59 a les xarxes de TMB, les més altes dels últims onze anys

L'opinió dels usuaris sobre els transports públics que gestiona TMB és molt favorable i arriba al nivell més alt dels últims onze anys, tant en el cas dels autobusos com del metro. Així ho indica l'últim Estudi de Percepció del Client, corresponent al 2017, que confirma l’evolució positiva detectada en les onades anteriors del 2015 i 2016.

Segons aquest estudi que realitza anualment TMB, la xarxa d’autobusos de Barcelona obté una puntuació de 7,79 sobre 10 en satisfacció global (19 centèsimes més que el 2016) i de 75,0 en l’índex ISC (gairebé dos punts més). En tots dos sistemes de mesura de l’opinió dels usuaris es registren els màxims nivells de satisfacció des de l’inici de la sèrie, el 2007.

Per tipus de servei, els usuaris de les línies d’altes prestacions (nova xarxa de bus) les puntuen amb un 7,93 i els de les línies convencionals amb un 7,67.

Pel que fa a la xarxa de metro, els usuaris li donen una puntuació mitjana de 7,59 sobre 10, 9 centèsimes més que l’any anterior. Aquesta nota és també la més alta de la sèrie iniciada el 2007. L’índex ISC se situa en 71,6 punts, igualment màxim històric.

Els usuaris de metro més satisfets són els de les línies automàtiques L9 Sud, L9 Nord i L10, que les valoren amb un 8,32.

Les dades provenen de l'explotació de 4.031 entrevistes personals a usuaris del metro i 4.100 a usuaris del bus, fetes entre el 2 d'octubre i el 10 de novembre passats. L’error mostral s’estima en menys de l’1,5%.

La satisfacció global es calcula fent la mitjana de les puntuacions donades pels enquestats als diferents serveis: una nota única que resumeix la seva experiència com a usuari. L’índex ISC, en canvi, es confecciona a partir de les puntuacions donades a 15 atributs que descriuen el servei en termes d’oferta, fiabilitat, confort, informació, seguretat, accessibilitat i atenció rebuda.

Per atributs, els usuaris de l’autobús opinen que l’últim any han millorat tots 15, i especialment la informació d’incidències, la neteja de les parades, la freqüènciales i la informació general.

Els usuaris del metro consideren que han millorat 13 atributs, sobretot la seguretat, les aglomeracions i la informació d’incidències. Només presenten una evolució desfavorable l’atenció al client i la informació general.

Aquests resultats rècord corresponen a un any, el 2017, en què es van aplicar increments d’oferta a les xarxes de metro i autobusos, en resposta a l’evolució positiva de la demanda. També es va consolidar la recuperació de la capacitat inversora de TMB amb actuacions de gran manteniment en la infraestructura de via, rehabilitació d’estacions, compra d’autobusos i actualització de sistemes tecnològics.

Darrera modificació: 14.02.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Normalitzat el servei d'autobusos de TMB en l'àmbit de Collserola

Dm, 13/02/2018 - 11:31
13.02.2018Autor: Premsa TMBNormalitzat el servei d'autobusos de TMB en l'àmbit de CollserolaSubtítol: Les línies 111 i 185 fan els seus recorreguts habituals al Tibidabo i Sant Genís i els busos 118 i 128 ja circulen a Vallvidrera i les Planes.

La neu caiguda ahir a la nit i les baixes temperatures han afectat durant el matí la xarxa viària de la part alta de Barcelona, cosa que ha motivat algunes restriccions en el servei d’autobusos de TMB, que ja s’ha normalitzat.

A primera hora del matí, l’estat dels recorreguts a les zones de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes ha fet que no comencessin a prestar servei les línies de Bus del Barri 118 i 128, mentre que les línies 111 i 185 han començat la jornada amb limitacions, per la impossibilitat d’arribar als punts més alts dels itineraris (plaça Vallvidrera i Sant Genís, respectivament). Aquestes mateixes línies i cinc més de la zona de Can Carelleu i Roquetes van patir restriccions ahir a partir de les 8 del vespre.

Per tant, ara mateix tota la xarxa d’autobusos (nova xarxa, convencionals i de proximitat) funciona amb normalitat, així com la xarxa de metro. En aplicació dels protocols interns per a situacions de neu, s’han pres mesures per assegurar el bon funcionament de les instal·lacions tècniques situades a cel obert, en coordinació amb els ajuntaments.

TMB actualitza l’evolució de l’estat del servei de metro i bus a través del web corporatiu i del perfil d'informació i atenció a Twitter @TMBinfo.

Darrera modificació: 13.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions al servei de bus de TMB en l'àmbit de Collserola, a causa de la presència de neu i gel

Dm, 13/02/2018 - 08:02
13.02.2018Autor: Premsa TMBAfectacions al servei de bus de TMB en l'àmbit de Collserola, a causa de la presència de neu i gelSubtítol: La resta de la xarxa d'autobusos i la xarxa de metro funcionen amb normalitat

La neu caiguda ahir a la nit i les baixes temperatures estan produint afectacions a la xarxa viària de la part alta de Barcelona, cosa que motiva algunes restriccions en el servei d’autobusos de TMB.

A primera hora del matí, l'estat dels recorreguts a les zones de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes ha fet que no comencessin a prestar servei les línies de Bus del Barri 118 i 128, mentre que les línies 111 i 185 han començat la jornada amb limitacions, per la impossibilitat d'arribar als punts més alts dels itineraris (plaça Vallvidrera i Sant Genís, respectivament).

La resta de la xarxa d'autobusos (nova xarxa, convencionals i de proximitat) funciona amb normalitat, així com la xarxa de metro. En aplicació dels protocols interns per a situacions de neu, s’han pres mesures per assegurar el bon funcionament de les instal·lacions tècniques situades a cel obert, en coordinació amb els ajuntaments.

TMB actualitzarà l’evolució de l’estat del servei de metro i bus a través del web corporatiu i del perfil d'informació i atenció a Twitter @TMBinfo. 

Darrera modificació: 13.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Línies d'autobús afectades per la Mitja Marató de Barcelona

Dv, 09/02/2018 - 09:00
09.02.2018Autor: Premsa TMBLínies d'autobús afectades per la Mitja Marató de Barcelona Subtítol: El metro garantirà la mobilitat per sota de la Gran Via i durant el pas de la cursa diumenge al matí.

Amb motiu de la celebració de la 28a edició de l’eDreams Mitja Marató de Barcelona, que tindrà lloc aquest diumenge, 11 de febrer, el recorregut de diverses línies d’autobús quedarà afectat entre les 8.30 i les 12 hores, aproximadament. Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana l’ús del metro durant aquestes hores i en els desplaçaments a l’entorn dels carrers per on transcorrerà la cursa, especialment a la zona delimitada per la Gran Via i el front marítim.  

La cursa sortirà a les 8.45 hores del passeig de Pujades i afectarà tot el trànsit de superfície per on es desenvolupi la prova esportiva. La cursa seguirà pel passeig Colom, l’avinguda Paral·lel, carrer Entença, Gran Via, carrer Bailèn, carrer Pallars, carrer Llacuna, carrer Perú, Rambla Prim, avinguda Diagonal, passeig Taulat, passeig de Garcia i Fària, avinguda del Litoral, carrer Marina i finalitzarà al passeig de Pujades.

Tot plegat provocarà diferents afectacions en 37 línies de bus de TMB, que veuran alterat o limitat el recorregut mentre es desenvolupi la cursa: D20, H12, H14, H16, V11, V13, V15, V17, V21, V27, V29, V31, 6, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 39, 41, 45, 47, 50, 51, 54, 55, 59, 62, 63, 66, 67, 92, 120, 121, 136 i 192.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 09.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions als autobusos per la celebració del Carnaval als diferents barris de Barcelona

Dj, 08/02/2018 - 10:00
08.02.2018Autor: Premsa TMBAfectacions als autobusos per la celebració del Carnaval als diferents barris de BarcelonaSubtítol: TMB recomana el metro com a alternativa aquest dissabte a la tarda.

Amb motiu de la celebració de les rues de Carnaval a la majoria de barris de la ciutat de Barcelona aquest dissabte, 10 de febrer, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana l’ús del metro per desplaçar-se als diferents punts on tindran lloc les activitats programades. Dissabte el servei de metro funciona durant tota la nit.

Les múltiples desfilades i celebracions de Carnestoltes a la ciutat restringiran el trànsit dels vehicles privats i afectaran una seixantena de línies d’autobús de TMB, que modificaran o limitaran el recorregut dissabte entre les 15 i les 22 hores, aproximadament.

Les línies d’autobús de TMB que poden patir afectacions són: D20, D40, H4, H6, H8, H10, H14, H16, V3, V5, V11, V17, V21, V27, V29, V31, 6, 11, 13, 19, 21, 22, 24, 33, 34, 39, 42, 45, 47, 50, 51, 54, 55, 59, 62, 63, 65, 67, 68, 70, 76, 78, 92, 94, 95, 96, 102, 109, 114, 115, 119, 120, 122, 125, 126, 127, 129, 132, 136, 155, 157, 185 i 192. És per això que el metro serà el transport idoni per facilitar la mobilitat dels ciutadans aquest dissabte a la tarda.

Per a més informació es podrà consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 08.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Metallica al Palau Sant Jordi

Dm, 06/02/2018 - 10:00
06.02.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Metallica al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà dimecres un servei especial d'autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d'Espanya.

Amb motiu del concert que oferirà la banda Metallica al Palau Sant Jordi (21 hores) demà dimecres 7 de febrer, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22.30 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 18 i les 21 hores.

Els dies feiners el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 06.02.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dijous, 1 de febrer (Barça - València)

Dc, 31/01/2018 - 10:00
31.01.2018Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dijous, 1 de febrer (Barça - València)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies feiners.

Per al partit d’anada de semifinals de la Copa del Rei entre el Barça i el València de demà dijous, 1 de febrer, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 21.30 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

 • Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. Dijous el metro funciona fins a les 12 de la nit.
   
 • Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 50 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i la plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3,10 €.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 31.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Aturada tècnica del telefèric de Montjuïc per revisió, del 29 de gener al 18 de febrer

Dv, 26/01/2018 - 10:00
26.01.2018Autor: Premsa TMBAturada tècnica del telefèric de Montjuïc per revisió, del 29 de gener al 18 de febrer Subtítol: Com a alternativa, TMB recomana la línia 150 de bus, que arriba fins al Castell de Montjuïc des de la plaça d'Espanya.

El telefèric de Montjuïc tancarà les seves portes al públic de manera temporal a partir del 29 de gener, durant tres setmanes aproximadament, per portar a terme les tasques anuals obligatòries de revisió i posada a punt de tots els elements de la instal·lació. 

Durant els treballs de revisió del Telefèric, entre Parc de Montjuïc i el Castell, TMB recomana fer servir com a alternativa la línia 150 de bus (Plaça Espanya - Castell de Montjuïc) que funciona tots els dies de la setmana de 7 a 21 hores. El recorregut i les parades de la línia es poden consultar al web de TMB.

S’informarà del tall temporal amb cartells a l’estació de metro de Paral·lel (L2 i L3) i a les del mateix Telefèric. L’altre transport per cable de Montjuïc, el Funicular, va fer l’aturada tècnica obligatòria per revisió el mes de novembre passat.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Més d’1,4 milions de viatges en Telefèric el 2017

El telefèric de Montjuïc va fer el 2017 més d’1,4 milions de viatges, i des de la inauguració, el 2007, ja supera els 13 milions. És el mitjà de transport més modern i atractiu per arribar fins a la part alta de la muntanya de Montjuïc, amb les mesures de seguretat més exigents i accessible per a tothom. 

Darrera modificació: 26.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

La remodelació del Tramvia Blau tindrà un cost estimat d'11 milions d'euros

Dj, 25/01/2018 - 17:21
25.01.2018Autor: Premsa TMBLa remodelació del Tramvia Blau tindrà un cost estimat d'11 milions d'eurosSubtítol: La suspensió del servei a partir del febrer permetrà abordar la renovació total de la infraestructura fixa i posar al dia els vehicles històrics

Remodelar el Tramvia Blau, un transport de prop de 117 anys d’antiguitat, per deixar-lo en condicions de circular amb seguretat molts anys més tindrà un cost aproximat d’11 milions d’euros, segons les previsions de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Aquesta quantitat cobriria el cost de la nova plataforma ferroviària, el canvi de totes les vies i la catenària, la renovació d’un dels tramvies (per dotar-lo de les eines de conducció que ja tenen els tres renovats anteriorment), la reparació dels tramvies que habitualment fan el servei amb passatgers, la tramitació de la llicència d’activitat i altres actuacions complementàries.

La remodelació integral del Tramvia Blau, amb aquest pressupost estimat, ha estat aprovada per l’Autoritat del Transport Metropolità, amb el compromís d’incloure’n el finançament en el Contracte Programa per al període 2018-2021. Es tracta d’una actuació global que no te precedents des que aquest transport és de titularitat pública.

Últimes circulacions el 27 i 28 de gener

Com es va informar el dia 17 passat, l’històric transport turístic farà les últimes circulacions el diumenge 28 de gener abans de la suspensió del servei. Mentre duri l’afectació, els usuaris podran utilitzar com a alternativa la línia 196 de bus (Pl. Kennedy - Bellesguard) que realitza part del trajecte per l’avinguda Tibidabo i que circula tots els dies de 7.30 a 22 hores, amb freqüències de 13 minuts la major part del dia.

Si bé els tramvies no podran circular pel seu itinerari clàssic, sí que participaran en activitats de difusió cultural i del patrimoni històric, a través del programa TMB Educa, que ampliarà les seves activitats al voltant dels tallers i cotxeres situats a la plaça de la Central.

El Tramvia Blau, que data del 1901, és l’únic supervivent de l’antiga xarxa de tramvies de Barcelona. Fa un recorregut de 1.276 metres des de l’inici de l’avinguda del Tibidabo fins a la plaça del Doctor Andreu, i salva un desnivell de 93 metres.

TMB n’és l’operador des del 1981, per cessió de l’Ajuntament de Barcelona, i l’ha mantingut en funcionament des del 1985, amb una interrupció a principis dels anys 90 motivada per la construcció de la ronda de Dalt. En els últims anys, l’empresa hi ha realitzat regularment el manteniment necessari, així com també importants actuacions de modernització parcial, l’última de les quals, l’actualització de la subcentral elèctrica, la tardor passada, amb una inversió de 300.000 euros. Actualment està en tràmit la licitació de l’obra de renovació integral de la coberta de la cotxera, valorada també en 300.000 euros.

Darrera modificació: 25.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Les xarxes de transport de TMB van guanyar més de 15 milions de passatgers el 2017

Dc, 24/01/2018 - 16:03
24.01.2018Autor: Premsa TMBLes xarxes de transport de TMB van guanyar més de 15 milions de passatgers el 2017Subtítol: El metro va créixer un 2,3% i va superar els 390 milions de validacions, màxim històric, mentre que el bus regular, amb l'impuls de la xarxa ortogonal, va captar un 3,6% més de demanda. Mercedes Vidal destaca que “les polítiques d'inversió en transport públic acaben repercutint sobre el passatge”

L'any 2017 va continuar augmentant la utilització del transport públic a Barcelona i l'àrea metropolitana, i en especial a les xarxes de TMB, que van transportar 15,16 milions més de passatgers que l’any anterior (+2,6%). Així, la suma del metro, l’autobús regular i els transports d'oci gestionats per TMB va créixer fins als 592,44 milions de viatges, nou màxim històric.

La xarxa de metro (vuit línies, 156 estacions, 119 quilòmetres) va registrar 390,39 milions de validacions, el 2,3% més que l’any anterior, percentatge que equival a prop de 9 milions de viatges. Aquesta xifra suposa també un rècord històric, ja que sobrepassa el registre del 2011, de 388,98 milions de validacions.

El creixement del passatge al metro hauria estat superior sense les afectacions al servei provocades per la conflictivitat laboral, l’atemptat de l’agost i altres alteracions de la mobilitat en l’últim trimestre. També el calendari ha jugat en contra: el 2017 va tenir un dia menys que el 2016 (que va ser any de traspàs) i un nombre més alt de festius.

A més, la xarxa de metro de TMB va obtenir el març del 2017 el màxim històric de passatge en un sol mes: 36,92 milions de validacions, una marca que s’explica per l’efecte de l’ampliació física de xarxa (els 15 km de la línia 9 Sud oberts un any abans), el creixement general de la mobilitat i la gran quantitat de dies feiners (23; el mes va tenir quatre caps de setmana, mentre que tota la Setmana Santa va caure a l’abril).

El 23 d’abril del 2017 el metro va batre una altra marca, la del passatge en diumenges: 1.003.785 validacions, conseqüència de la captació de bona part de la mobilitat generada per la diada de Sant Jordi a l’àrea de Barcelona, sumada a la d'altres activitats de lleure (platges, festes populars) i el futbol televisat (al vespre es jugava el clàssic).

Sis anys consecutius de creixement dels autobusos

Pel que fa a la xarxa regular d’autobusos, encadena el sisè any consecutiu de creixement de la demanda i arriba als 196,97 milions de validacions, un 3,6% més que el 2016. En xifres absolutes el guany ha estat de gairebé 7 milions de viatgers. Sense l’efecte advers del calendari i les alteracions de mobilitat, l’increment hauria estat un punt superior.

És destacable que la captació de demanda per part dels autobusos ha anat paral·lela amb el desplegament de la nova xarxa de bus, pensada precisament per augmentar l’atractiu i l’eficàcia del transport de superfície. El 2017, a més, TMB va començar a aplicar un pla de millora de l’oferta que comporta afegir 43 vehicles més els dies feiners, part dels quals es van incorporar l’octubre passat i la resta entraran la tardor d’aquest 2018 .

L’evolució del mercat turístic ha afectat els resultats dels transports d’oci de TMB. Barcelona Bus Turístic i Tramvia Blau van registrar un retrocés de la demanda de l’ordre del 10,9%, segons dades provisionals que inclouen una estimació de vendes de l’últim mes.

Mercedes Vidal: “La inversió en transport públic és rendible socialment”

La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha assegurat que “les polítiques d’inversió en transport públic acaben repercutint sobre el passatge” i ha refermat el compromís per seguir millorant la qualitat del servei de metro i de bus a la ciutat. “Continuarem impulsant actuacions de millora en aquests mitjans de transport per oferir la màxima qualitat a la ciutadania i mantenir aquest camí ascendent de viatgers”. Vidal ha destacat els avenços en el desplegament de la nova xarxa de bus i ha recordat que “la inversió en transport públic és rendible socialment”, alhora que ha reclamat una nova empenta de totes les administracions per continuar fomentant el transport sostenible.

Darrera modificació: 24.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dijous, 25 de gener (Barça - Espanyol)

Dc, 24/01/2018 - 09:26
24.01.2018Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dijous, 25 de gener (Barça - Espanyol)Subtítol: El metro prolongarà una hora el servei i funcionarà fins a la 1 de la matinada.

Per al partit de tornada dels quarts de final de la Copa del Rei entre el Barça i l’Espanyol de demà dijous, 25 de gener, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 21.30 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

 • Metro: De manera excepcional, la xarxa de metro estarà oberta fins a la 1 de la matinada, en el marc de l’acord assolit entre TMB i el FC Barcelona per prolongar el servei de metro en dies de partit a última hora per facilitar la tornada a casa del públic assistent.

  Com és habitual, el metro es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3.
   

 • Autobusos: Es reforçarà el servei de la línia H8 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i la plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3,10 €.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 24.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Finalitza la rehabilitació de Besòs Mar, Paral·lel, Passeig de Gràcia, Fondo i Universitat

Dv, 19/01/2018 - 11:45
19.01.2018Autor: Premsa TMBFinalitza la rehabilitació de Besòs Mar, Paral·lel, Passeig de Gràcia, Fondo i Universitat Subtítol: Les obres, per import de 8,5 milions d’euros, han suposat renovar parets, paviments, sostres, escales, línies de peatge, il·luminació i senyalització. Les reformes s'han fet mantenint sempre en servei les estacions, només amb afectacions temporals en vestíbuls i accessos

La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, i el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, han visitat avui l’estació de metro de Besòs Mar, de la línia 4, després de les obres de rehabilitació integral que s’hi han realitzat al llarg del 2017.

Junt amb aquesta estació, TMB ha executat també la rehabilitació integral de Passeig de Gràcia (línia 3) i Paral·lel (línies 2 i 3), així com la reforma parcial de Fondo i Universitat (línia 1). Les obres, que han comportat una inversió global de 8,5 milions d’euros, formen part del programa d’actualització i millora de la funcionalitat d’estacions antigues o d’elevada utilització que busca deixar-les com noves, tant en les parts visibles com en les invisibles, a més de millorar aspectes de l'accessibilitat.

TMB ha planificat la realització dels treballs de manera que es mantingui sempre l’estació en servei i es minimitzin les molèsties als usuaris, només amb afectacions parcials, com ara el tancament temporal de vestíbuls o accessos.


El regidor del districte, Josep Maria Montaner, i la presidenta de TMB,
Mercedes Vidal, avui a Besòs Mar ( Foto: Pep Herrero (TMB)


Vestíbul secundari de l'estació amb la senyalització 'Estrena'm' / Foto: Pep Herrero (TMB)

A Besòs Mar, les obres que acaben de finalitzar han permès solucionar diferents patologies de la infraestructura, com ara les filtracions, especialment importants a causa de la proximitat del riu Besòs i del litoral. Els corrents d’aigua subterrània s’han canalitzat en l’àmbit de l’estació i s’han dirigit cap a la zona de vies, per on transcorren fins a un pou que en permet l’aprofitament per al reg de parcs i jardins del front marítim de Barcelona.

Pel que fa a l’accessibilitat, el canvi més rellevant és l’elevació del nivell de les andanes per reduir la separació respecte dels trens i facilitar l’entrada i sortida dels passatgers. També s’han substituït els paviments, que són de terratzo, el sistema de ventilació i la il·luminació, que ara és de leds de baix consum. El confort dels usuaris ha augmentat amb la col·locació de bancs més llargs a les andanes. Per a la decoració s’ha escollit el blau en diferents tons i el groc –distintiu de la línia 4– per als paraments verticals, que són del tipus Trespa, i el gris fosc per a la pintura del sostre. El cost de l’obra ha pujat a 1,62 milions d’euros.

Senyalització especial

La finalització de la reforma de Besòs Mar ha estat subratllada amb una senyalització especial que conté el lema Estrena’m! i diversos missatges que apunten a les millores introduïdes en el confort i l’accessibilitat de l’estació. Missatges semblants es mostraran a la resta d’estacions renovades i en els escenaris de les futures millores de les xarxes de TMB.

A Paral·lel la rehabilitació ha hagut de resoldre diverses deficiències en l’arquitectura, la ventilació i la funcionalitat dels espais, que comprenen els accessos i els dos vestíbuls comuns a les línies 2 i 3, a més de les andanes de la línia 3, que s’han elevat per reduir la distància vertical amb els trens. La reordenació del vestíbul de Nou de la Rambla ajuda a fer més visible l’enllaç directe entre el metro i el funicular de Montjuïc.

El color gris fosc és el dominant en el paviment —també de terratzo— i els paraments verticals s’han revestit en diferents tonalitats de gris amb peces intercalades de color lila o verd (colors de les línies 2 i 3), mentre que els sostres estan pintats de gris fosc i queden parcialment ocults per cels rasos. L’obra en conjunt ha tingut un cost de 2,58 milions d’euros.

La reforma de Passeig de Gràcia, també finalitzada, ha tingut en compte que es tracta d’una de les quatre estacions del Gran Metro que es van inaugurar el 1924, origen de la xarxa de metro de Barcelona. Per això la rehabilitació ha comportat sanejar i fer visibles elements de l’arquitectura original que havien quedat ocults en reformes anteriors, com ara el sostre del vestíbul d’accés i les tres lluernes que li proporcionaven llum natural. Per revestir part dels sostres i els paraments verticals s’ha utilitzat rajola blanca bisellada com la que decorava inicialment les estacions del Gran Metro i altres metros de principis del segle XX.

La retirada del sostre fals ha permès recuperar, a més, la visió lliure de l’espai original de la nau d’andanes de l’estació, amb la característica secció ovalada. Al sostre pla del sector més modern de l’estació s’hi han executat treballs de sanejament no previstos en un principi. Altres millores han estat la renovació de les línies de peatge i l’elevació del nivell de les andanes per millorar l’accessibilitat. Els paviments i paraments verticals són de granit, mentre que els nous bancs són de pedra artificial. La inversió aquí puja a 2,73 milions d’euros.


Andana d'Universitat L1 després de la rehabilitació / Foto: Pep Herrero (TMB)


Aspecte de l'estació de Fondo, a Santa Coloma de Gramenet / Foto: Pep Herrero (TMB)

A Fondo, estació de la línia 1 situada a Santa Coloma de Gramenet, l’obra ha consistit a renovar els aplacats i el paviment de les andanes, així com la il·luminació. En l’accés des del carrer, s’ha rebaixat el nivell de l’escala mecànica per anivellar-la amb la vorera. A Universitat, també de la línia 1, la reforma s’ha centrat en les dues andanes, en què s’ha substituït i elevat el paviment, i als accessos, en què s’han renovat els aplacats i els paviments. Les dues actuacions van finalitzar el desembre i sumen 1,6 milions d’euros de cost.

Projectes en preparació

Per donar continuïtat al programa de rehabilitació d’estacions aquest 2018, TMB disposa de projectes redactats per a les de Catalunya (L1 i L3), els vestíbuls principals de Sants Estació i Sagrada Família (L5) i el secundari de Lesseps (L3), a més de les dues estacions del funicular de Montjuïc.

Darrera modificació: 19.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Línies d’autobús afectades per la Cursa Sant Antoni Barcelona 2018

Dv, 19/01/2018 - 10:00
19.01.2018Autor: Premsa TMBLínies d’autobús afectades per la Cursa Sant Antoni Barcelona 2018Subtítol: TMB recomana el metro per als desplaçaments al barri de Sant Antoni diumenge al matí.

Amb motiu de la celebració de la 40a edició de la Cursa Atlètica Moritz Sant Antoni, que tindrà lloc diumenge, 21 de gener, al barri de Sant Antoni, diverses línies d’autobús poden tenir afectacions pel que fa a recorregut i horari. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana el metro en els desplaçaments a la zona delimitada per la Gran Via, l’avinguda Paral·lel i la ronda de Sant Antoni diumenge al matí.

La cursa sortirà del carrer Floridablanca a les 9.30 del matí i afectarà tot el trànsit de superfície pels carrers on es desenvolupi la prova entre les 8 i les 13 hores aproximadament. El recorregut, de 10 quilòmetres, seguirà pels carrers Casanova, Sepúlveda, Llançà, Gran Via, pg. de Gràcia, rda. Universitat, rda. Sant Antoni, Villarroel, Tamarit, Rocafort, Manso, Calàbria, rda. Sant Pau, Marquès de Campo Sagrado, Viladomat, Parlament, av. Paral·lel i Entença per tornar al punt de partida, al carrer Floridablanca.

Tot plegat provocarà diferents afectacions a una vintena de línies de bus de TMB, que veuran alterat o limitat el recorregut mentre es desenvolupi la cursa: D20, H12, H14, H16, V11, V13, V15, 7, 13, 21, 24, 41, 50, 54, 55, 59, 66, 67, 120 i 121.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 19.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

El Tramvia Blau suspendrà el servei el mes vinent per modernització de la infraestructura

Dc, 17/01/2018 - 19:06
17.01.2018Autor: Premsa TMBEl Tramvia Blau suspendrà el servei el mes vinent per modernització de la infraestructuraSubtítol: L'històric transport de l'avinguda Tibidabo continuarà sent una eina viva de difusió de la cultura de la mobilitat mitjançant el programa TMB Educa. La connexió entre la plaça Kennedy i la plaça del Doctor Andreu està assegurada amb la línia regular d'autobusos 196

El Tramvia Blau deixarà de circular a partir del mes de febrer vinent per donar pas a un pla de modernització a fons de la infraestructura que li permeti circular molts anys més amb plenes garanties de seguretat. La remodelació ha estat aprovada per l’Autoritat del Transport Metropolità, amb el compromís d’incloure’n el finançament en el Contracte Programa per al període 2018-2021.

Així, l’històric transport turístic, que a la temporada d’hivern funciona els dissabtes, diumenges i festius, farà les últimes circulacions el diumenge 28 de gener abans d’aquesta pausa, que està motivada per causes tècniques i que tindrà la durada necessària per executar una renovació completa de les vies, que daten dels anys 80 del segle passat, i de la catenària que subministra l’electricitat als vehicles, així com per establir un nou esquema de circulació a l’avinguda Tibidabo.

Mentre duri l’afectació, els usuaris podran utilitzar com a alternativa la línia 196 de bus (Pl. Kennedy - Bellesguard) que realitza part del trajecte per l’avinguda Tibidabo i que circula tots els dies de 7.30 a 22 hores, amb freqüències de 13 minuts la major part del dia.

Si bé els tramvies no podran circular pel seu itinerari clàssic, sí que participaran en activitats de difusió cultural i del patrimoni històric, a través del programa TMB Educa, que ampliarà les seves activitats al voltant dels tallers i cotxeres situats a la plaça de la Central.

El Tramvia Blau, que data del 1901, és l’únic supervivent de l’antiga xarxa de tramvies de Barcelona. Fa un recorregut de 1.276 metres des de l’inici de l’avinguda del Tibidabo fins a la plaça del Doctor Andreu, i salva un desnivell de 93 metres.

TMB n’és l’operador des del 1981, per cessió de l’Ajuntament de Barcelona, i l’ha mantingut en funcionament des del 1985, amb una interrupció a principis dels anys 90 motivada per la construcció de la ronda de Dalt. En els últims anys, l’empresa hi ha realitzat regularment el manteniment necessari, així com també importants actuacions de modernització parcial, l’última de les quals, l’actualització de la subcentral elèctrica, la tardor passada, amb una inversió de 300.000 euros. Anteriorment, TMB va realitzar la reforma de tres tramvies, els números 5, 6 i 7, per adaptar-los als requisits actuals de seguretat en la circulació.

Darrera modificació: 17.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB manté l’alt ritme inversor el 2017 amb 83 milions d’euros per renovar actius de Metro i Bus

Dc, 17/01/2018 - 11:05
17.01.2018Autor: Premsa TMBTMB manté l’alt ritme inversor el 2017 amb 83 milions d’euros per renovar actius de Metro i BusSubtítol: Les partides principals han servit per rejovenir la flota d’autobusos, posar al dia trams de vies i altres infraestructures del metro i rehabilitar cinc estacions

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha disposat l’any 2017 d’un pressupost d’inversions de 83 milions d’euros per efectuar millores als actius de les xarxes de metro i autobusos així com als sistemes tecnològics i de comunicacions de les àrees de negoci i de l’entorn corporatiu. Aquesta xifra, similar a la de l’any anterior, segueix suposant un increment del 90% respecte de les inversions efectuades el 2015, i del 250% respecte de la xifra del 2014.

Els dos últims anys s’ha recuperat la normalitat en la renovació d’actius de la companyia amb l’objectiu de rejovenir les flotes, assegurar el bon funcionament de les xarxes, millorar-ne l’eficiència energètica i en definitiva garantir una qualitat sostinguda del servei de transport.

Les inversions havien disminuït dràsticament a partir del 2010 coincidint amb la reducció del finançament del sistema de transport públic, fins a situar-se en una cota mínima de 19,5 milions d’euros en l’exercici 2014. Aquesta davallada va ser conseqüència de les mesures d’estalvi que TMB va haver d’aplicar per reduir les necessitats financeres de les empreses de Metro i Bus, la qual cosa va obligar a prioritzar les inversions i optimitzar els recursos disponibles.

La represa parcial del ritme inversor va començar el 2015, després que el novembre del 2014 les administracions competents en el transport públic de la regió de Barcelona firmessin l’acord de sanejament financer del sistema i es comprometessin a incrementar-hi les aportacions. Al mateix temps TMB i l’ATM establien un nou contracte programa que suposa una aportació global de 1.394,5 milions d'euros dels pressupostos públics per subvenir les necessitats del quadrienni 2014-2017.

La distribució de les inversions del 2017 per àmbits és la següent:

xifres en milions d’euros

 

Xarxa de Metro

37,036

Xarxa de Bus

31,542

Àrea de Tecnologia

11,946

Altres departaments

2,829

TOTAL INVERSIONS

83,354

 

Algunes de les inversions més importants realitzades aquest any o en curs de realització són les següents:

Renovació de la flota d’autobusos

La falta de recursos dels últims anys havia fet que s’alentís la substitució dels autobusos amb més antiguitat i per tant ha augmentat l’edat mitjana de la flota, que havia arribat a prop de 10 anys. La contractació de nous vehicles està corregint aquesta tendència (a finals del 2017 se situava en 9,3 anys), a més d’incrementar la qualitat ambiental de la flota, ja que s’estan seleccionant els models més nets que la indústria pot oferir per a cada necessitat.

Així, per a la renovació de flota corresponent al 2017 la comanda, realitzada després d’un concurs públic, consta de 83 autobusos: 54 articulats híbrids, 14 estàndards de gas natural comprimit, 8 cotxes de dos pisos per al Barcelona Bus Turístic i 7 autobusos articulats elèctrics.

L’import global de l’adquisició dels 83 vehicles ascendeix a 38,2 milions d’euros i la seva entrada en servei es produirà les pròximes setmanes.

Renovació de via a la línia 1 de metro

A l’agost TMB va rehabilitar integralment la via a la línia 1, entre les estacions de Baró de Viver i Fondo, a Santa Coloma de Gramenet. L’obra, per un import de 4,5 milions, va servir per corregir els efectes de les filtracions de l’alt nivell freàtic i substituir un aparell de via que havia arribat al final de la seva vida útil. L’actuació va incloure el desballestament de la via existent, la demolició del formigó que constitueix la solera de la via, la instal·lació de nous carrils, fixacions i travesses i el formigonat de la nova via.

Renovació de via a la línia 3 de metro

També s’han realitzat obres de renovació de vies en diferents trams de la línia 3 entre les estacions de Lesseps i Vall d’Hebron. L’actuació va incloure la retirada del balast vell i de les travesses, la col·locació de les travesses de formigó, l’aportació de nou balast i finalment la substitució del carril d’acer i la creació d’un nou drenatge de via. Al mateix temps es va substituir un aparell de via situat entre Penitents i Vall d’hebron. TMB hi ha invertit 2,7 milions d’euros.

Rehabilitació d’estacions de metro

Al llarg del 2017, s’han dut a terme les execucions de les obres de rehabilitació integral de tres estacions de metro (Besòs Mar L4, Paral·lel L2 i L3 i Passeig de Gràcia L3) i de les obres de condicionament d'andanes i altres zones de dues més (Universitat i Fondo, de la línia 1), per un import global de 8,26 milions d'euros. Els treballs han finalitzat o bé estan en fase d’últims acabats.

Les rehabilitacions integrals consisteixen a reconfigurar vestíbuls per aprofitar millor l'espai, substituir paviments, graons, sostres i revestiments de parets, millorar la il·luminació, renovar la senyalització informativa i el mobiliari i instal·lar barreres de control del tipus més efectiu on sigui necessari. En el disseny arquitectònic es procura distribuir els espais per facilitar els fluxos de persones, augmentar la sensació de lluminositat amb acabats de tonalitats clares i facilitar el manteniment posterior amb l'elecció de materials de resistència elevada.

Tecnologies de la informació i telecomunicacions

En aquest àmbit s’estan aplicant les previsions del full de ruta del Pla Director de Tecnologies de TMB, dins del qual aquest any es desenvoluparan les actuacions següents, que sumen 10 milions d’euros:

 • Renovació tecnològica per obsolescència en infraestructura de la xarxa de comunicacions, en els sistemes de comunicacions de radiofreqüència i telefonia i en sistemes de videovigilància.
 • L’adequació dels sistemes embarcats de Bus i el sistema d’ajuda a l’explotació (SAE) per a l’evolució dels sistemes de comunicació en temps real i els models operatius de la xarxa de bus (inclou el servei de Barcelona Wifi)
 • Sistemes per a la informació de servei a l’usuari, com la megafonia en estacions i els canals digitals
 • Sistemes d’informació (infraestructura de processament, emmagatzematge, monitorització d’operacions, analítiques, aplicacions per a l’operació...
 • Projecte de videovigilància embarcada al metro i wifi als dipòsits de Metro.
Darrera modificació: 17.01.2018Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per als concerts de Lady Gaga al Palau Sant Jordi

Dv, 12/01/2018 - 10:00
12.01.2018Autor: Premsa TMBTransport públic per als concerts de Lady Gaga al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà diumenge 14 i dimarts 16 un servei especial d'autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d'Espanya.

Amb motiu dels dos concerts que oferirà la cantant Lady Gaga al Palau Sant Jordi (19.30 hores) diumenge 14 de gener i dimarts 16 de gener, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà tots dos dies un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzin els concerts (a partir de les 22.30 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu dels concerts, es reforçarà tots dos dies amb més vehicles entre les 17.30 i les 21 hores.

Els diumenges i els dies feiners el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 12.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dijous, 11 de gener (Barça - Celta)

Dc, 10/01/2018 - 10:00
10.01.2018Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dijous, 11 de gener (Barça - Celta)Subtítol: El metro prolongarà una hora el servei i funcionarà fins a la 1 de la matinada.

Per al partit de tornada dels vuitens de final de la Copa del Rei entre el Barça i el Celta de Vigo de demà dijous, 11 de gener, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 21.30 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

 • Metro: De manera excepcional, la xarxa de metro estarà oberta fins a la 1 de la matinada, en el marc de l’acord assolit entre TMB i el FC Barcelona per prolongar el servei de metro en dies de partit a última hora per facilitar la tornada a casa del públic assistent. Com és habitual, el metro es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3.
   
 • Autobusos: Es reforçarà el servei de la línia H8 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3,10 €.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 10.01.2018Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Pàgines

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE