Diumenge, 20 d'agost de 2017

Notes de premsa

 

Subscribe to Canal Notes de premsa
Actualitzat: fa 2 hores 52 minuts

Finalitzen les afectacions al metro després de l’acte de rebuig de l’atemptat de Barcelona

Dv, 18/08/2017 - 13:15
18.08.2017Autor: Premsa TMBFinalitzen les afectacions al metro després de l’acte de rebuig de l’atemptat de BarcelonaSubtítol: La xarxa donarà servei avui fins a les 2 de la matinada com cada divendres, i no de manera continuada tota la nit

Les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona s’han normalitzat pràcticament del tot després de l’acte institucional que s’ha celebrat a les 12 h la plaça de Catalunya en rebuig de l’atemptat d’ahir a la Rambla de Barcelona i de suport a les víctimes.

A la mateixa hora, els trens de la xarxa de metro i els autobusos s’han aturat simbòlicament per fer evident la repulsa contra el terrorisme i s’han fet concentracions silencioses d’un minut davant les portes dels centres de treball de TMB.

Així, a partir de les 12.42, les estacions de metro de Catalunya (L1 i L3) i Liceu (L3), que estaven tancades des de les 8.45 per motius de seguretat, han obert les portes i per tant els trens ja hi paren amb normalitat.

Com que s’han declarat tres dies de dol a la ciutat, s’ha suspès el servei continuat de metro que estava previst de manera extraordinària per aquesta pròxima matinada, com a reforç de mobilitat al voltant de les Festes de Gràcia. Per tant, la xarxa prestarà servei fins a les 2 de la matinada, com cada divendres. Demà dissabte el servei sí que serà ininterromput, igual que  cada cap de setmana.

Pel que fa als autobusos, s’han anat normalitzant les línies a mesura que s’obrien els carrers de l’entorn de la plaça de Catalunya, excepte la V13 i la 59, que no poden circular per la Rambla i estan desviades.

El Barcelona Bus Turístic, per la seva banda, ha començat el servei entre les 12.30 i les 13 hores. Excepcionalment, les tres línies d’aquest transport turístic seran gratuïtes al llarg del dia d’avui.


Banderes a mig pal avui a la seu central de TMB / Foto. TMB

Darrera modificació: 18.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Aturada d’un minut al metro i el bus avui a les 12 h, en rebuig de l’atemptat de Barcelona

Dv, 18/08/2017 - 09:50
18.08.2017Autor: Premsa TMBAturada d’un minut al metro i el bus avui a les 12 h, en rebuig de l’atemptat de BarcelonaSubtítol: Amb motiu de l'acte institucional antiterrorista, les estacions de Catalunya i Liceu estaran tancades fins a les 13 hores, i es desvien els autobusos

Les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona s’aturaran avui al migdia un minut com a mostra de suport i solidaritat amb les víctimes i familiars de l’atemptat d’ahir a la Rambla de Barcelona. L’acte simbòlic de rebuig als fets i al terrorisme en general ha estat consensuat entre la direcció de l’empresa i els representants dels treballadors, i coincidirà amb l’acte institucional que se celebrarà a la plaça de Catalunya pels mateixos motius.

A partir de les 12 del migdia, els trens i els autobusos de totes les línies s’aturaran a l’estació o parada més pròxima i reprendran la marxa un minut després.

A la mateixa hora també es faran concentracions silencioses d’un minut davant les portes dels centres de treball de TMB.

El sistema de megafonia i els indicadors lluminosos de les estacions, així com els canals digitals de la companyia, informaran d’aquesta mesura.

En relació amb l’acte de la plaça Catalunya, les mesures de seguretat obliguen a tancar les estacions de metro de Catalunya i Liceu des de les 8.45 fins a les 13 hores aproximadament. Actualment els trens passen de llarg, sense aturar-s’hi.

Pel que fa als autobusos, les línies que travessen o finalitzen a la plaça Catalunya es desvien per carrers de l’entorn. Des de primera hora es mantenen els desviaments de les línies V13 i 59, que no circulen per la Rambla, i la terminal de la línia 66 s’ha desplaçat a la ronda Universitat.

Darrera modificació: 18.08.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Les estacions de metro de Catalunya i Liceu tanquen durant l'acte de rebuig del terrorisme

Dv, 18/08/2017 - 08:44
18.08.2017Autor: Premsa TMBLes estacions de metro de Catalunya i Liceu tanquen durant l'acte de rebuig del terrorismeSubtítol: L'afectació es mantindrà fins a les 13 hores aproximadament, per indicació de les autoritats. Els autobusos es desviaran per fora de la plaça Catalunya

En relació amb l’acte institucional en suport a les víctimes de l’atemptat d'ahir a la Rambla i de condemna del terrorisme, que tindrà lloc a la plaça Catalunya a les 12 h, les mesures de seguretat obliguen a tancar les estacions de metro de Catalunya (línies 1 i 3) i Liceu des de les 8.45 fins a les 13 hores aproximadament. Per tant a partir d'ara els trens passen de llarg, sense aturar-s’hi. La resta de la xarxa funciona normalment.

Pel que fa als autobusos, les línies que travessen o finalitzen a la plaça Catalunya es desviaran durant l'acte. Des de primera hora es mantenen els desviaments de les línies V13 i 59, que no circulen per la Rambla, i la terminal de la línia 66 s’ha desplaçat a la ronda Universitat.

Darrera modificació: 18.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Normalitat al servei de metro excepte a la L3, en què els trens no paren a Liceu i Drassanes

Dv, 18/08/2017 - 05:58
18.08.2017Autor: Premsa TMBNormalitat al servei de metro excepte a la L3, en què els trens no paren a Liceu i Drassanes Subtítol: Els autobusos no circulen per la Rambla ni pel costat Llobregat de la plaça de Catalunya, a causa del perímetre de seguretat establert per la policia al centre de la ciutat

El servei de metro s’ha iniciat aquest matí a les 5 amb normalitat en la circulació de trens a totes les línies, si bé a la línia 3 es mantenen tancades les estacions de Liceu i Drassanes: això vol dir que els trens hi passen però no hi paren. A l’estació de Catalunya, estan tancats els accessos del costat mar de la plaça; per tant, els passatgers de la línia 3 han d’entrar i sortir a través dels accessos de la línia 1, situats al costat muntanya, i fer servir el passadís d’enllaç.

Pel que fa al servei d’autobús, les restriccions imposades pels Mossos d’Esquadra fan que les línies V13 i 59 no puguin circular per la Rambla, escenari de l’atemptat terrorista d’ahir. Aniran per Via Laietana. Tampoc transiten pel costat Llobregat de la plaça de Catalunya, cosa que obliga a traslladar temporalment la terminal de la línia 66 a la ronda Universitat. Altres restriccions i la congestió de trànsit poden afectar les prestacions de diverses línies al llarg del matí.

Darrera modificació: 18.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Afectacions a les xarxes de TMB amb motiu de l’atemptat d’avui a la Rambla de Barcelona

Dj, 17/08/2017 - 21:04
17.08.2017Autor: Premsa TMBAfectacions a les xarxes de TMB amb motiu de l’atemptat d’avui a la Rambla de Barcelona Subtítol: Les línies 2 i 3 de metro funcionen parcialment i gran part del servei d'autobús està alterat com a conseqüència del perímetre de seguretat establert al centre de la ciutat

L’atemptat comès aquesta tarda a la Rambla de Barcelona ha tingut efectes en els xarxes de transport públic que gestiona TMB, a causa de l’establiment de perímetres de seguretat d’àmbit creixent al voltant del lloc dels fets. Tant la xarxa de metro com la d’autobusos estan patint alteracions de servei importants, en funció de les indicacions que han anat donant les autoritats policials i de protecció civil.

Les afectacions han començat a les 17.20 a la zona de plaça Catalunya i Rambles, amb el tancament de les estacions de metro de Catalunya, Liceu i Drassanes, i els desviament dels autobusos que circulen per la Rambla.

A la xarxa de metro, les alteracions vigents són les següents:

 • L1: els trens no paren a Universitat i Catalunya.
 • L2: circula entre Sagrada Família i Badalona Pompeu Fabra.
 • L3: funciona entre Zona Universitària i Espanya, d’una banda, i de Lesseps a Trinitat Nova, de l’altra.
 • L4: els trens no paren a Passeig de Gràcia.

Les línies L9 Sud, L9 Nord, L10 i L11 funcionen amb normalitat. Durant uns 45 minuts, a partir de les 19.25, ha estat sense servei el sector Zona Universitària - Maria Cristina de la L3 i l’estació Zona Universitària de la L9 Sud, en relació amb un succés a l’exterior i seguint també instruccions de les autoritats policials.

Al mateix temps, el servei d’autobús ha experimentat alteracions severes a causa de les restriccions de trànsit imposades al centre de la ciutat. Inicialment TMB ha aplicat desviaments per l’exterior del perímetre format pels carrers Casanova, Aragó, passeig de Sant Joan i de Colom. A partir de les 6 de la tarda, s’ha suspès el servei del Barcelona Bus Turístic i s’han retirat també cotxes de les línies regulars que travessen el centre. A partir de les 8 del vespre, els cordons de seguretat han fet que el 90% de les línies quedin afectades d’una manera o altra.

En la situació excepcional creada per l’atemptat d’aquesta tarda, TMB ha actuat amb diligència per col·laborar en la labor dels cossos policials i sanitaris, així com per protegir la seguretat dels passatgers. De manera excepcional, s’ha autoritzat a viatjar sense bitllet a les xarxes de metro i autobusos, per facilitar l’evacuació dels ciutadans que volien tornar a casa. A instàncies de la policia, a més, s’han facilitat autobusos per formar cordons de seguretat en les principals vies d’accés a Barcelona.

TMB condemna rotundament l’atemptat terrorista comès avui a Barcelona i se solidaritza amb les víctimes.

Darrera modificació: 17.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Sense servei al funicular de Montjuïc, per una incidència tècnica

Dj, 17/08/2017 - 12:47
17.08.2017Autor: Premsa TMBSense servei al funicular de Montjuïc, per una incidència tècnicaSubtítol: Des d'aquest migdia un servei especial d'autobusos fa el recorregut entre Paral·lel i l'avinguda Miramar

El funicular de Montjuïc no donarà servei durant la resta del dia d’avui a causa d’una incidència tècnica. Com a alternativa, els usuaris tenen a la seva disposició un servei especial d’autobusos que fa el recorregut entre les estacions de Paral·lel i Parc de Montjuïc.

Des de les 12 h, quan s’ha trencat un element mecànic del sistema de tensionat d’un cable secundari, no és possible oferir el servei amb normalitat. S’ha habilitat un servei substitutori amb dos autobusos. També es pot arribar a l’avinguda Miramar amb la línia regular d’autobusos 150, des de la plaça d’Espanya.

Els tècnics de TMB estan treballant per resoldre l’avaria i restablir el servei. La incidència s’està comunicant als usuaris mitjançant megafonia, indicadors lluminosos, empleats situats a les estacions, l’aplicació TMB App, la web corporativa i xarxes socials.

Darrera modificació: 17.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per a les Festes de Gràcia 2017, del 15 al 21 d'agost

Dll, 14/08/2017 - 12:40
14.08.2017Autor: Premsa TMBTransport públic per a les Festes de Gràcia 2017, del 15 al 21 d'agostSubtítol: El metro funcionarà 67 hores sense interrupció del 18 al 20 d'agost

Amb motiu de la celebració de la Festa Major de Gràcia 2017, que tindrà lloc del 15 al 21 d’agost, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana la utilització dels transports públics en els desplaçaments als llocs d’aquesta celebració tan popular i massiva.

TMB recomana l’ús de la xarxa de metro per als desplaçaments i també les estacions més properes als diferents punts del barri de Gràcia on es faran les activitats programades per la festa major. 

L3 - Diagonal, Fontana, Lesseps
L4 - Verdaguer, Joanic
L5 - Diagonal, Verdaguer

El metro reforçarà amb personal de seguretat les estacions més concorregudes durant les festes. 

A més, cal destacar que les nits del 18 i 19 d’agost el metro funcionarà de forma continuada, per tant oferirà 67 hores de servei sense interrupció. Els trens circularan des de les 5 de la matinada de divendres, 18 d’agost, fins a les 12 de la nit del dia 20 (és a dir, fins a la finalització del servei de diumenge). Tot plegat suposarà un important element per afavorir la mobilitat de les persones que vulguin assistir a les diferents activitats programades per aquestes nits. 

També es pot arribar a Gràcia amb les línies regulars d’autobús de TMB: H6, H8, V15, V17, 6, 20, 22, 24, 27, 32, 33, 34, 39, 45, 47, 55, 92, 114 i 116.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 14.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Dimarts es restableix el servei de la línia 3 de metro entre Vall d'Hebron i Canyelles

Dll, 14/08/2017 - 11:21
14.08.2017Autor: Premsa TMBDimarts es restableix el servei de la línia 3 de metro entre Vall d'Hebron i CanyellesSubtítol: Les obres que s'han de fer en aquest tram tenen una segona fase que afectaran el servei entre Lesseps i Vall d'Hebron del 22 d'agost al 3 de setembre

Demà dimarts, 15 d’agost, es restablirà el servei de la línia 3 de metro al tram entre les estacions de Vall d’Hebron i Canyelles, que està suspès des del 29 de juliol passat per treballs de millora dels elements de la infraestructura de la via. Des de les 5 del matí de dimarts els trens tornaran a circular amb normalitat entre tots dos extrems de la línia, de Zona Universitària a Trinitat Nova i a la inversa, tal com estava previst.

La suspensió del servei durant 17 dies ha permès executar obres per substituir dos aparells de via de tipus diagonal ubicats entre les estacions de Vall d’Hebron i Montbau que milloraran l’accés a la zona nord del taller de Sant Genís. Durant aquest temps els usuaris afectats han pogut utilitzar com a alternativa un servei especial d’autobusos.

Segona fase d’obres a la línia 3, el 22 d’agost

Les tasques de manteniment a la via que es duen a terme a la línia 3 es fan en dues fases diferenciades; en total les obres duraran 30 dies. L’actuació se centra en la millora d’elements de la infraestructura de la via de l’entorn de les estacions de Vall d’Hebron, Vallcarca i Penitents. El pressupost de l’actuació puja a 2,7 milions d’euros.

Des de dimarts 22 d’agost fins al diumenge 3 de setembre (tots dos inclosos), estarà tancat el tram de la línia 3 entre Lesseps i Vall d’Hebron, de 2,5 quilòmetres de longitud. Per tant, quedaran sense servei dues estacions (Vallcarca i Penitents). La resta de la línia 3, entre Zona Universitària i Lesseps, d’una banda, i de Vall d’Hebron a Trinitat Nova, de l’altra, funcionarà amb normalitat. 

En aquest cas també s’habilitarà un servei especial d’autobusos que cobrirà el tram en obres entre Lesseps i Vall d’Hebron, amb parada a cada una de les estacions afectades i que funcionarà amb el mateix horari del metro i una capacitat equivalent. 

Per arribar a l’estació de Vall d’Hebron es podrà utilitzar la línia 5 de metro, on té correspondència. A la zona de Vallcarca i Penitents també hi arriben les línies regulars d’autobús V15 i 27.

Darrera modificació: 14.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

El funicular de Montjuïc funciona amb normalitat un cop resolta la incidència d'aquest matí

Dv, 11/08/2017 - 13:37
11.08.2017Autor: Premsa TMBEl funicular de Montjuïc funciona amb normalitat un cop resolta la incidència d'aquest matí

El servei al funicular de Montjuïc s’ha normalitzat  a les 13:25 h un cop resolta la incidència tècnica que el mantenia aturat des de les 8:45 h d’aquest matí.

Durant la suspensió del servei, ocasionada per una incidència tècnica en el sistema de comandament, ha funcionat un servei especial d’autobusos entre les estacions de Paral·lel i Parc de Montjuïc.

Els usuaris també han pogut arribar a l’Avinguda Miramar amb la línia regular d’autobusos 150, des de la plaça d’Espanya.

La incidència s’ha comunicat als usuaris mitjançant megafonia, indicadors lluminosos, empleats situats a les estacions, l’aplicació TMB App, la web corporativa i xarxes socials.

Darrera modificació: 11.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Sense servei al funicular de Montjuïc per una incidència tècnica

Dv, 11/08/2017 - 12:40
11.08.2017Autor: Premsa TMBSense servei al funicular de Montjuïc per una incidència tècnica

El funicular de Montjuïc no dóna servei aquest matí, a causa d’una incidència tècnica. Com a alternativa, els usuaris tenen a la seva disposició un servei especial d’autobusos que fa el recorregut entre les estacions de Paral·lel i Parc de Montjuïc.

Des de les 8:45 h, una incidència tècnica en el sistema de comandament, no permet oferir el servei amb normalitat. S’ha habilitat un servei substitutori amb tres autobusos. També es pot arribar a l’Avinguda Miramar amb la línia regular d’autobusos 150, des de la plaça d’Espanya.

Els tècnics de TMB estan treballant per resoldre l’avaria i restablir el servei. La incidència s’està comunicant als usuaris mitjançant megafonia, indicadors lluminosos, empleats situats a les estacions, l’aplicació TMB App, la web corporativa i xarxes socials.

Darrera modificació: 11.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al partit d'anada de la Supercopa de futbol, diumenge 13 d'agost

Dv, 11/08/2017 - 10:25
11.08.2017Autor: Premsa TMBTransport públic per al partit d'anada de la Supercopa de futbol, diumenge 13 d'agostSubtítol: El metro prolongarà una hora el servei i funcionarà fins a la 1 de la matinada

Per al partit d’anada de la Supercopa d’Espanya que se celebrarà el proper diumenge, 13 d’agost, entre el Barça i el Reial Madrid al Camp Nou a partir de les 22.00 hores, TMB reforçarà el servei de metro, per assistir a l’estadi, i d’autobusos, a la sortida del partit.
  
Els serveis i reforços previstos són els següents:

Metro: De manera excepcional, la xarxa de metro estarà oberta fins a la 1 de la matinada, en el marc de l’acord assolit el passat mes de setembre entre TMB i el FC Barcelona per prolongar el servei de metro en dies de partit a última hora per facilitar la tornada a casa del públic assistent.

Com és habitual, el metro es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. 

Autobusos: Com es fa habitualment els dies de partit, a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet val 2,90 €.

Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 11.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dilluns 7 d'agost (Trofeu Joan Gamper)

Dv, 04/08/2017 - 10:23
04.08.2017Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dilluns 7 d'agost (Trofeu Joan Gamper)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies feiners

Per al partit corresponent al 52è Trofeu Joan Gamper que se celebrarà el proper dilluns 7 d’agost, entre el Barça i el Chapecoense al Camp Nou a partir de les 20.30 hores, i per a les activitats prèvies, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos. 

Els serveis i reforços previstos són els següents:

Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions de metro que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5), Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud) i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. Dilluns el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 50 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet val 2,90 €.

Per a més informació, es pot consultar l'avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 04.08.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB denuncia l'atac a un Barcelona Bus Turístic per un grup d'encaputxats

Dll, 31/07/2017 - 12:50
31.07.2017Autor: Premsa TMBTMB denuncia l'atac a un Barcelona Bus Turístic per un grup d'encaputxats Subtítol: La denúncia es presenta un cop quantificats els danys materials i les pèrdues ocasionades per l’incident

Transports Metropolitans de Barcelona presenta denúncia davant el jutjat de guàrdia per l’atac a un autobús turístic una vegada s’han recopilat totes les dades de l’incident i s’han valorat els danys materials i de l’aturada del servei, per una quantia de 1.849,24 €, ja que el vehicle no va poder continuar donant servei i es va haver de retirar a la cotxera. El passat 28 de juliol ja s’havien comunicat els fets als Mossos d’Esquadra.

El Barcelona Bus Turístic, una iniciativa conjunta de TMB i Turisme de Barcelona, va néixer fa 30 anys i és el bus turístic oficial de la ciutat de Barcelona. Els seus avantatges són notables per al sistema de transport urbà i per a la ciutat. A més de la generació d'activitat, l'aportació de visitants a 70 equipaments culturals i d’oci i la promoció internacional que representa, hi ha una millor organització i distribució de l'afluència turística i un menor impacte en l'ocupació de l'espai, ja que el conjunt dels viatgers del bus turístic en temporada alta equival a la circulació de 500 autocars menys. A banda, els beneficis (12,5 milions d'euros el 2015) es destinen íntegrament a finançar el transport urbà (80%) i la promoció turística de la ciutat (20%).

En aquest sentit, per al transport urbà de viatgers, l'aportació dels beneficis del Barcelona Bus Turístic al pressupost de TMB suposa una contribució important al sosteniment del transport públic regular i una disminució de les necessitats de finançament, via tarifes integrades o aportacions de les administracions públiques, equivalent a uns 10 milions d'euros anuals. 

Darrera modificació: 31.07.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Firmat el Conveni Col·lectiu de Metro de TMB per als anys 2016-2019

Dv, 28/07/2017 - 15:16
28.07.2017Autor: Premsa TMBFirmat el Conveni Col·lectiu de Metro de TMB per als anys 2016-2019 Subtítol: L'acord suposa estabilitat laboral i organitzativa de l’empresa per als propers anys i unes condicions laborals de qualitat per a la plantilla

L'acord suposa estabilitat laboral i organitzativa de l’empresa per als propers anys i unes condicions laborals de qualitat per a la plantilla

La Direcció de la companyia de Metro i el Comitè d’Empresa han subscrit avui el nou Conveni Col·lectiu de Metro, que tindrà una vigència de quatre anys, del 2016 al 2019, un cop les bases dels sindicats han ratificat el preacord assolit ahir dijous, 27 de juliol.

El text garanteix l’estabilitat laboral i organitzativa de l’empresa de Metro per als propers anys i unes condicions laborals de qualitat per a la plantilla, amb una millora de les condicions econòmiques i socials. Això demostra la predisposició de TMB per arribar a acords, amb l’objectiu de prestar el millor servei públic de transport a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Els principals punts que conté el document són:

 • Estabilitat: vigència del conveni fins al 2019
 • Garantia del poder adquisitiu, en el marc del finançament del transport públic
 • Millora de drets i beneficis socials: manteniment de la jubilació parcial i generació d’ocupació estable, mesures de conciliació de la vida familiar i laboral, formació professional dual
 • Millora de l’organització del treball

Aquest acord ha de permetre mantenir l’equilibri necessari per prestar un servei de qualitat i alhora garantir la viabilitat de l’empresa. En aquest sentit, TMB ha acceptat el límit legal al qual pot arribar com a ens públic, i també ha arribat al topall de la disponibilitat de recursos de l’empresa; uns recursos que procedeixen dels ciutadans i que, per tant, s’han de gestionar amb responsabilitat i eficiència.

Darrera modificació: 28.07.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Els treballadors de Metro ratifiquen el conveni que donarà estabilitat laboral i organitzativa

Dj, 27/07/2017 - 18:16
27.07.2017Autor: Premsa TMBEls treballadors de Metro ratifiquen el conveni que donarà estabilitat laboral i organitzativa Subtítol: TMB agraeix l'actitud de la ciutadania davant la vaga i lamenta les molèsties que li hagin comportat

L’aprovació per part de les assemblees de treballadors de Metro de la proposta de conveni  formulada pel Departament de Treball de la Generalitat el passat 24 de juliol, posa fi a la convocatòria de vagues indefinides que durant els últims dotze dilluns han afectat la mobilitat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Després de quasi dos anys de negociació, la Direcció de TMB expressa la seva satisfacció per l’acord assolit i manifesta el seu reconeixement a l’esforç i voluntat de totes les parts per arribar a un acord, així com el paper desenvolupat durant el procés de mediació pel Departament de Treball de la Generalitat.

TMB agraeix a la ciutadania la seva paciència i col·laboració, així com l’actitud que ha mantingut al llarg d’aquest conflicte i lamenta les molèsties que han patit els viatgers que cada dilluns agafen el metro.

La proposta de conveni formulada pel Departament de Treball de la Generalitat garanteix l’estabilitat laboral i organitzativa de l’empresa de Metro per als propers anys i unes condicions laborals de qualitat per a la plantilla, amb una millora de les condicions econòmiques i socials.

Durant el procés de negociació, la Direcció de TMB ha demostrat un tarannà flexible, dialogant i responsable, que l’ha portat a realitzar el màxim esforç possible per atendre les reivindicacions dels treballadors, sense hipotecar les millores en el servei que reclamen els usuaris i la ciutadania.

Aquest acord ha de permetre mantenir l’equilibri necessari per prestar un servei de qualitat i alhora garantir la viabilitat de l’empresa. En aquest sentit, TMB ha acceptat el límit legal al qual pot arribar com a ens públic, i també al topall de la disponibilitat de recursos de l’empresa; uns recursos que procedeixen dels ciutadans i que, per tant, s’han de gestionar amb responsabilitat i eficiència.

El restabliment de la normalitat en la prestació del servei de metro permetrà continuar sumant nous usuaris al transport públic. En els primers sis mesos de l’any, la xarxa de metro ha experimentat un notable increment del passatge, del 5,8%.  S’hi van fer 203,17 milions de viatges, amb un guany d’11,12 milions.

Darrera modificació: 27.07.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Recordatori: serveis mínims i recomanacions amb motiu de les aturades de dilluns al metro

Dv, 21/07/2017 - 12:17
21.07.2017Autor: Premsa TMBRecordatori: serveis mínims i recomanacions amb motiu de les aturades de dilluns al metroSubtítol: En hores punta (de 7 a 9 h i de 16 a 18 h) circularan el 40% dels trens, mentre que a la nit (de 20.30 a 22.30 h) l'oferta serà el 20% de l'habitual

El proper dilluns, 24 de juliol, els ciutadans continuaran patint les conseqüències de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro tots els dilluns laborables en diferents franges horàries. Fins ara els convocants han rebutjat totes les sortides que ha proposat la mediació de la Generalitat al llarg dels dos últims mesos per tancar el conveni col·lectiu i posar fi al conflicte.

Recordem que es mantindran els serveis essencials dictats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta i del 20% en hores vall. En aquestes franges el servei previst serà el següent (amb l’avís que les alteracions començaran abans i s’allargaran fins més tard, a causa del temps necessari per a la retirada i la incorporació de trens):

 • De 7 a 9 h, 40%: intervals de 9-13 minuts a les línies convencionals i de 14-18 a les automàtiques
 • De 16 a 18 h, 40%: intervals de 10-13 minuts a les línies convencionals i de 14-24 a les automàtiques
 • De 20.30 a 22 h, 20%: intervals de 20-26 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques
 • De 22 a 22.30 h, 20%: intervals de 32-44 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques

TMB adverteix que aquesta oferta serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les hores punta del matí, de 7 a 9 h, i de la tarda, de 16 a 18 h. Per això recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament. En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa.

D'altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, serveis que tenen el manteniment assignat a personal de Metro.

Darrera modificació: 21.07.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Talls parcials al servei de metro de les línies 1 i 3 durant el mes d'agost, per obres

Dv, 21/07/2017 - 09:21
21.07.2017Autor: Premsa TMBTalls parcials al servei de metro de les línies 1 i 3 durant el mes d'agost, per obresSubtítol: El tram Torras i Bages - Fondo de la L1 estarà fora de servei del 31 de juliol al 31 d'agost. Les obres a la L3 es faran en dues fases. La primera comportarà la interrupció del servei entre les estacions de Vall d'Hebron i Canyelles, del 29 de juliol al 14 d'agost. La segona fase de les obres a la línia verda interromprà el servei entre Lesseps i Vall d'Hebron, del 22 d'agost al 3 de setembre

El servei de metro de Barcelona quedarà interromput parcialment aquest mes d’agost a les línies 1 i 3 a conseqüència de les obres de millora i manteniment de la xarxa que durà a terme Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). L’alteració del servei en aquestes línies s’ha planificat per a aquest mes d’agost tenint en compte la voluntat de minimitzar les afectacions als usuaris, atès que és l’època de més baixa demanda de mobilitat urbana.

Concretament, les afectacions del servei seran:

 • Línia 1, entre Torras i Bages i Fondo: el servei quedarà interromput entre aquestes estacions del 31 de juliol al 31 d’agost (tots dos inclosos).
   
 • Línia 3, les alteracions es desenvoluparan en dues fases. En la primera, la interrupció abastarà el tram d’estacions entre Vall d’Hebron i Canyelles (del 29 de juliol al 14 d’agost). A continuació, el tall afectarà el tram Lesseps - Vall d’Hebron, a partir del 22 d’agost fins al 3 de setembre.

Interrupció parcial del servei a la L1 (del 31 de juliol al 31 d’agost)

Des de dilluns vinent, 31 de juliol, fins al dijous 31 d’agost (tots dos inclosos), estarà tancat el tram de la línia 1 de metro entre Torras i Bages i Fondo, de tres quilòmetres de longitud. Per tant, quedaran sense servei quatre estacions (Trinitat Vella, Baró de Viver, Santa Coloma i Fondo). La resta de la línia 1, entre Hospital de Bellvitge i Torras i Bages, funcionarà amb normalitat.

Per reduir les molèsties als viatgers durant l’afectació, s’habilitaran dos serveis especials d’autobusos que cobriran el tram afectat. Una llançadora de bus enllaçarà Torras i Bages i Fondo (amb parada a Baró de Viver i Santa Coloma) que funcionarà amb el mateix horari del metro i una capacitat equivalent. Per arribar a Trinitat Vella, s’haurà d’utilitzar l’altre servei especial de bus que connectarà directament aquesta estació amb Torras i Bages. A Fondo s’hi podrà arribar igualment a través de la línia 9 Nord de metro, que té la seva pròpia estació. La línia 60 de bus de TMB també pot servir com a alternativa per desplaçar-se de Torras i Bages a Baró de Viver.

La suspensió del servei durant 32 dies el mes d’agost permetrà executar obres en diversos trams de la línia 1 situats entre Trinitat Vella i Fondo, a Barcelona i Santa Coloma, treballs que són incompatibles amb la circulació de trens.

En concret es renovaran aproximadament quatre quilòmetres de via simple (es modernitzarà completament la infraestructura de 1.000 metres de via i les travesses i fixacions dels 3.000 metres restants). També es renovarà i s’ampliarà el sistema de drenatge i se substituirà l’aparell de via de tipus diagonal de Santa Coloma. El pressupost de l’actuació s’eleva a 4,5 milions d’euros.
 

Interrupció parcial del servei a la L3 en dues fases

Les tasques de manteniment a la via que es duran a terme a la línia 3 es faran en dues fases diferenciades i comportaran afectacions en el servei de metro entre el 29 de juliol i el 14 d’agost (tots dos inclosos) en un primer moment i del 22 d’agost al 3 de setembre (tots dos inclosos) en una segona fase; en total les obres duraran 30 dies. L’actuació se centrarà en la millora d’elements de la infraestructura de la via de l’entorn de les estacions de Vall d’Hebron, Vallcarca i Penitents. El pressupost de l’actuació puja a 2,7 milions d’euros.

 • Fase 1: Vall d’Hebron - Canyelles (del 29 de juliol al 14 d’agost)

Des del dissabte 29 de juliol fins al dilluns 14 d’agost (tots dos inclosos), estarà tancat el tram de la línia 3 entre Vall d’Hebron i Canyelles, de tres quilòmetres de longitud. Per tant, quedaran sense servei tres estacions (Montbau, Mundet i Valldaura). La resta de la línia 3, entre Zona Universitària i Vall d’Hebron, d’una banda, i de Canyelles a Trinitat Nova, de l’altra, funcionarà amb normalitat.

Per reduir les molèsties als usuaris durant l’afectació, s’habilitarà un servei especial d’autobusos que cobrirà el tram en obres entre Vall d’Hebron i Canyelles amb parada a totes les estacions afectades pel tall, que funcionarà amb el mateix horari del metro i una capacitat equivalent.

Per arribar a l’estació de Vall d’Hebron es podrà utilitzar la línia 5 de metro, on té correspondència. També poden servir com a alternatives les línies regulars de bus H4, 27, 60 i 76.

La suspensió del servei durant 17 dies permetrà executar els treballs per substituir dos aparells de via de tipus diagonal ubicats entre les estacions de Vall d’Hebron i Montbau que milloraran l’accés a la zona nord del taller de Sant Genís.

 • Fase 2: Lesseps - Vall d’Hebron (del 22 d’agost al 3 de setembre)

Des de dimarts 22 d’agost fins al diumenge 3 de setembre (tots dos inclosos), estarà tancat el tram de la línia 3 entre Lesseps i Vall d’Hebron, de 2,5 quilòmetres de longitud. Per tant, quedaran sense servei dues estacions (Vallcarca i Penitents). La resta de la línia 3, entre Zona Universitària i Lesseps, d’una banda, i de Vall d’Hebron a Trinitat Nova, de l’altra, funcionarà amb normalitat.

En aquest cas també s’habilitarà un servei especial d’autobusos que cobrirà el tram en obres entre Lesseps i Vall d’Hebron, amb parada a cada una de les estacions afectades i que funcionarà amb el mateix horari del metro i una capacitat equivalent.

Per arribar a l’estació de Vall d’Hebron es podrà utilitzar la línia 5 de metro, on té correspondència. A la zona de Vallcarca i Penitents també hi arriben les línies regulars d’autobús V15 i 27.

La suspensió del servei durant 13 dies permetrà els treballs de renovació d’1,4 quilòmetres de via simple entre Vallcarca i Penitents i també se substituirà un aparell de via de tipus diagonal ubicat entre les estacions de Penitents i Vall d’Hebron.

Darrera modificació: 21.07.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L'estació de Diagonal acull una mostra amb imatges d'EFE dedicada als Jocs Olímpics del 92

Dc, 19/07/2017 - 18:16
19.07.2017Autor: Premsa TMBL'estació de Diagonal acull una mostra amb imatges d'EFE dedicada als Jocs Olímpics del 92 Subtítol: L'exposició, que forma part del programa d'actes de commemoració dels 25 anys dels Jocs, es pot veure simultàniament a l'Espai Mercè Sala i al passadís que connecta les línies 3 i 5 de metro

L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions al metro de la Fundació TMB, i l’intercanviador de l’estació de Diagonal acullen des d’avui l’exposició Barcelona 92 imatges. L’obra olímpica, una selecció de fotografies de l’arxiu de l’agència EFE que mostren la vocació olímpica de la ciutat un quart de segle després dels Jocs. L’exposició forma part del programa d’actes previst per l’Ajuntament de Barcelona per celebrar el 25è aniversari dels Jocs Olímpics i Paralímpics del 1992. 

L’exposició, que té diferents blocs temàtics, té com a objectiu posar a l’abast dels ciutadans les imatges més icòniques dels Jocs de 1992 i de la històrica relació entre la ciutat de Barcelona i l’esport, per retornar l’esperit d’aquell esdeveniment, en què els barcelonins, i especialment els voluntaris, van tenir un paper clau.

A través de 120 icòniques imatges de diversos fotoperiodistes de l’agència, es reviu l’anhel olímpic que va viure Barcelona al llarg de dècades, un desig que va fer-se realitat l’octubre del 1986 amb la nominació olímpica a Lausana. Les instantànies expliquen també la transformació urbanística que va experimentar Barcelona els anys previs, altres cites esportives que ha acollit la ciutat i, per descomptat, retraten els moments més memorables de l’esdeveniment olímpic de repercussió mundial.

L’esperit de l’olimpisme en imatges

A l’Espai Mercè Sala es podrà visitar la primera part de l’exposició dedicada als antecedents dels Jocs. El passadís de l’intercanviador de la mateixa estació de Diagonal recollirà les fotografies directament relacionades amb els Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Barcelona 92 imatges. L’obra olímpica està organitzada per l’agència EFE en col·laboració amb TMB i l’Ajuntament de Barcelona, dins el programa d’actes impulsats pel consistori per celebrar el 25è aniversari dels Jocs Olímpics. També compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. També hi participen HP, Guitart Hotels i Graphic Factory, com a empreses col·laboradores.

L’agència EFE, que compta amb un arxiu de més de 16 milions de fotografies, ha seleccionat un total de 120 imatges per a aquesta mostra, de les quals 92 estan directament relacionades amb la celebració dels Jocs, i les altres 28 amb els seus antecedents.

L’exposició es pot veure des d’avui fins al 26 de setembre de manera simultània al passadís d’enllaç de l’intercanviador de l’estació de Diagonal, entre les línies 3 i 5 de metro, i també a l’Espai Mercè Sala, situat a la mateixa estació, al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5. L’espai obre de dilluns a divendres i l’entrada és gratuïta. La mostra també es podrà veure a l’esplanada de l’Anella Olímpica.

Darrera modificació: 20.07.2017Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Ensenyament i TMB potencien l'FP dual en l'àmbit del transport i manteniment de vehicles

Dc, 19/07/2017 - 10:16
19.07.2017Autor: Premsa TMBEnsenyament i TMB potencien l'FP dual en l'àmbit del transport i manteniment de vehiclesSubtítol: Han signat un conveni que permetrà cursar en modalitat dual els cicles d’Electromecànica de vehicles automòbils als instituts Esteve Terradas de Cornellà i Pedraforca de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Institut Escola de Sant Adrià de Besòs, i d’Automoció a l’institut Pedraforca

El Departament d’Ensenyament i l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han signat un conveni de col·laboració per potenciar l’FP dual en l’àmbit del transport i manteniment de vehicles i, d’aquesta manera, millorar la qualificació dels professionals del sector d’acord amb la demanda del seu sistema productiu. El conveni l’han signat a la seu de d’Ensenyament el director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons, i el conseller delegat de TMB, Enric Cañas.
 
Durant l’acte de signatura, Melcior Arcarons ha destacat la importància d’aquest acord “atès que implica tres instituts i que, a banda de la formació dual, preveu el reconeixent acadèmic dels treballadors d’Autobusos de TMB i també el fet que puguin cursar FP”. El director general de Formació Professional també ha manifestat que “quan s’aplica un model en què l'empresa té un paper més rellevant perquè l’alumne alterna la formació amb el treball a l'empresa, la facilitat de trobar feina és més alta”.
 
Per la seva banda, el conseller delegat de TMB, Enric Cañas, ha afirmat que “som una empresa pública i com a tal tenim uns deures. Per això és important veure la funcionalitat de donar un transport públic excel·lent i trobar els millors professionals per dur-ho a terme”. “Sí tenim millors tècnics, oferirem un millor servei”, ha remarcat Cañas.
 
Aquest acord permetrà doncs que es puguin cursar en modalitat dual, a partir del curs vinent, els cicles de grau mitjà d’Electromecànica de vehicles automòbils als instituts Esteve Terradas de Cornellà i Pedraforca de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Institut Escola de Sant Adrià de Besòs, i de grau superior d’Automoció a l’institut Pedraforca. En aquest sentit, TMB oferirà estades a l’empresa d’Autobusos a un grup d’estudiants d’aquests cicles per a què puguin realitzar la formació dual, que es formalitzaran mitjançant  una beca, amb la finalitat que l’alumnat pugui compaginar els estudis amb l’activitat a l‘empresa durant la durada del cicle. Els estudiants que finalitzin aquest itinerari formatiu obtindran el títol de tècnic del cicle formatiu que hagin cursat i un diploma del projecte formatiu desenvolupat.
 
El conveni signat preveu que TMB col·labori amb el professorat del centre educatiu en el seguiment de l’alumnat a l’estada a l’empresa i en l’avaluació dels aprenentatges assolits. També que TMB faciliti la utilització de les seves instal·lacions, incloent espais, maquinària i equipaments específics, així com personal expert a l’institut com a suport tècnic i d’assessorament del professorat de les famílies professionals relacionades. A més, TMB proporcionarà places de pràctiques per tal que l’alumnat pugui realitzar el crèdit/mòdul de Formació en centres de treball (FCT) dels cicles formatius, amb la finalitat d’afavorir-ne la inserció laboral.
 
El Departament, per la seva banda, podrà obrir, als instituts vinculats a l’acord, actuacions de reconeixement acadèmic de la formació professional contínua rebuda per part de les persones treballadores de TMB. Ensenyament també promourà en aquests centres la incorporació de col·lectius de treballadors d’Autobusos, per cursar estudis de formació professional inicial, només per a determinats mòduls i unitats formatives dels cicles formatius. Així mateix, es facilitarà l’accés als cicles formatius per part del personal d’Autobusos, mitjançant la matriculació sencera, per mòduls o unitats formatives soltes, a fi de permetre l’obtenció de la titulació o certificació corresponent. L’acord també possibilita que el Departament d’Ensenyament pugui organitzar proves d’accés a cicles de grau mitjà i superior, per al personal de l’empresa.

Potenciació de l’FP dual

En el desenvolupament de l’oferta de la formació professional cal donar a la societat una resposta de professionalització dinàmica i ajustada a les demandes socials i econòmiques del cada moment i cada territori. Per això, cal desenvolupar una oferta formativa, com és el cas de la formació dual, atès que permet a les persones l’assoliment de competències professionals que demanda el sistema productiu del sector en què es du a  terme.
 
Ensenyament continua ampliant cada any l’oferta de cicles formatius en formació dual i de cara al curs vinent 2017-2018 multiplicarà per 16 el nombre d’alumnes participants des de la seva posada en marxa el curs 2012-2013. En els seus inicis, l’FP dual es va implantar en 25 centres, amb 590 alumnes i la participació de 118 empreses i entitats. La previsió és que al llarg del curs vinent s’arribi als 10.000 alumnes i a 3.300 empreses i entitats participants.
 
L’FP dual permet als alumnes rebre formació al centre docent i a l’empresa, i alhora suposa una estada retribuïda de l’alumne a l’empresa que permet l’aprenentatge de la professió en un context real de treball.


Enric Cañas i Melcior Arcarons en la firma del conveni / Foto: Departament d'Ensenyament

Darrera modificació: 19.07.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Restablert el funcionament de les màquines de venda de bitllets de la xarxa de metro

Dm, 18/07/2017 - 17:38
18.07.2017Autor: Premsa TMBRestablert el funcionament de les màquines de venda de bitllets de la xarxa de metroSubtítol: Les distribuïdores tornen a dispensar títols des de les 17 hores aproximadament, un cop recuperades de la incidència d’aquesta tarda

Les 556 màquines de venda de bitllets de la xarxa de metro han tornat a funcionar progressivament des de les 17 hores un cop restablert el sistema informàtic que havia fallat i les havia deixat fora de servei a les 13 hores. Ja estan disponibles per tant, la compra de títols integrats i títols propis de TMB a totes les estacions.

El personal tècnic del proveïdor del sistema i el de Metro han treballat en la identificació i resolució del problema, estrictament tècnic, que motivava el reinici constant de les màquines distribuïdores i tallava així el cicle normal de venda. La reparació de l’avaria ha comportat una actuació en els servidors del sistema, que un cop reiniciats han permès l’engegada de les màquines i la recuperació de la normalitat en la venda de títols.

Darrera modificació: 18.07.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Pàgines

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE