Dimarts, 23 de maig de 2017

Notes de premsa

 

Subscribe to Canal Notes de premsa
Actualitzat: fa 1 hora 46 minuts

Els sindicats de Metro mantenen les aturades a pesar de l'emplaçament de la Direcció i de Treball

Dv, 19/05/2017 - 14:31
19.05.2017Autor: Premsa TMBEls sindicats de Metro mantenen les aturades a pesar de l'emplaçament de la Direcció i de TreballSubtítol: En hores punta (de 7 a 9 h i de 16 a 18 h) circularà el 40% dels trens, mentre que a la nit (de 20.30 a 22.30 h) l'oferta serà el 20% de l'habitual

Amb motiu de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro tots els dilluns laborables en diferents franges horàries, el servei de metro es veurà afectat notablement altra vegada aquest dilluns, 22 de maig, ja que els sindicats han ignorat l’emplaçament de l’empresa i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de tornar a la normalitat laboral mentre culmina la negociació del conveni.

Així, dilluns es mantindran els serveis essencials del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta i del 20% en hores vall. En aquestes franges el servei previst serà el següent (amb l’avís que les alteracions començaran abans i s’allargaran fins més tard, a causa del temps necessari per a la retirada i la incorporació de trens):

 • De 7 a 9 h, 40%: intervals de 8-10 minuts a les línies convencionals i de 14-18 a les automàtiques
 • De 16 a 18 h, 40%: intervals de 10-13 minuts a les línies convencionals i de 14-24 a les automàtiques
 • De 20.30 a 22 h, 20%: intervals de 18-26 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques
 • De 22 a 22.30 h, 20%: intervals de 32-44 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques

TMB adverteix que aquesta oferta serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les hores punta del matí, de 7 a 9 h, i de la tarda, de 16 a 18 h. Per això recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament. En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa.

D'altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc, servei que té el manteniment assignat a personal de Metro.

La negociació avança, la vaga no s’atura

Aquesta setmana han tingut lloc quatre sessions de treball conjunt empresa-sindicats, en l’àmbit de la mediació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que han produït avenços significatius en la definició del nou conveni col·lectiu de Metro. Al final de la sessió de dijous, la representació de l’empresa va proposar que s’anul·lés la vaga d’aquest dilluns per continuar negociant els punts de desacord que queden pendents, posició que va ratificar la Direcció General de Relacions Laborals.

No obstant això, la representació sindical ha rebutjat prendre aquesta decisió, que per llei correspon al comitè de vaga, la qual cosa comportarà una nova jornada de perjudicis greus en la mobilitat dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Recordem que la proposta de conveni per al personal de Metro preveu sensibles millores econòmiques (superiors al 7% en els quatre anys de vigència), organitzatives i socials per a la plantilla. En concret el text treballat fins ara suposa avenços en la contractació, les vacances, els treballs especials, els caps de setmana de festa, la conciliació familiar, la protecció de la maternitat, els permisos i l’estabilitat de la plantilla, entre d’altres punts, a més d’incorporar un pla detallat d’internalitzacions i la creació d’una nova categoria d’agent d’atenció al client - formador que suposaria una promoció per a uns 200 empleats.

Darrera modificació: 19.05.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per a la 50a Trobada de Corals Infantils al Palau Sant Jordi

Dj, 18/05/2017 - 18:55
18.05.2017Autor: Premsa TMBTransport públic per a la 50a Trobada de Corals Infantils al Palau Sant JordiSubtítol: TMB reforçarà la línia 150 d'autobusos diumenge entre la plaça d'Espanya i el recinte

Amb motiu del concert multitudinari per commemorar la 50a Trobada de Corals Infantils que tindrà lloc al Palau Sant Jordi (18 hores) diumenge, 21 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà la línia 150 d’autobusos per arribar al concert (de les 16.00 a les 18.00 hores aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya i de baixada, un cop finalitzat, entre les 19.30 i les 21.00 hores aproximadament. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Limitada Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà amb més vehicles entre les 16 i les 18 hores, i entre les 19.30 i les 21 hores.

Diumenge el metro funciona fins a les 24.00 hores.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 19.05.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L'Espai Mercè Sala se suma a la Nit dels Museus i obrirà dissabte de 7 de la tarda a 1 de la matinada

Dj, 18/05/2017 - 12:12
18.05.2017Autor: Premsa TMBL'Espai Mercè Sala se suma a la Nit dels Museus i obrirà dissabte de 7 de la tarda a 1 de la matinadaSubtítol: TMB reforça amb més vehicles la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc), que circularà fins a les 2 de la matinada

Aquest dissabte, 20 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) se sumarà a la Nit dels Museus i obrirà la sala d'exposicions Mercè Sala, situada al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de metro a l'estació de Diagonal, des de les 7 de la tarda i fins a la 1 de la matinada. L'horari habitual d'obertura de l'Espai Mercè Sala és de 10 a 20.30 hores, els dies feiners de dilluns a divendres, i l'entrada és gratuïta.

En aquest sentit i per facilitar l’accés dels assistents als diferents centres i museus de Montjuïc que obriran portes la nit de dissabte, TMB reforça amb més vehicles la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) i aquest dia circularà fins a les 2 de la matinada.

Els visitants de l’Espai Mercè Sala podran veure l’exposició Barcelona, ciutat i transport públic urbà, una selecció de documents i imatges a través dels quals descobrim l’evolució del servei de transport públic de viatgers a Barcelona al llarg de més d’un segle. També mostra l’impacte dels avenços tecnològics en la transformació dels transports i la intervenció municipal per a la regulació del servei públic.

L’activitat forma part de TMB Cultura, el projecte cultural de la Fundació TMB que busca aproximar la cultura a la ciutadania i enriquir l'experiència del viatge en transport públic.

Una nit farcida de propostes culturals

La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa que enguany arriba a la seva dotzena edició i en què participen més de 4.000 museus de 40 països europeus. A més de gaudir de les col·leccions i les exposicions temporals dels museus, també es poden veure concerts, dansa, teatre, recitals de poesia, visites guiades, entre d’altres activitats.

Darrera modificació: 18.05.2017Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L'Espai Mercè Sala del metro acull la mostra 'Barcelona, ciutat i transport públic urbà'

Dc, 17/05/2017 - 13:10
17.05.2017Autor: Premsa TMBL'Espai Mercè Sala del metro acull la mostra 'Barcelona, ciutat i transport públic urbà'Subtítol: Documents i imatges resumeixen 150 anys d'història del transport col·lectiu a Barcelona

L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions al metro de TMB, acull des d’avui l’exposició Barcelona, ciutat i transport públic urbà, una selecció de documents i imatges a través dels quals descobrim l’evolució del servei de transport públic de viatgers a la Barcelona contemporània, que va créixer per exigències de l’expansió demogràfica i urbana de la ciutat. 

L’exposició vol posar en valor els documents que permeten il·lustrar l’evolució del transport col·lectiu a Barcelona al llarg de més d’un segle des de l’inici de la circulació de tartanes i galeres per camins i carrers poc urbanitzats de la ciutat. També mostra l’impacte dels avenços tecnològics en la transformació dels transports i la intervenció municipal per a la regulació del servei públic. Barcelona, ciutat i transport públic urbà està organitzada per Patrimoni Històric de la Fundació TMB i l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, i comissariada per Albert Gonzàlez Masip, doctor en Geografia i historiador del transport públic.

Els documents i les imatges que es poden veure a l’exposició són una petita mostra del fons documental històric de les antigues empreses concessionàries, així com de Transports de Barcelona i de Ferrocarril Metropolità de Barcelona —les dues principals societats unificades en TMB—, que actualment es preserven a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, gràcies a un conveni de col·laboració signat entre les dues entitats el 2015. De fet, una part del fons exposat es va poder veure anteriorment a la seu de l’Arxiu i ara s’ha traslladat a la sala d’exposicions de TMB.

L’exposició es pot visitar a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres entre les 10 i les 20.30 hores, des d’avui fins després de l’estiu. L’entrada és gratuïta.


La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i el comissari de l'exposició, Albert Gonzàlez / Foto: Pep Herrero (TMB)


L'exposició a l'Espai Mercè Sala / Foto: Pep Herrero (TMB)

Barcelona ciutat i transport públic urbà de TMB Darrera modificació: 17.05.2017Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Serveis mínims per a les aturades parcials al metro del 15 de maig i situació del conveni

Dv, 12/05/2017 - 13:22
12.05.2017Autor: Premsa TMBServeis mínims per a les aturades parcials al metro del 15 de maig i situació del conveniSubtítol: En hores punta (de 7 a 9 h i de 16 a 18 h) circularà el 40% dels trens, mentre que a la nit (de 20.30 a 22.30 h) l'oferta serà el 20% de l'habitual. L'empresa insta els sindicats a donar veu a la plantilla perquè valori la proposta d'acord laboral

Amb motiu de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro tots els dilluns laborables en diferents franges horàries, el servei de metro es veurà afectat notablement altra vegada aquests dilluns, 15 de maig.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha ordenat que es mantinguin serveis essencials del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta i del 20% en hores vall. Així, en aquestes franges el servei previst serà el següent (amb l’advertiment que les alteracions començaran abans i s’allargaran fins més tard, a causa del temps necessari per a la retirada i la incorporació de trens):

 • De 7 a 9 h, 40%: intervals de 8-10 minuts a les línies convencionals i de 14-18 a les automàtiques
 • De 16 a 18 h, 40%: intervals de 10-13 minuts a les línies convencionals i de 14-24 a les automàtiques
 • De 20.30 a 22 h, 20%: intervals de 18-26 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques
 • De 22 a 22.30 h, 20%: intervals de 32-44 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques

TMB adverteix que aquesta oferta serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les hores punta del matí, en què de 7 a 9 h se solen concentrar unes 215.000 entrades a la xarxa de metro, i de la tarda, quan de 16 a 18 h es poden registrar 170.000 entrades. Per això recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament. En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa.

D'altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc, servei que té el manteniment assignat a personal de Metro.

Un bon conveni a l’abast

L’empresa lamenta la decisió dels sindicats de no sotmetre a la consideració de les assemblees de treballadors la possibilitat de disposar de manera immediata d’un conveni que aportaria sensibles millores econòmiques (superiors al 7% en els quatre anys de vigència), organitzatives i socials per a la plantilla. En concret el text assolit el dia 4 passat, en l’àmbit de la mediació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, suposa avenços en la contractació, les vacances, els treballs especials, els caps de setmana de festa, la conciliació familiar, la protecció de la maternitat, els permisos i l’estabilitat de la plantilla, entre d’altres punts, a més d’incorporar un pla detallat d’internalitzacions.

L’esforç d’aproximació de la part empresarial a les demandes laborals ha estat important, fruit d’una clara voluntat negociadora, fins arribar a una proposta que se situa en els límits econòmics i legals que regeixen per al sector públic.

En aquest moment, quan les parts ja han estat capaces d’arribar a acords importants, s’imposa un exercici de responsabilitat per donar veu a la plantilla, perquè valori un conveni que afavoreixeria els treballadors de Metro i que faria possible la prestació d’un servei de transport de la màxima qualitat.

En els àudios adjunts el director de la Xarxa de Metro, Marc Grau, explica la situació del conveni:

Darrera modificació: 12.05.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Suspensió del servei del Tramvia Blau els dies 13 i 14 de maig, per obres de manteniment

Dv, 12/05/2017 - 08:52
12.05.2017Autor: Premsa TMBSuspensió del servei del Tramvia Blau els dies 13 i 14 de maig, per obres de mantenimentSubtítol: Com a alternatives, TMB recomana utilitzar el servei alternatiu de bus i la línia regular 196 per fer el trajecte entre les places Kennedy i del Doctor AndreuAquest cap de setmana, dissabte 13 i diumenge 14 de maig (tots dos inclosos), el Tramvia Blau no circularà per obres de renovació de la subcentral elèctrica d’alta tensió que alimenta el traçat d’aquest històric mitjà de transport al seu pas per l’avinguda del Tibidabo.    Per reduir les molèsties als viatgers durant l’afectació, TMB posarà en marxa un servei alternatiu d’autobús entre la plaça Kennedy i el peu del Funicular, que funcionarà amb el mateix horari i recorregut del Tramvia Blau, tots dos dies de 10 a 19.30 hores. La línia 196 (Pl. Kennedy - Bellesguard), amb freqüències de 12-13 minuts, també realitza part del trajecte per l’avinguda Tibidabo i pot servir d’alternativa.   El Tramvia Blau, que data del 1901, és l’únic supervivent de l’antiga xarxa de tramvies de Barcelona. Fa un recorregut de 1.276 metres des de l’inici de l’avinguda del Tibidabo fins a la plaça del Doctor Andreu, i salva un desnivell de 93 metres.   Darrera modificació: 12.05.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert de Shawn Mendes al Palau Sant Jordi

Dj, 11/05/2017 - 13:42
11.05.2017Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert de Shawn Mendes al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà divendres un servei especial d'autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d'Espanya

Amb motiu del concert que oferirà el cantant Shawn Mendes al Palau Sant Jordi (19.30 hores) divendres, 12 de maig, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada a partir de les 20.30 hores, aproximadament, entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, reforçarà el servei amb més vehicles entre les 16.30 i les 19.30 hores.

Divendres el metro funciona fins a les 2.00h.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 11.05.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Una incidència externa en el subministrament elèctric ha afectat el servei a la línia 3 de metro aquesta nit

Dg, 07/05/2017 - 00:01
07.05.2017Autor: Premsa TMBUna incidència externa en el subministrament elèctric ha afectat el servei a la línia 3 de metro aquesta nitSubtítol: L'oscil·lació sobtada en la tensió ha originat l’aturada d’un tren al túnel entre Les Corts i Plaça del Centre, que ha estat desallotjat amb l’ajuda de Bombers i SEM, que no han hagut d’assistir cap passatger. A les 22.20 h s’ha normalitzat el servei

El servei de metro a la línia 3 ha quedat suspès aquesta nit a les 20.59 com a conseqüència d’una fallada d’origen extern en el subministrament elèctric d’alta tensió. Una oscil·lació sobtada de la tensió per part dels subministradors ha ocasionat la desconnexió de la subcentral de les Corts, cosa que ha deixat sense alimentació el tram de la línia 3 entre Zona Universitària i Espanya, i ha provocat l’aturada d’un tren que circulava entre les estacions de Les Corts i Plaça del Centre. A la resta de la línia, entre Espanya i Trinitat Nova, el servei s’ha restablert a les 21.10.

L’aturada d’un tren al túnel ha motivat l’activació dels plans d’emergència per desallotjar de manera segura els passatgers, uns 800. L’operació s’ha dut a terme amb la participació de Bombers, SEM i personal de Metro, a través de l’estació de Plaça del Centre. Cap passatger ha necessitat assistència.

A partir de les 22 h, un cop finalitzada l’evacuació del passatge, s’ha restablert el subministrament elèctric al tram interromput, s’han fet les proves necessàries i a les 22.20 s’ha restablert el servei a la línia 3 completa.

Mentre ha durat la interrupció els usuaris han pogut fer servir un servei especial d’autobusos habilitat entre Espanya i Zona Universitària, a banda dels autobusos regulars i altres línies de metro a Sants Estació i Zona Universitària, i el Tram.

Darrera modificació: 07.05.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

El servei de metro patirà afectacions amb motiu de les aturades parcials de dilluns, 8 de maig

Dv, 05/05/2017 - 14:36
05.05.2017Autor: Premsa TMBEl servei de metro patirà afectacions amb motiu de les aturades parcials de dilluns, 8 de maigSubtítol: En hores punta (de 7 a 9 h i de 16 a 18 h) els serveis mínims estableixen la circulació del 40% dels trens, mentre que a la nit (de 20.30 a 22.30 h) l'oferta serà el 20% de l'habitual. L'empresa lamenta que després dels avenços aconseguits en sis sessions de treball la part social hagi bloquejat l'acord sobre el conveni

Amb motiu de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro tots els dilluns laborables en diferents franges horàries, el servei de metro es veurà afectat notablement altra vegada aquests dilluns, 8 de maig, ja que no ha estat possible arribar a un acord en les sis sessions de negociació desenvolupades aquesta setmana i l’anterior.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha ordenat que es mantinguin serveis essencials del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta i del 20% en hores vall. Així, en aquestes franges el servei previst serà el següent (amb l’advertiment que les alteracions començaran abans i s’allargaran fins més tard, a causa del temps necessari per a la retirada i la incorporació de trens):

 • De 7 a 9 h, 40%: intervals de 8-10 minuts a les línies convencionals i de 14-18 a les automàtiques
 • De 16 a 18 h, 40%: intervals de 10-13 minuts a les línies convencionals i de 14-24 a les automàtiques
 • De 20.30 a 22 h, 20%: intervals de 18-26 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques
 • De 22 a 22.30 h, 20%: intervals de 32-44 minuts a les línies convencionals i de 14-34 a les automàtiques

TMB adverteix que aquesta oferta serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les hores punta del matí, en què de 7 a 9 h se solen concentrar unes 215.000 entrades a la xarxa de metro, i de la tarda, quan de 16 a 18 h es poden registrar 170.000 entrades. Per això recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament. En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa.

D'altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc, servei que té el manteniment assignat a personal de Metro.

Bloqueig a última hora de la nit

Al llarg d’aquesta setmana i l’anterior, han tingut lloc sis reunions de negociació, amb la mediació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en les quals la Direcció ha ofert solució als 7 punts de la convocatòria de vaga i ha fet entrega d'una proposta de conveni col·lectiu íntegra per treballar-la conjuntament.

Durant la llarga sessió d’ahir dijous, les parts van treballar principalment la durada del conveni, les referències al marc normatiu vigent per a FMB, la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat i la reducció de la jornada anual de 1.674 hores, punts en què hi havia més discrepàncies. Inexplicablement, a última hora de la nit, la part social va trobar insuficient la proposta i va comunicar que no la presentaria a les assemblees de treballadors d’avui divendres.

L’empresa lamenta aquest bloqueig després que totes dues parts han treballat molt per definir un bon conveni, que comportaria sensibles millores econòmiques (superiors al 7% en els quatre anys de vigència) i socials per a la plantilla.

En aquest moment, quan les parts ja han estat capaces d’arribar a acords importants, s’imposa un exercici de responsabilitat per aconseguir un conveni que afavoreixi els treballadors de Metro i que faci possible la prestació d’un servei de transport de la màxima qualitat. La Direcció de TMB espera que després del dia 8 es puguin reprendre les negociacions i s’arribi a un acord definitiu al més aviat possible.

Àudio amb l'explicació de Mercedes Vidal presidenta de TMB, sobre la situació el conveni de Metro:

 

Darrera modificació: 05.05.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L’Observatori del Civisme reclama més protecció als poders públics davant el vandalisme grafiter

Dv, 05/05/2017 - 11:00
05.05.2017Autor: Premsa TMBL’Observatori del Civisme reclama més protecció als poders públics davant el vandalisme grafiterSubtítol: Els principals operadors ferroviaris pateixen entre quatre i cinc pintades diàries per part de grups organitzats. L’impacte econòmic total del vandalisme ha suposat a les empreses ferroviàries la despesa de més de 62 milions d’euros entre els anys 2015 i 2016

Els operadors ferroviaris agrupats en l’Observatori del Civisme del Transport Ferroviari, del qual en formen part Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), TRAM i Renfe, assenyala el vandalisme grafiter com el principal problema en l’àmbit de la seguretat amb creixents implicacions socials, mediambientals, laborals i econòmiques.

La xarxa ferroviària pateix cada dia una mitjana d’entre quatre i cinc accions vandàliques d’aquest tipus amb conseqüències perjudicials pels usuaris, els treballadors d’estacions i seguretat i pel conjunt de la societat en tant que suposa un cost econòmic elevat. L’impacte econòmic total del vandalisme, inclosos els grafits, ha suposat la despesa de 62,7 milions d’euros a les empreses ferroviàries entre el 2015 i el 2016, equivalents al salari mínim interprofessional de més de 8.666 persones a l’any.

A aquest cost, s’han de sumar l’impacte mediambiental dels esprais emprats en les accions vandàliques i els productes agressius per reparar-les, els costos socials pels usuaris, el risc d’atropellament, electrocució i caiguda dels propis vàndals en les incursions clandestines i els costos judicials. En aquests dos anys s’han realitzat 1.321 judicis per vandalisme i obert gairebé dos expedients diaris per faltes administratives, i per agressions s’han dut a terme fins a 1.068 judicis i obert 1,5 expedients per dia. És per això que l’Observatori del Civisme reclama una actuació normativa, judicial, policial, educativa i de comunicació d’acord amb la gravetat del problema.

Fenomen a l’alça

Segons dades aportades per tots els operadors que integren l’Observatori del Civisme, entre el 2015 i el 2016 s’han produït 3.413 intrusions vandàliques en les principals xarxes ferroviàries amb un total de 8.644 cotxes grafitats. La superfície pintada en trens durant el mateix període arriba als 256.482 metres quadrats, extensió que equival a 43 camps de futbol o, en vertical, als edificis de tots dos costats del passeig de Gràcia de Barcelona.

A més, han augmentat també altres comportaments incívics com els danys a les infraestructures: fins a 2.801 accions en dos anys, una mitjana de 3,48 diaris. El 80,6% es van produir contra elements passius (portes, parets, mobiliari, etc.) i el 19,4%, 543 accions, contra elements actius (circuits de vídeo, sensors, detectors, cablejat, etc.)

 L’Observatori del Civisme del Transport Ferroviari

L’Observatori del Civisme del Transport Ferroviari, constituït el 27 de setembre de 2012, va néixer arran de la Jornada sobre Conductes Incíviques al Transport Ferroviari organitzada per FGC l’any 2011. Agrupa als principals operadors del transport ferroviari de l’Estat: Renfe Operadora, Metro Madrid, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Metro Bilbao, TRAM, Ferrocarrils de la Generalitat de Valencia (FGV), Metro Sevilla, Metro Màlaga, Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), Euskotren (Tren, Tramvia de Bilbao i Tramvia de Gasteiz), Tramvia de Saragossa, Metropolitano de Tenerife i Metros lleugers de Madrid.

Aquests operadors es van unir per respondre davant de les actituds antisocials, objectivar els problemes, centralitzar les dades, compartir experiències i convertir-se en un laboratori que ajuda a trobar solucions homogènies i eficients als problemes d’incivisme als serveis públics de transport ferroviari.

El conjunt d’operadors que formen part de l’Observatori transporten cada dia més de 5 milions de viatgers.


Frontal vandalitzat d'un tren del metro de Barcelona / Foto: TMB


Eines utilitzades per vàndals ferroviaris / Foto: TMB

Darrera modificació: 05.05.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Línies d’autobusos afectades per la Cursa Bombers 2017

Dv, 05/05/2017 - 08:30
05.05.2017Autor: Premsa TMBLínies d’autobusos afectades per la Cursa Bombers 2017Subtítol: TMB recomana la utilització del metro com a alternativa diumenge al matí

Amb motiu de la celebració de la 19a edició de la Cursa Bombers Barcelona 2017, que tindrà lloc aquest diumenge, 7 de maig, diverses línies d’autobús podrien veure alterat o limitat el seu recorregut. Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana l’ús del metro en aquells desplaçaments a prop dels llocs per on transcorrerà la competició.

La cursa sortirà a les 9.00 hores i afectarà tot el trànsit de superfície per on es desenvolupi entre les 8 i les 13 hores, aproximadament. La prova iniciarà el recorregut a l’avinguda Marquès de l’Argentera i seguirà pel passeig Colom, avinguda Paral·lel, carrers Floridablanca, Urgell, Gran Via, Marina, Ausiàs Marc, pg. Sant Joan, ronda Sant Pere i Via Laietana, fins a arribar de nou al punt de sortida, on finalitzarà el circuit. TMB adoptarà les mesures necessàries per desviar els vehicles en funció dels llocs per on va passant la cursa.

En total, els desviaments afectaran 35 línies de bus que fan part del seu itinerari per la zona afectada. Són les següents: D20, H12, H14, H16, V11, V13, V15, V17, V21, 6, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 37, 39, 40, 41, 42, 45, 47, 50, 51, 54, 55, 59, 62, 63, 66, 67, 68, 120 i 121.

Per a més informació es pot consultar l'avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 05.05.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Metro de Barcelona (TMB) i Ayesa supervisaran l'ampliació de la línia 1 del metro de Lima

Dj, 04/05/2017 - 10:03
04.05.2017Autor: Premsa TMBMetro de Barcelona (TMB) i Ayesa supervisaran l'ampliació de la línia 1 del metro de LimaSubtítol: El consorci format per l'operador i la consultoria obté el contracte de fiscalització del projecte per duplicar la capacitat del Tren Eléctrico de la capital peruana

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), a través de la seva empresa de Metro, supervisarà al costat de la consultoria Ayesa el projecte d'ampliació per potenciar la línia 1 del metro de Lima. Les dues firmes han resultat guanyadores del concurs convocat per Ositran, l'Organisme Supervisor de la Inversió en Infraestructura de Transport d'Ús Públic, ens governamental adscrit a la Presidència del Govern del Perú.

El contracte, de tres anys de durada i per un import de 6,8 milions de dòlars, consisteix en la fiscalització d'un pla d'inversions que comprèn l'adquisició de material mòbil (20 trens quíntuples i 39 cotxes més per convertir-los en sèxtuples) i les seves corresponents proves, l'adequació de nous accessos a vies, la remodelació de 5 estacions i l'actualització dels sistemes elèctrics i de senyalització ferroviària, entre altres millores. En conjunt hi ha inversions previstes per valor de gairebé 400 milions de dòlars (uns 370 milions d'euros) amb l'objectiu de gairebé duplicar la capacitat de la línia 1 del metro de Lima.

El Metro de Lima i Callao, també conegut com a Tren Eléctrico, és un sistema de ferrocarril metropolità concebut per satisfer la demanda massiva de mobilitat d'una àrea urbana en la qual resideixen gairebé 10 milions d'habitants. La línia 1, de 34,6 quilòmetres de longitud, és la primera línia que s'ha posat en servei de les sis previstes, mentre que la 2 i la 3 estan en construcció i disseny respectivament. El creixement del nombre de viatgers en les seves 26 estacions ha provocat que el 2016 s’arribés als 320.000 usuaris diaris, una demanda que s'esperava per a l'any 2035.

Amb el projecte d'ampliació que TMB i Ayesa supervisaran, la línia 1 del metro de Lima podrà transportar 500.000 viatgers diaris i els seus trens passaran a circular amb freqüències de tres minuts, en lloc dels sis actuals.

Operador de referència

TMB és el principal operador de transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona, on gestiona les xarxes de metro i d'autobusos urbans, en les quals transporta cada dia laborable gairebé 2 milions de viatgers. A més ofereix serveis de consultoria arreu del món, a governs, consorcis i operadors, als quals aporta una visió global i coordinada de tots els aspectes necessaris per al bon funcionament d'una xarxa integrada de transport públic. Per això compta amb un equip format per especialistes experimentats en l'operació i el manteniment d'una xarxa de primer nivell.

En associació amb altres empreses, actualment TMB està prestant serveis de project management i assistència tècnica en els projectes de les línies 1 i 2 del metro de Panamà, i col·labora amb Dublín i Buenos Aires en projectes organitzatius relacionats amb l'operació.

A Llatinoamèrica, TMB ha realitzat recentment treballs de consultoria per a les futures línies automàtiques del metro de Santiago de Xile (línies 3 i 6), així com la fiscalització en diversos projectes ferroviaris a l'Equador. També ha realitzat treballs per a la ciutat de Bogotà i estudis de mobilitat per a l'àrea de Lima.

Darrera modificació: 04.05.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

L'11è Concurs de Relats Curts de TMB recorda els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona 92

Dj, 27/04/2017 - 12:10
27.04.2017Autor: Premsa TMBL'11è Concurs de Relats Curts de TMB recorda els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 Subtítol: Els participants tenen fins al 31 de maig per optar a guanyar en les cinc categories, una de les quals vinculada al món Disney. Entre els premis hi ha tres viatges

L’onzena edició del Concurs de Relats Curts Online de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat amb l’obertura del lloc web interactiu relatscurts.tmb.cat, on els interessats poden participar i on es recolliran i publicaran els originals presentats fins al 31 de maig. 

L’usuari pot participar en cinc categories: Relat lliure, TweetRelat, Instarelat i dues novetats d’enguany, Els Jocs de Barcelona 92 i Relat Aventura. 

Una de les noves categories s’escau convenientment en aquesta edició, ja que coincideix amb el 25è aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona i el concurs commemora així l’efemèride. Els relats que participin en aquesta secció hauran de tenir 1.992 caràcters i versar sobre algun record del que va significar per a la ciutat acollir un esdeveniment esportiu de nivell mundial tot relacionant-ho amb els transports de TMB. La secció es fa en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i Iberia. 

L’altra categoria que s’estrena és el Relat Aventura, en col·laboració amb Disney. L’estrena del nou film de la saga de Pirates del Carib, així com els seus ja mítics personatges, ha de servir d’inspiració per participar en aquesta categoria. La història no ha de superar els 3.500 caràcters.  

A la secció Relat lliure, les narracions hauran d’estar escrites en una sola pàgina (màxim de 3.500 caràcters), en català o en castellà, i han de versar sobre una història viscuda o imaginada en un bus o al metro i també que parlin de la bona convivència a les instal·lacions de TMB. 

Per participar a la categoria TweetRelat, els usuaris de Twitter poden escriure relats de menys de 140 caràcters explicant una història amb poques paraules però amb molta creativitat. Per participar al concurs han de piular a Twitter fent servir l’etiqueta #RelatsTMB2017, esmentar i ser seguidors del perfil corporatiu de TMB (@TMB_Barcelona).

Pel que fa a l’Instarelat, els usuaris han de publicar a Instagram una fotografia etiquetada amb #RelatsTMB2017, ser seguidors del perfil de TMB (@tmb_bcn) i acompanyar la imatge amb un titular que transmeti la història de la instantània de forma original.

Compartir emocions i històries

El Concurs de Relats Curts Online de TMB és una fórmula original i participativa perquè els ciutadans de Barcelona i l'àrea metropolitana s'exercitin en l’escriptura i la lectura. 

El lloc web creat per al concurs és interactiu i promou la participació i allà els usuaris que participin a les categories de Relat Llliure, Els Jocs de Barcelona 92 i Relat Aventura penjaran les seves obres directament a relatscurts.tmb.cat. La participació a Instarelat i TweetRelat és directa a través d’Instagram i Twitter amb l’etiqueta #RelatsTMB2017. 

L’admissió de relats es tanca el 31 de maig i la iniciativa es fa amb la col·laboració del comitè organitzador de la commemoració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics i Paralímpics BCN 92 de l’Institut Barcelona Esports i l’Ajuntament de Barcelona, Iberia, Disney, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, el Grec Festival de Barcelona i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Participar i crear un relat té premi

Enguany, un jurat vinculat al comitè organitzador de la commemoració de les Olimpíades triarà els relats finalistes de les diferents categories. Olga Viza, periodista de TVE a Barcelona durant els Jocs del 92, i David Escudé, comissionat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, formen part del jurat. 

Entre els premis més destacats hi ha un viatge a Frankfurt per al guanyador del Relat Lliure; un altre viatge en aquest cas al Japó (gentilesa d’Iberia) per al guanyador de la categoria Els Jocs de Barcelona 92. I el text guanyador de la secció Relat Aventura serà premiat amb un viatge per a dues persones a Aruba, cortesia de Disney.

Els guanyadors de les cinc categories s'emportaran lots de llibres, inscripcions a cursos presencials d’escriptura que organitza l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i invitacions per veure l’obra de teatre del Grec Festival 2017 sobre l’aniversari dels Jocs Olímpics. A més, els autors premiats veuran els seus relats publicats als suports de TMB.

Entre tots els participants que votin els seus relats preferits al web del concurs se sortejaran 250 llibres, gentilesa de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. 

A més, com l’any passat, tots els participants del concurs passaran a formar part del club exclusiu per als usuaris del transport públic JoTMBé, que ja compta amb més de 400.000 membres.

Darrera modificació: 27.04.2017Tema: Cultura i OciSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

El servei de metro patirà afectacions amb motiu de les aturades parcials de dilluns, 24 d'abril

Dj, 20/04/2017 - 22:58
20.04.2017Autor: Premsa TMBEl servei de metro patirà afectacions amb motiu de les aturades parcials de dilluns, 24 d'abrilSubtítol: En hores punta (de 7 a 9 h i de 16 a 18 h) els serveis mínims estableixen la circulació del 40% dels trens, mentre que a la nit (de 20.30 a 22.30 h) l'oferta serà el 20% de l'habitual. L'empresa lamenta el recurs a les mobilitzacions quan la negociació estava avançant i espera que el proper dimarts es pugui reprendre amb la voluntat d'assolir un acord.

Amb motiu de les aturades convocades pel comitè d'empresa de Metro tots els dilluns laborables en diferents franges horàries, el servei de metro es veurà afectat notablement aquests dilluns, 24 d’abril, en haver decidit fer-les coincidir amb les hores de més afluència de viatgers, a l’entrada i sortida dels centres de treball i d’estudi. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha ordenat que es mantinguin serveis essencials del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta i del 20% en hores vall.

Així, en aquestes franges el servei previst serà el següent (amb l’advertiment que les alteracions començaran abans i s’allargaran fins més tard, a causa del temps necessari per a la retirada i la incorporació de trens):

 • De 7 a 9 h, 40%: intervals de 8-10 minuts a les línies convencionals i de 12-16 a les automàtiques
 • De 16 a 18 h, 40%: intervals de 10-13 minuts a les línies convencionals i de 14-22 a les automàtiques
 • De 20.30 a 22 h, 20%: intervals de 18-26 minuts a les línies convencionals i de 14-33 a les automàtiques
 • De 22 a 22.30 h, 20%: intervals de 32-44 minuts a les línies convencionals i de 14-33 a les automàtiques

TMB adverteix que aquesta oferta serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les hores punta del matí, en què de 7 a 9 h se solen concentrar unes 215.000 entrades a la xarxa de metro, i de la tarda, quan de 16 a 18 h es poden registrar 170.000 entrades. Per això recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament. En cas d’utilitzar el metro convindrà seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa.

D'altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc, servei que té el manteniment assignat a personal de Metro.

Compromís per la negociació del conveni

TMB lamenta els perjudicis que aquestes aturades ocasionaran a la ciutadania, de manera innecessària, en un moment on la negociació està avançant. L’empresa ha fet el màxim esforç per evitar-les, en les 68 reunions mantingudes fins ara i en les de mediació d’aquesta setmana, en les quals ha presentat una proposta de conveni complet, per facilitar la darrera etapa de les negociacions. Totes dues parts han treballat molt per definir un bon conveni, que comportaria sensibles millores econòmiques i socials per a la plantilla.

En aquest moment, quan les parts estan en disposició d’arribar a acords, s’imposa un exercici de responsabilitat per aconseguir un conveni que afavoreixi els treballadors de Metro i que faci possible la prestació d’un servei de transport de la màxima qualitat. La Direcció de TMB espera que després del dia 24 es puguin reprendre les negociacions i s’arribi a un acord al més aviat possible.

Darrera modificació: 20.04.2017Tema: EmpresaSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per a la diada de Sant Jordi a Barcelona

Dj, 20/04/2017 - 12:14
20.04.2017Autor: Premsa TMBTransport públic per a la diada de Sant Jordi a Barcelona Subtítol: TMB recomana l'ús del metro en els desplaçaments al centre de la ciutat aquest diumenge

Amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi a Barcelona, el proper diumenge, 23 d’abril, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana el metro, que es reforçarà entre les 11 i les 21 hores, per als desplaçaments fins als diferents actes que s’organitzen en aquesta tradicional jornada, especialment al centre de la ciutat.

En aquest sentit, les múltiples activitats previstes durant la diada provocaran una ocupació de la via pública, sobretot a l’entorn de la plaça Catalunya i la Rambla, que afectarà la circulació d’algunes línies de bus de TMB en aquesta zona al llarg de tot el dia, en forma de desviaments o limitacions de recorregut. D’altra banda es reforçaran 11 línies d’autobús que donen servei al sector central de la ciutat de Barcelona.

Per a més informació de les alteracions i recomanacions de transport públic es podrà consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Onzena edició del Concurs de Relats Curts

Pel que fa a Concurs de Relats Curts Online, una activitat que TMB tradicionalment organitza al voltant de la diada de Sant Jordi, aquest any l’onzena edició es desenvoluparà entre el 26 d’abril i el 31 de maig, properament informarem dels detalls del concurs.

Darrera modificació: 20.04.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic al Camp Nou per dimecres, 19 d'abril (Barça - Juventus)

Dm, 18/04/2017 - 10:00
18.04.2017Autor: Premsa TMBTransport públic al Camp Nou per dimecres, 19 d'abril (Barça - Juventus)Subtítol: El metro funcionarà fins a les 12 de la nit, com és habitual els dies feiners

Per al partit de tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions entre el FC Barcelona i la Juventus FC de demà dimecres, 19 d’abril, que tindrà lloc al Camp Nou a partir de les 20.45 hores, TMB reforçarà el seu servei de metro i d’autobusos.

Els serveis i reforços previstos són els següents:

 • Metro: Es reforçarà amb més personal a les estacions properes a l’estadi i amb més trens en circulació. Les línies i estacions que donen accés al Camp Nou són Badal (línia 5); Collblanc (línia 5 i línia 9 Sud), i Palau Reial, Maria Cristina i Les Corts, de la línia 3. Dimecres el metro funciona fins a les 12 de la nit.
   
 • Autobusos: Es reforçarà el servei de les línies H8 i 50 en funció de la demanda que es pugui produir i a la sortida es posaran en funcionament dues línies especials entre el Camp Nou i plaça de Catalunya i entre el Camp Nou i Mossèn Cinto Verdaguer. El bitllet d’aquestes línies val 3 euros.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Darrera modificació: 18.04.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Convocatòria de vaga al telefèric de Montjuïc els dies 14 i 15 d'abril

Dj, 13/04/2017 - 15:51
13.04.2017Autor: Premsa TMBConvocatòria de vaga al telefèric de Montjuïc els dies 14 i 15 d'abrilSubtítol: L'empresa referma la disposició a millorar les condicions salarials de la plantilla en el marc del règim econòmic dels ens públics

En relació amb la convocatòria de vaga plantejada pel sindicat CGT al telefèric de Montjuïc per als dies 14 i 15 d’abril, divendres i dissabte, l’empresa operadora, Projectes i Serveis de Mobilitat, SA, informa del següent:

 • Durant el mes de març representants de l’empresa i dels treballadors van celebrar tres reunions amb vista a un nou acord salarial, un cop finalitzada la vigència de l’acord anterior. A les reunions la part social va exposar una plataforma en què tots els punts tenen contingut econòmic: increment salarial de l’IPC més 2 punts, plus per festius, prima d’antiguitat...
 • L’empresa ha expressat la seva disposició a millorar les condicions econòmiques de la plantilla, dins dels topalls que estableixin per al sector públic els Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 un cop siguin aprovats. Com a testimoni d’aquesta voluntat, l’empresa ha ofert aplicar un increment salarial a compte de l’1%, amb efectes de l’1 de gener passat, una mesura que la part social ha rebutjat.
 • L’oferiment ha estat reiterat i ampliat a les reunions de mediació que han tingut lloc aquesta setmana al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i ha estat novament rebutjat novament per la representació sindical, que reclama un increment del 6%.

A pesar de la voluntat dialogant de l’empresa, els convocants han optat pel manteniment de la vaga, cosa que comportarà la suspensió del servei del Telefèric els dies 14 i 15, Divendres Sant i Dissabte de Glòria. Projectes i Serveis de Mobilitat lamenta els inconvenients que això pot suposar per als usuaris d’aquest transport d’oci i recorda que la mobilitat a l’interior del Parc de Montjuïc continuarà en tot cas assegurada amb la línia d’autobusos 150 (Plaça Espanya - Castell de Montjuïc).

Darrera modificació: 13.04.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Barcelona reforçarà a l’estiu el servei de bus de la nova xarxa, a les platges i al centre

Dm, 11/04/2017 - 14:32
11.04.2017Autor: Premsa TMBBarcelona reforçarà a l’estiu el servei de bus de la nova xarxa, a les platges i al centreSubtítol: Per primera vegada s'hi dediquen 1,2 milions d’euros de l’impost sobre estades en establiments turístics. A la Barceloneta s’augmenta la capacitat a les línies D20 i 59 amb articulats i s’incrementa la freqüència en funció dels dies.

L’Ajuntament de Barcelona reforçarà el servei de bus a tota la ciutat durant els mesos d’estiu. L’objectiu és augmentar la capacitat de les línies que transporten més passatge en època de vacances, descongestionar els desplaçaments d’anada i tornada de les platges i servir millor la zona centre. Alhora es garantirà que la nova xarxa de bus mantingui intervals d’entre 6 i 10 minuts els dies laborables no lectius.

En total TMB preveu prestar 17.300 hores suplementàries de servei. Aquest reforç es finançarà amb 1,2 milions d’euros provinents de la recaptació de l’impost sobre les estades en etabliments turístics, que per primer cop es destina a millorar la xarxa local de transport de la ciutat.

El reforç comença amb l’ampliació del servei de bus des d’aquest mes d’abril a la Barceloneta, en què s’ha millorat la freqüència a les línies D20 i 59 en dissabtes i festius i s’ha augmentat la capacitat dela D20 en laborables.

Més informació a la nota de premsa de l’Ajuntament de Barcelona.

Darrera modificació: 11.04.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Transport públic per al concert d'Ed Sheeran al Palau Sant Jordi

Dv, 07/04/2017 - 09:29
07.04.2017Autor: Premsa TMBTransport públic per al concert d'Ed Sheeran al Palau Sant JordiSubtítol: TMB habilitarà diumenge un servei especial d'autobusos de baixada entre el recinte i la plaça d'Espanya

Amb motiu del concert que oferirà el cantant Ed Sheeran al Palau Sant Jordi (21 hores) diumenge, 9 d’abril, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22 hores, aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.

Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, reforçarà el servei amb més vehicles entre les 18 i les 21 hores, hora de finalització de la línia.

Diumenge el metro funciona fins a les 12 de la nit.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
 

Darrera modificació: 07.04.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

TMB compra 76 autobusos per continuar renovant i actualitzant ambientalment la flota

Dv, 07/04/2017 - 09:00
07.04.2017Autor: Premsa TMBTMB compra 76 autobusos per continuar renovant i actualitzant ambientalment la flota Subtítol: La part més gran de la comanda és la d’articulats híbrids: se’n contracten 54, que s’afegiran als 67 existents

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha resolt el concurs convocat per subministrar 76 nous autobusos dins l’any 2017, per continuar la renovació, reducció de l’edat mitjana i augment de fiabilitat de la flota. La comanda busca també una elevació de la qualitat ambiental del material mòbil, ja que 62 dels nous vehicles seran híbrids que substituiran cotxes dièsel de 14 anys d’antiguitat o més.

D’aquests 62 autobusos híbrids, 54 seran articulats de 18 metres de longitud i han estat contractats als fabricants Volvo Group España (36 unitats del model 7900) i Solaris Bus Iberica (18 Urbino). Actualment la flota de TMB ja disposa de 67 articulats híbrids d’aquests mateixos models, amb resultats satisfactoris.

El segon lot per volum és el de 14 autobusos estàndard de gas natural comprimit, que fabricarà MAN Truck & Bus Iberia i tindran carrosseria de Castrosua segons el model New City, amb destinació a substituir cotxes del mateix tipus i capacitat que han acabat la seva vida útil.

En tercer lloc, s’ha adjudicat a Volvo el subministrament de 8 autobusos de dos pisos i 12 metres de longitud, del model Urbis 2,5 DD, de motorització híbrida i carrosseria UNVI, amb destí al Barcelona Bus Turístic, per substituir vehicles dièsel del mateix tipus amortitzats. És la primera vegada que TMB contracta el subministrament de vehicles híbrids de dos pisos.

Els 62 híbrids (54 articulats i 8 de dos pisos) s’afegiran d’aquí un any aproximadament als 209 autobusos d’aquesta tecnologia, que permet reduir un 30% els consums i les emissions mantenint unes prestacions i costos homologables amb els de tipus convencional

En total els contractes adjudicats suposen una inversió de 32,5 milions d’euros. Els fabricants hauran de lliurar els vehicles de GNC i 10 unitats dels articulats abans del primer trimestre del 2018. La resta d’unitats serà abans del 31 de desembre d’aquest any.

D’altra banda, està en procés de licitació un altre contracte per subministrar a TMB set autobusos articulats 100% elèctrics equipats amb sistema de càrrega ràpida per pantògraf, que es destinaran a la línia H16, en la qual actualment circulen de manera experimental dos vehicles d’aquest tipus, d’emissió zero, en el marc del projecte europeu ZeEUS. TMB ha decidit que aquesta línia de la nova xarxa de bus serà la primera a electrificar-se completament en un termini mitjà.


Volvo 7900 articulat híbrid de la flota de TMB / Foto: Pep Herrero (TMB)


Solaris Urbino 18 híbrid, model del qual se'n contracten 18 unitats més / Foto: Pep Herrero (TMB)


La comanda inclou 14 MAN Castrosua de gas natural com aquest / Foto: Pep Herrero (TMB)
 

Darrera modificació: 07.04.2017Tema: TransportSend to Coorporative: Send to GenTMB: 

Pàgines

TMB a Flickr

Carrussel imatges TMB a Flickr

TMB al Twitter

Club joTMBé

JOTMBE